Poate cele mai frumoase imagini văzute în aceste zile au venit de la Viena, acolo unde românii din capitala austriacă au mers timp de două zile „Pe urmele lui Eminescu”, sărbătorind Ziua Culturii Naționale.
Ziua Națională a Culturii și 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu - două zile închinate acestor evenimente în Parohia „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena. Două zile mai mult decât bogate, judecând după imaginile și relatarea Părintelui paroh Emanuel Nuțu, de pe pagina de socializare.
Astfel, sâmbătă, 14 ianuarie, au organizat prima activitate culturală din acest an cu tinerii Școlii Parohiale - „Pe urmele lui Mihai Eminescu la Viena” – sub coordonarea doamnei prof. Nicoleta Liche și însoțiți de Părintele Emanuel Nuțu.
„Am dorit să marcăm în acest fel 173 de ani de la nașterea marelui poet, onorând astfel o parte importantă din identitatea noastră românească.”, a spus Părintele Emanuel Nuțu.
Călătoria „Pe urmele lui Eminescu” a început prin vizitarea Catedralei „Sf. Ștefan” din Viena, unde tinerii au admirat icoana ortodoxă a Fecioarei Maria numită „Crăiasa Ardealului” , realizată de inconograful român Ștefan Pop.
„Au fost impresionați să afle că acest odor bisericesc de o valoare inestimabilă a fost adus în anul 1697 la Viena la solicitarea împăratului Leopold I., după ce icoana a lăcrimat mai multe zile. Icoana l-ar fi putut inspira pe Eminescu atunci când a scris versurile poeziilor Rugăciune și Răsai asupra mea... pe care tinerii le-au recitat înainte-i ca prinos de iubire adus Maicii Domnului.”, a subliniat părintele.
Următorul popas a fost la vechea universitate în care a învățat Eminescu, care în prezent este Academia Austriacă de Științe (Osterreichische Akademie der Wisenschaften), iar apoi au vizitat statuia primarului Vienei - Karl Lueger (1844-1910) - din piața cu același nume, prieten al comunității românești.
În Stadt Park au admirat „teiul de la Viena al lui Eminescu” - un vlăstar din teiul lui Eminescu din Iași, din Parcul Copou, adus de Asociația Mihai Eminescu și plantat în acest parc central al capitalei austriece în 2017. Lângă tei, tinerii au citit câteva poezii: O, rămâi..., Fiind băiet păduri cutreieram, Ce te legeni, Dorința.
Periplul cultural a continuat la trei adrese unde a locuit Eminescu: Gärtnergasse 3, Kollergasse 3 și Dianagasse 8, ultimele două având câte o placă de granit comemorativă. Cum era firesc, Cafe Zartl, una dintre cafenelele unde se întâlneau studenții români, a fost următorul popas al tinerilor.
„Aici ne-am bucurat de încăperile care au păstrat patina vremii, de muzica interpretată live la pian, am stat de vorbă și am citit o parte din Luceafărul, cel mai lung poem de dragoste din literatura universală. Ne-am despărțit mai bogați în emoții și informații, cu certitudinea că seria aventurilor noastre împreună va continua!”, a mai adăugat Părintele Emanuel Nuțu.
Tot sâmbătă, poetul a fost comemorat prin diferite activități de copiii mai mici din cadrul Școlii Parohiale.
Duminică, 15 ianuarie, după Sfânta Liturghie, românii din Viena au sărbătorit împreună, în Sala Parohială, Ziua Națională a Culturii și 173 de ani de la nașterea marelui nostru poet - Mihai Eminescu.
Aici, părinții diaconi ai Bisericii „Sf, Ștefan cel Mare”, prof. dr. Theodore Coresi și Alin Buliga, acompaniați la pian de tânărul Ștefan Nuțu, i-au încântat pe cei prezenți cu mai multe romanțe. Tot aici, doamna prof. Nicoleta Liche a prezentat tema „Mihai Eminescu și credința strămoșească”, iar spectacolul a continuat cu momentul artistic pregătit de copii și de Corul Heruvimii, emoționând auditoriul cu poeziile și cântecele interpretate sub bagheta prof. diacon dr. Theodore Coresi.
Două zile pline de „duh românesc” la Viena, care, adăugate tuturor celorlalte evenimente organizate de Biserică, în țară sau în afara granițelor, reafirmă ceea ce poetul nepereche spunea în 1882, numind Biserica Ortodoxă Română „maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbii și unitatea etnică a poporului”.
Foto: Biserica „Sfântul Ștefan cel Mare” din Viena
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.