Național Din Arad Religie Ultima oră
(FOTO) Duminica Floriilor, la Catedrala istorică din Cetatea Aradului. Liturghie Arhierească și hirotonie întru diacon
(FOTO) Duminica Floriilor, la Catedrala istorică din Cetatea Aradului. Liturghie Arhierească și hirotonie întru diacon
28/04/2024 ⋅ 0 comentarii

„Iată zile-ncălzitoare / După aspre vijelii! / Vin Floriile cu soare / Şi soarele cu Florii...” (Vasile Alecsandri)

Și n-am putea spune altceva încă dintru începutul acestor rânduri decât „Slavă lui Dumnezeu!” pentru această nouă zi dăruită nouă, ca oaspeți ai Săi pe pământul Său. Slavă Lui pentru acest praznic al vieții și pentru modul în care ni se dezvăluie în praznicul primăverii „când se trezeşte la viaţă toată făptura şi de prin mii de părţi strigă cu bucurie către El: Tu eşti Izvorul vieţii, Tu eşti Biruitorul morţii!”

Cu bucurie, senin pe chipuri și ramuri de salcii în mâini, și arădenii au ieșit din casele lor astăzi, în Duminica Floriilor, pentru a-L întâmpina pe Mântuitorul Iisus Hristos, la Intrarea Sa în Ierusalim, la Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala istorică din Cetatea Aradului. Și dacă ieri, în Ajunul Floriilor, Preasfinția Sa, împreună cu Părintele Arhiepiscop Timotei, a sfințit piatra de temelie pentru o nouă casă dăruită lui Dumnezeu spre folosul comunității din Vladimirescu, astăzi, în ziua Intrării Domnului în Ierusalim, Ierarhul și-a pus mâinile peste tânărul teolog Pop Ștefan-Sorin dăruind lui Dumnezeu și cetății un nou slujitor. 

În cuvântul de învățătură așezat la sufletele credincioșilor, Preasfințitul Părinte Emilian a vorbit despre legătura dintre învierea lui Lazăr și Intrarea Domnului în Ierusalim, îndemnându-i pe credincioși să se roage lui Dumnezeu să reverse asupra lor puterea și înțelepciunea de a-L primi în continuare pe Hristos, pentru ca intrarea Mântuitorului în ființa lor să fie o intrare permanentă. 

CUVÂNTUL IERARHULUI


„Am ascultat cuvântul Evangheliei de la Ioan 12, 1-18, în care ni s-a vorbit despre învierea prietenului Mântuitorului, Lazăr, și totodată despre intrarea Sa smerită în Cetatea Ierusalimului. Subliniază Sfântul Evanghelist Ioan că ucenicii Săi, Sfinții Apostoli, nu au înțeles toate acele momente petrecute cu Iisus, Învățătorul lor, dar cum după Învierea Lui din morți au înțeles că ele anticipau momentul Învierii Sale din morți. Este o legătură teologică și creștinească între evenimentul învierii lui Lazăr din morți și Intrarea Domnului în Ierusalim. Observăm că troparul acestui praznic este troparul care s-a cântat și ieri, în Sâmbăta lui Lazăr („Învierea cea de obşte mai înainte de Patima Ta încredinţând-o, pe Lazăr din morţi l-ai sculat, Hristoase Dumnezeule. Pentru aceasta şi noi, ca pruncii, semnele biruinţei purtând, Ţie Biruitorului morţii strigăm: Osana Celui dintru înălţime, bine eşti cuvântat, Cel ce vine întru numele Domnului.”), și cuprinde în sinteză învățătura Bisericii despre învierea lui Lazăr. Învierea cea de obşte mai înainte a anticipat-o Mântuitorul prin învierea lui Lazăr, pentru că dacă l-a înviat pe Lazăr și pe noi ne va învia, ca apoi El să se pregătească pentru Pătimirile Sale și Învierea Sa din morți. Înviere care este deodată biruința Sa asupra morții, asupra iadului și asupra păcatului. Aceste lucrări divino-umane săvârșite de Fiul lui Dumnezeu sunt lucrări pentru noi toți. El biruiește moartea ca noi să biruim moartea, dar nu singuri ci împreună cu El. El biruiește păcatul, ca noi să biruim păcatul, însă tot cu ajutorul Lui, pentru că invocăm Harul lui Dumnezeu pe parcursul vieții, să biruim toate ispitele, încercările și păcatele, pentru ca în final să biruim moartea sufletească. Aceasta este cea mai periculoasă cădere a omului: moartea veșnică, să se despartă definitiv de dragostea lui Dumnezeu. 

