Național Din Arad Social Ultima oră
Primul Centru de îngrijiri paliative din vestul țării, deschis prin implicarea Arhiepiscopiei Aradului
Primul Centru de îngrijiri paliative din vestul țării, deschis prin implicarea Arhiepiscopiei Aradului
20/12/2022 ⋅ 0 comentarii

Veste bună-n Cetate! Ziua de 19 decembrie 2022 a adus cetății noastre răspunsul mult așteptat unui proiect de suflet al Arhiepiscopiei Aradului: aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Reabilitare, modernizare şi dotare Centru de îngrijiri paliative, municipiul Arad, judeţul Arad”. 

Pe scurt, cea mai frumoasă clădire în stil românesc și brâncovenesc din aceste ținuturi, în perioada interbelică; clădirea-martor al celor Două Războaie Mondiale dar și a momentului din 15 noiembrie 1918, când Consiliul Naţional Central Român a decis convocarea Adunării Naţionale la Alba Iulia pentru unirea Crișanei cu România; clădirea care a găzduit pe rând Școala Română de Fete din Arad, Internatul Diecezan, Spitalul militar românesc Regina Maria, pentru ca mai apoi să devină spital TBC, va fi redată comunității arădene prin implicarea directă a Arhiepiscopiei Aradului. 

Biserica lucrează

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei și cu implicarea directă a Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, clădirea retrocedată în anul 2003 Arhiepiscopiei Aradului va fi redată cetății cum nu se poate mai frumos și benefic: prin înființarea unui atât de necesar Centru de îngrijiri paliative, primul de acest gen din vestul țării, care să pună pansament de alinare trupească și sufletească persoanelor cu boli cronice şi în stadiu terminal. Suferința citită pe chipurile oamenilor bolnavi vizitați în spitale sau în sânul familiilor care se îngrijesc de ei a condus la demararea acestui îndrăzneț proiect prin Compania Națională de Investiții. 

Că Biserica lucrează pentru binele comunității o știm, de vrem, de mult. Să zicem că de undeva din imediata apropiere a anului 313, când pe lângă biserici și mănăstiri au început să se zidească spitale, case pentru străini, case pentru săraci sau azile pentru bătrâni. Dar pentru că vorbim de Eparhia Aradului, putem aminti, pe lângă proiectele deloc puține desfășurate în Parohii, Așezământul Social „Cantina Sf. Ierarh Nicolae”, Centrul de Incluziune Socială Arad, Așezământul Medical „Sf. Cozma și Damian” sau Școala „Episcop Ioan Mețianu”, menționate, de altfel, și în nota de fundamentare a hotărârii de Guvern. Noua lucrare, Centrul de îngrijiri paliative, încă un discret și cu dragoste răspuns dat celor care încă strigă „Vrem spitale, nu catedrale!”.

Cifrele durerii

Conform documentului citat, prin care clădirea de pe strada Mihai Eminescu nr. 44 va fi reabilitată și transformată într-un Centru de îngrijiri paliative, în România există în momentul de față doar 3 ambulatorii de îngrijire paliativă, 2 în județul Brașov și 1 în București, respectiv 5 centre de zi de îngrijiri paliative, câte unul în Argeș, Dolj și București și două în Brașov. 

În ceea ce privește numărul celor care au nevoie de o astfel de îngrijire în țara noastră, în același document se arată că peste 172.000 de persoane necesită anual îngrijiri paliative, dintre care peste 60.000 sunt bolnavi oncologici. La nivel național, gradul de acoperire cu servicii specializate este de sub 7% din necesar, tocmai de aceea „înființarea unui Centru de îngrijiri paliative va avea o importanță zonală deosebită, atât bolnavii, cât și familiile acestora putând beneficia de ajutor specializat”. 

Bunul răspuns

La finalul unui an 2020, în care în toată lumea se vorbea despre boală, Arhiepiscopia Aradului depunea prima adresă către Compania Națională de Investiții în vederea înființării acestui centru. Un prim pas căruia i-au urmat mulți alții, multă determinare în săvârșirea binelui, iar ieri, 19 decembrie, bunul răspuns: aprobarea. 

Durata de proiectare a lucrărilor va fi de 3 luni, iar cea de execuție a lucrărilor va fi de 12 luni. Suprafața desfășurată totală a clădirilor cuprinse în proiect este de peste 3.350 de metri pătrați, valoarea totală a proiectului fiind de aproape 60 de milioane de lei. 

Construită în decursul anilor 1912-1913, în urma unei ample acțiuni de strângere de fonduri căreia s-a alăturat atât Eparhia Ortodoxă cât și fostul Episcop al Aradului Ioan Mețianu, Mitropolit al românilor din Ardeal și Ungaria în acea vreme, clădirea de pe strada Mihai Eminescu va fi redată arădenilor cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și prin implicarea directă a Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, cu nădejdea ca la timpul potrivit Dumnezeu va rândui oamenii potriviți unei misiuni care înseamnă îmbunătățirea calității vieții pacienților cu boli cronice progresive și păstrarea demnității acestora, sub toate aspectele, pe tot parcursul bolii.


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.