Național Din Arad Cultură Religie Ultima oră Externe
(FOTO) Duminica Sfinților Români, prilej de mare bucurie pentru credincioșii din Sânpaul: Liturghie Arhierească la sărbătoarea hramului bisericii
(FOTO) Duminica Sfinților Români, prilej de mare bucurie pentru credincioșii din Sânpaul: Liturghie Arhierească la sărbătoarea hramului bisericii
18/06/2023 ⋅ 0 comentarii

Astăzi este ziua lor, Ziua Sfinților Români, știuți sau neștiuți, din toate timpurile și locurile. Nu că restul zilelor, Duminicilor sau sărbătorilor nu ar fi și ale lor, ale Sfinților Români, însă astăzi, în a doua Duminică după Rusalii, anume Biserica a rânduit a ni-i aduce înainte spre a fi pildă de viețuire tuturor celor ce vor să audă sau să vadă și, de ce nu, pentru ca și acest an să ajute la consolidarea memoriei „fără de care lumea de mâine n-ar putea exista”. 

Vorbim despre „podoaba neamului nostru şi roada lui cea mai de preţ”, după cum atât de frumos a glăsuit astăzi o rugăciune rostită în cadrul Liturghiei Arhierești săvârșite de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în comunitatea ortodoxă din Sânpaul.

Acolo, în mijlocul credincioșilor care se se bucurau că prima lor biserică ortodoxă din localitate își serbează pentru a doua oară hramul, au fost pomeniți ei: Mucenicii, care au murit pentru Hristos; Ierarhii, care ne-au păstorit cu sfinţenie; Cuvioşii, care s-au nevoit ca nişte îngeri în trup; Mărturisitorii, care au păzit dreapta credinţă; și Voievozi, care au apărat Biserica şi neamul românesc.

Noi, bucuroși că ne-am făcut martorii „nașterii” și „primilor pași”, spre cer și spre inimile credincioșilor, ai acestei tinere biserici închinate Sfinților Români. Am fost acolo, și ne bucurăm pentru asta, la sfințirea pietrei de temelie într-o zi de 4 iulie a anului 2021; la sfințirea clopotelor într-o frumoasă zi de 20 februarie 2022, în care acoperișul acestei biserici era doar cerul; la sărbătoarea primului hram în 26 iunie a anului trecut; iar astăzi, 18 iunie 2023, la cel de al doilea hram binecuvântat prin prezența aceluiaș Ierarh care a săvârșit și toate cele mai sus menționate.

În Cuvântul de învățătură așezat la sufletele credincioșilor, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a vorbit despre chemarea la Apostolat a ucenicilor Mântuitorului și răspunsul convingător al acestora, fără să le fi fost făcută vreo promisiunea anume, dar și de pilda Sfinților Români, care ne arată din veșnicie că ancorarea în cer este mai de folos decât cucerirea acestei lumi cu toate bogățiile ei. 

„În această a doua Duminică după Rusalii, Biserica Ortodoxă Română a rânduit pomenirea și cinstirea în mod deosebit a Sfinților Români, din toate timpurile și din toate locurile. Am ascultat două fragmente din Sfânta Evanghelie: primul legat de chemarea la Apostolat a primilor ucenici și cel de-al doilea, despre lumina faptelor bune și mărturisirea lui Hristos, dedicat Sfinților Români. Sfinți care au fost chemați de Dumnezeu, la fel cum și noi suntem chemați, la sfințenia care decurge din lucrarea și activitatea Mântuitorului Iisus Hristos. Biserica este o instituție divino-umană, care s-a întemeiat la Cincizecime pe persoana, lucrarea și învățătura Mântuitorului Iisus Hristos și de aceea, ceea ce a văzut Biserica la El, săvârșește în continuare: propovăduirea Evangheliei, învățarea și chemarea la participarea dumnezeirii Sale. Din relatarea Sfântului Evanghelist Matei vedem că ucenicii Săi nu au pus condiții, ci au ascultat, au lăsat toate și I-au urmat Lui. Nu au negociat, nu au întrebat unde vor merge, nu au primit făgăduința unor slujiri importante în lumea aceasta sau că vor dobândi bogății. Ucenicii au văzut în cuvintele Mântuitorului puterea dumnezeirii, au simțit cuvântul cu putere multă, iar dragostea față de Dumnezeu, credința față de Iisus Hristos și nădejdea că slujirea lor nu este în zadar și-au pus amprenta pe ei.

