Național Din Arad Cultură Religie Ultima oră
(FOTO) ÎPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și-a serbat astăzi ocrotitorul spiritual la Catedrala Nouă
(FOTO) ÎPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și-a serbat astăzi ocrotitorul spiritual la Catedrala Nouă
22/01/2023 ⋅ 1 comentarii

Catedrala Nouă a fost astăzi gazda unei frumoase sărbători a cetății noastre: Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual. Frumoasă sărbătoarea, deosebit buchetul recunoștinței dus înaintea lui Dumnezeu și a Sfântului Apostol Timotei pentru binefacerile revărsate asupra Înaltpreasfinției Sale în cele peste cinci decenii de când, de la tunderea în monahism la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, poartă numele celui care a fost împreună-călător cu Sfântul Apostol Pavel pentru propovăduirea Evangheliei. 

Un buchet al recunoștinței în care cu grijă au fost așezate Sfânta Liturghie Arhierească, împreuna-rugăciune și bucuria firească a unui astfel de moment aniversar. Iar acolo, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad, mâinii cu care Înaltpreasfinția Sa a dus înaintea lui Dumnezeu și a Sfântului Apostol Timotei acest buchet, s-au alăturat, spre bună mărturie a lucrării în cetate, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, soborul slujitor și credincioșii arădeni de toate vârstele.

Întâmpinați cu căldură sufletească de toți cei care au ajuns încă de la primele ore ale dimineții la Catedrală, Ierarhii arădeni, așa cum în toată cuprinderea timpului o fac, au binecuvântat, au îmbrățișat cu rugăciunea pe toți cei prezenți și nu numai și L-au rugat pe Dumnezeu să „caute din Cer”, „să cerceteze via aceasta” și să o învrednicească a auzi, după cuvântul Evangheliei acestei a 32-a Duminici după Rusalii: „astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia”. Nu mâine, nu poimâine, nu anul viitor, căci pe calea mântuirii cea mai importantă zi este „astăzi”.

În cuvântul de învățătură așezat la sufletele credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, cel care de aproape patru decenii a primit spre păstorire Cetatea Aradului, a vorbit despre cele două chipuri/modele pe care Evanghelia și Apostolul zilei ni le-au adus astăzi spre luare aminte. 

„În această Duminică, Sfânta Evanghelie de la Luca 19, 1-10 și Apostolul de la I Timotei 4, 9-15 ne pun înainte doi oameni: unul este Zaheu vameșul și celălalt Timotei, ucenicul Sfântului Apostol Pavel. Un tânăr episcop al Efesului și un vameș matur și trecut prin viață, care auzise de Mântuitorul și își dorea să îl vadă. Timotei l-a urmat pe Sfântul Apostol Pavel și a avut mereu în atenție cuvintele acestea: „Mie a viețui este Hristos”.

După o viață frământată, Zaheu, un om mic de statură, îl caută pe Hristos. Nu îndrăznește, din cauza faimei nu prea bune pe care o aveau vameșii, să meargă înaintea Lui și de aceea se urcă într-un sicomor (dud) pentru a-L vedea. Însă Hristos îl vede și îi spune că va intra în casa lui. Neașteptându-se la o așa cinste, Zaheu face înaintea Mântuitorului o spovedanie: „Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor și, dacă am nedreptățit pe cineva cu ceva, întorc împătrit”, iar Mântuitorul îl laudă și văzând că își recunoaște vina spune: „Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia”. Pentru noi, Zaheu rămâne un model de pocăință, căci spovedania lui Zaheu este lămuritoare și pentru statura noastră creștină, căci statura creștină este statura lui Hristos Domnul. Dumnezeu să ne ajute să ne putem verifica și noi ținuta noastră, purtarea noastră, măcar pe cât a făcut-o Zaheu, care, în câteva clipe de convorbire cu Mântuitorul și-a schimbat viața.”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, l-a încredințat pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei de dragostea și recunoștința celor pe care îi păstorește, fapt văzut și ieri, în cadrul Sedinței Adunării Eparhiale și preambulul acestei zile, când Chiriarhul nostru a fost sărbătorit. 

Vorbind despre Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Preasfinția Sa a făcut trimitere la versetul 7 din capitolul I al Epistolei a II-a către Timotei, unde se spune că  „Dumnezeu nu ne-a dat duhul temerii, ci al puterii şi al dragostei şi al înţelepciunii”.

„Aceste cuvinte se potrivesc în mod deosebit Chiriarhului nostru, căci Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, de-a lungul păstoririi sale, s-a inspirat din lucrările Sfinților Apostoli Pavel și Timotei arătându-se fără teamă de cele lumești, cu dragoste față de păstoriții săi, cler și credincioși, și înțelepciune de la Dumnezeu pe care a cultivat-o prin har și inspirație din Sfânta Evanghelie și din viețile celor doi Apostoli, dar în mod special din cea a Sfântului Timotei. Îl felicităm și îi mulțumim Înaltpreasfinției Sale, la această zi onomastică, pentru lucrarea pastorală, misionară și administrativă pe care a săvârșit-o și o săvârșește spre folosul duhovnicesc pe calea mântuirii a păstoriților săi.”, a spus Preasfinșitul Părinte Emilian. 

22 ianuarie 2023, Liturghie Arhierească la Catedrala „Sfânta Treime”, prăznuirea Sfântului Apostol Timotei, ocrotitorul spiritual al Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și o pildă deloc de trecut cu vederea dăruită de Cuvântul Evangheliei tuturor celor care vor să o vadă: cea a lui Zaheu Vameșul, care, mic de statură fiind și neputând a-L vedea pe Hristos, s-a urcat într-un sicomor. 

„Dacă nu-L vedem pe Dumnezeu, atunci este necesar să adoptăm atitudinea lui Zaheu Vameşul, să urcăm deasupra grijilor şi a păcatelor vieţii pământeşti, pentru a privi spre „Lumina lumii”, care este Fiul Său” – PS Emilian Crișanul.


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

22.01.2023 17:24
Larisia Horgos
Intru multi ani, Stapane!!