Național Cultură Comunicate de Presă Ultima oră
Georgeta Filitti, incursiune revelatoare în viața uneia dintre cele mai fascinante figuri regale ale secolului XX: REGINA MARIA
Georgeta Filitti, incursiune revelatoare în viața uneia dintre cele mai fascinante figuri regale ale secolului XX: REGINA MARIA
13/05/2024 ⋅ 0 comentarii

Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal a organizat conferința România regală, un răstimp de progres, susținută de Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române. Evenimentul a făcut parte din Zilele Muzeului Țării Crișurilor, ediția a XXVI-a. 

Conferința România regală, un răstimp de progres a propus publicului bihorean o incursiune în jurul celei mai fascinante femei a secolului XX, Regina Maria, fiind moderată de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al instituției muzeale.

Conferința a fost urmată de prezentarea volumului „Însemnări zilnice ale Reginei Maria. 1931”, Editura Omnium, București, 2023, ediție îngrijită de Acad. Georgeta Filitti și Tudor Vișan-Miu.  

Georgeta Filitti, în recenzia sa la volumul „Jurnalul Reginei Maria a României - Însemnări Zilnice 1931”, oferă o perspectivă asupra transformărilor personale și a prezenței publice ale Reginei Maria ca urmare a întoarcerii și proclamării ca rege a fiului său, Carol al II-lea. Potrivit autoarei, această perioadă marchează o retragere semnificativă a Reginei din viața publică, descriind-o ca o „îmburghezire dureroasă”. Interesele ei se mută către activități personale precum horticultura și călătoriile extinse în Europa, toate sub supravegherea strictă a fiului său, pe care îl numește „Marele Tâlhar”. Aceste momente, alături de pregătirile pentru nunta Ilenei, sunt descrise în amănunt în jurnal, care captează esența vibrantă a României interbelice.

Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române (2022), decorată de Regele Mihai I cu Crucea Casei Regale, în anul 2012, și de Președintele României cu Ordinul Național „Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, în anul 2019, este unul dintre cei mai importanți istorici contemporani din România, autoare a numeroase studii făcute asupra unor personalități istorice românești. Născută în 1938, la București, a absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în 1961, iar în 1971 a obținut doctoratul în istorie la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. În perioada 1961-1998 a lucrat ca editor și cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române. În 1983, a obținut Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române pentru editarea Oratoriei lui Mihail Kogălniceanu (în total 9 volume).

În prezent, Georgeta Filitti își continuă activitatea în domeniul cercetării istorice și este una dintre personalitățile cele mai respectate din domeniul său. Lucrările sale sunt apreciate atât în România, cât și în străinătate, iar contribuția sa la cunoașterea istoriei României este de neprețuit.


Foto: Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.