Mântuitorul Iisus Hristos, care întruchipează dragostea Preasfintei Treimi, a venit în mod smerit, a intrat în cetatea Ierusalimului călare pe un mânz de asin, biruind toate ispitele și ne ajută și pe noi să înțelegem că intrăm în lumea aceasta pentru a ne lupta cu păcatul, cu propriile noastre scăderi și neputințe, cu răutățile lumii și cu pornirile noastre nu întotdeauna umane și sfinte. Harul Lui ne ajută să biruim egoismul din noi, pornirile rele asupra celorlalți. Rugăciunea și postul acesta de 40 de zile ne-a fortificat mai mult, ca să ne însănătoșim sufletește și trupește și a deveni mai deschiși la lucrarea lui Dumnezeu în noi. El locuiește în noi, dar de multe ori noi nu Îl lăsăm să lucreze prin noi. 

Învățăm din Evanghelia de astăzi să fim prieteni cu El: cel ce face voia Mea este prietenul Meu, cel ce crede în Mine îl voi învia, cel ce Îmi urmează Mie nu îl voi lăsa deoparte. Toate aceste învățături le așează în sufletele noastre ca niște promisiuni, care se împlinesc în funcție de deschiderea noastră față de El, cum lăsăm ca Harul Lui să lucreze prin ființa noastră. 

Copiii și toți cei care se adunaseră la Intrarea Domnului în Ierusalim vedeau în El un om care săvârșise o mare minune: îl înviase pe Lazăr. Manifestarea lor era firească, însă nu înțelegeau sensul lucrării lui Hristos, sensul minunii învierii prietenului Său Lazăr, și nici celelate lucrări care întreceau înțelegerea umană.

 În această zi ne bucurăm pe de o parte de faptul că am reușit să postim această perioadă, să ne apropiem mai mult de Dumnezeu, să ne fortificăm ființa cu Harul lui Dumnezeu, iar pe de altă parte ne întristăm că din cauza păcatelor noastre ne despărțim de dragostea lui Dumnezeu. De aceea, ne rugăm în fiecare zi pentru a fi mai înțelegători, mai deschiși la primirea Cuvântului lui Dumnezeu și lucrarea Cuvântului lui Dumnezeu în viața noastră. Să ne dea Dumnezeu puterea și înțelepciunea a primi în continuare pe Hristos în ființa noastră și intrarea Lui să fie o intrare permanentă și să rămână împreună cu noi, și să lucrăm ca fii ai lui Dumnezeu, spre slava Preasfintei Treimi și a noastră mântuire. Amin!”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul

28 aprilie 2024Venit-au Floriile cu soare / Şi soarele cu Florii..., iar arădenii au ieșit din casele lor astăzi, în Duminica Floriilor, pentru a-L întâmpina pe Mântuitorul Iisus Hristos, la Intrarea Sa în Ierusalim, la Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala istorică din Cetatea Aradului.

Izvorul vieții și Biruitorul morții a intrat astăzi în Ierusalim. Noi, tot astăzi, ne-am alăturat celor de demult, cu salcii în mâini, și am strigat: „Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului!”.

Izvorul vieții și Biruitorul morții intră de mâine în Săptămâna Patimilor. Noi, tot de mâine, alătura-ne-vom tot celor de demult....? Căci știm... nu-i sigur Iuda vinovat. 

Osana! 

 (tradus din limba greacă, Osana înseamnă „Doamne, te rugăm, ajută-ne să ne mântuim!”)

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.