Mântuitorul i-a însoțit și a fost însoțit de ei, astfel încât ei au văzut lucrarea Lui și atunci când i-a trimis să meargă să boteze, să învețe au făcut ceea ce au văzut la El: au mers în lume, au propovăduit Evanghelia, au botezat în numele Preasfintei Treimi. 

Sfinții neamului românesc pe care astăzi îi sărbătorim, știuți și neștiuți, sunt o dovadă a faptului că această credință creștină ortodoxă a dat roade. Această Biserică întemeiată de Domnul Hristos este o Biserică vie și lucrătoare, în care totți Sfinții și toți oamenii care cred în Hristos se regăsesc. Chemarea noastră este aceea de a urma pilda acestor Sfinți, iar astăzi cu atât mai mult ne gândim la cei ai neamului românesc. Sfinții aceștia, că sunt voievozi, mucenici sau cuvioși, au sfințit pământul pe care noi călcăm astăzi. Ne împărtășim din rugăciunile, nevoințele și din mărturisirea credinței lor și avem această fundamentare a credinței și trăirii noastre ortodoxe. Indiferent de zona țării în care L-au mărturisit pe Hristos, acești Sfinți au consolidat Biserica noastră Ortodoxă Românească, demonstrând prin propriile vieți că puterea lui Dumnezeu este mai mare decât puterea oamenilor, că slujirea lui Dumnezeu este mai importantă decât orice slujire pământească, iar ancorarea în cer mai de folos decât cucerirea acestei lumi cu toate bogățiile ei. Să ne gândim, așadar, cu multă evlavie și cinstire la Sfinții noștri români, să le urmăm pilda de slujitori ai lui Dumnezeu și să le cerem ajutorul, pentru că ei ne sunt și prieteni, și mijlocitori, și ajutători în vreme de încercare.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian la hramul bisericii din Sânpaul

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa l-a felicitat pe Părintele Adrian Ichim care, împreună cu mulți ostenitori și binefăcători, a înălțat într-un timp scurt o biserică, dar și pentru felul în care comunitatea a crescut de la un an la altul. Un cuvânt de mulțumire și felicitare a avut Ierarhul și pentru Corala Mixtă a Catedralei „Sfânta Treime” din Arad, condusă de părintele diacon Laviniu Morariu, a înveșmântat Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită la Sânpaul, dar și pentru credincioșii atât de luminoși care au venit în număr mare să dea cinstire Sfinților Români. 

18 iunie 2023, Duminica a doua după Rusalii, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Duminica Sfinților Români, hramul primei biserici ortodoxe din Sânpaul și bucuria unei comunități frumoase care, împreună cu Ierarhul și soborul slujitor, s-a rugat ca ei, Sfinții Români, să ceară, pentru noi toți, de la Dumnezeu „râvnă pentru toată fapta cea bună”, iar astfel „să fim un neam întru care să se slăvească sfânt numele Lui”, după cuvântul Evangheliei de astăzi: „Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, pentru ca ei să vadă faptele voastre cele bune și să slăvească pe Tătăl vostru Cel din ceruri”.

O zi de bucurie, de sărbătoare în care iile și costumele tradiționale românești n-au lipsit din biserică și în care Sfinții Români, prin Cuvântul Ierarhului, ne-au spus tuturor „că puterea lui Dumnezeu este mai mare decât puterea oamenilor, că slujirea lui Dumnezeu este mai importantă decât orice slujire pământească, iar ancorarea în cer mai de folos decât cucerirea acestei lumi cu toate bogățiile ei”. Sau, mai pe scurt, așa cum scria pe drapelul din lăcașul de închinare, să nu facem „nimic fără Dumnezeu” – Nihil Sine Deo.



Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.