Din Arad Religie Ultima oră
ÎPS Timotei, la 35 de ani de la întronizarea ca Episcop al Aradului și 10 de la ridicarea la rangul de Arhiepiscop
ÎPS Timotei, la 35 de ani de la întronizarea ca Episcop al Aradului și 10 de la ridicarea la rangul de Arhiepiscop
02/12/2019 ⋅ 0 comentarii

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, împlinește astăzi 35 de ani de păstorire în Cetatea Aradului și 10 ani de când a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop. 

ÎPS Timotei, la 35 de ani de păstorire în Arad

30 septembie 1984 este data la care, după trecerea la cele veşnice a Episcopului Visarion Aştileanu, membrii Colegiului Electoral Bisericesc, împreună cu membrii Adunării eparhiale a Episcopiei Aradului, au ales în unanimitate pe Preasfinţitul Părinte Timotei Lugojeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Caransebeşului, ca Episcop al Aradului. Instalarea ca Episcop în Cetatea Aradului a avut loc în 2 decembrie 1984 în Catedrala Veche, în prezenţa Mitropolitului Antonie Plămădeală al Ardealului, a ÎPS Nicolae al Banatului, a Episcopului Vasile al Oradiei, a Episcopului Emilian de Alba Iulia şi a Arhiereului-vicar Gherasim Hunedoreanul al Aradului.

ÎPS Timotei, la 10 ani  de la ridicarea la rangul de Arhiepiscop

În data de 28 noiembrie 2009 Aradul îmbrăca straie de sărbătoare, pentru că în acea zi, în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Eparhia Aradului era ridicată la rangul de ARHIEPISCOPIE , iar Preasfinția Sa la demnitatea de Arhiepiscop. 

”În temeiul prevederilor Can. 12 al Sinodului IV Ecumenic şi ale art. 7 alin. (2) din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române potrivit cărora „Titulatura mitropoliţilor, arhiepiscopilor şi episcopilor este cea a eparhiei pe care o păstoresc”, prin aceeaşi hotărâre, Sfântul Sinod a aprobat conferirea rangului de arhiepiscop Preasfinţitului Părinte Dr. Timotei, care va purta titulatura Înaltpreasfinţitul Părinte TIMOTEI, Arhiepiscopul Aradului.

Drept urmare, se cuvine să vestim prin acest TOMOS PATRIARHAL hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi să facem cunoscut tuturor clericilor şi credincioşilor înălţarea Episcopiei Aradului la rangul de Arhiepiscopie, cu titulatura Arhiepiscopia Aradului, precum şi ridicarea Preasfinţitului Părinte Timotei la demnitatea de Arhiepiscop al Aradului.

Prin urmare, de acum înainte, la slujbele religioase, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei va fi pomenit şi cinstit cu titulatura, Înaltpreasfinţitul Părinte TIMOTEI, Arhiepiscopull Aradului.

Încredinţăm pe Înaltpreasfinţitul Părinte TIMOTEI, Arhiepiscopul Aradului, milostivirii Bunului Dumnezeu, rugăciunilor Sfântului Apostol Andrei cel Întâi Chemat – Ocrotitorul României, precum şi tututor Sfinţilor care au sfinţit acest pământ românesc”, scrie în Tomosul patriarhal de vestire a noii demnități. 

Sărbătoare astăzi, la plinirea celor 35 de ani de la întronizarea ca Episcop al Aradului și 10 de la ridicarea la rangul de Arhiepiscop

Așa cum era firesc, astăzi, în Catedrala Veche din Arad, acolo unde în urmă cu 35 de ani era înscăunat ca Episcop al Aradului, s-a săvârșit Sfânta Liturghie, iar la finalul acesteia o slujbă de Te Deum pentru a mulțumi lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite de la Dumnezeu în timpul celor trei decenii și jumătate de păstorire a credincioșilor arădeni. 


Despre ÎPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului

Ierarhul s-a născut în 4 iunie 1936 la Timișoara, primind la botez numele de Traian. A studiat la Liceul Diaconovici Loga din Timișoara, la Institutul Teologic Universitar din București (1953-1957). A devenit doctor în teologie în anul 1972; a absolvit studii de specializare la Facultatea de Teologie Protestantă din Neuchâtel (1967), la Institutul Ecumenic de la Bossey (1967-1968) și la Facultatea de Teologie din Fribourg (1971-1972).

În perioada 1960-1961 a activat ca profesor la Seminarul Teologic din Caransebeș; a fost secretar eparhial la Arad (1961-1962) și Timișoara (1962-1968); Între 1968-1975 a fost vicar administrativ al Arhiepiscopiei Timișoarei și Caransebeșului. În 1968 a fost hirotonit preot, iar în 1969 tuns în monahism la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, cu numele Timotei. A fost hirotesit arhimandrit în 1970.

În data de 15 decembrie 1975 a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și Caransebeșului, cu titlul Lugojanul, iar în data de 8 februarie 1976 a fost hirotonit arhiereu.

A fost ales Episcop al Aradului în 30 septembrie 1984 (înscăunat la 2 decembrie 1984). În anul 2009, în data de 28 noiembrie, a fost ridicat în demnitatea de Arhiepiscop.

Întru mulți ani!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.