Național Cultură Religie Ultima oră Externe
(FOTO) Eveniment istoric pentru comunitatea românească din Austria. 6 Ierarhi au sfințit Altarul bisericii „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena
(FOTO) Eveniment istoric pentru comunitatea românească din Austria. 6 Ierarhi au sfințit Altarul bisericii „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena
11/06/2022 ⋅ 1 comentarii

Comunitatea românească din capitala Austriei a trăit astăzi, 11 iunie, un moment istoric: Altarul bisericii „Pogorârea Sfântului Duh și Sf. Ștefan cel Mare” din Viena a fost sfințit de către șase Ierarhi, împreună cu un impresionant sobor de preoți și diaconi. 

Bucuria noastră, a arădenilor, este cu atât mai mare cu cât numele Cetății Aradului s-a făcut auzit acolo prin prezența Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, Ierarh care, de altfel, în urmă cu aproape cinci ani sfințea împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, piatra de temelie a acestui „Voroneț” al Vienei.

Sfințirea pietrei de temelie, 17 sptembrie 2017. Credit foto: Simona Marian Fodor

Astăzi, la sfințirea Altarului, celor doi Ierarhi care sfințeau piatra de temelie în 2017 s-au alăturat în împreună-rugăciune și slujire Înaltpreasfințitul Arsenie, Mitropolitul Grec al Austriei, Preasfințitul Macarie, Episcopul Europei de Nord, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Sofian Brașoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, și 50 de preoți și diaconi. Martori ai acestui istoric moment s-au făcut atât credincioșii din parohie, cât și oficialități din partea Guvernului austriac și a orașului, precum și reprezentanți ai Ambasadei României la Viena și ai Consulatului.

Răspunsurile liturgice, și atunci - 2017, și acum - 2022, date în comunitatea românească din Viena de Grupul psaltic Tronos al Catedralei patriarhale, căruia s-a alăturat Corala „Sf. Ștefan cel Mare” a bisericii. 

Ziua de astăzi, poartă de deschidere a celor trei zile de sărbătoare pentru românii din Viena: sâmbătă - Slujba Vecerniei și Sfințirea Altarului; duminică - Sfânta Liturghie Arhierească și sfințirea magazinului bisericesc și a biroului de pelerinaje al parohiei; luni - sărbătoarea Sfintei Treimi. 

Aflată în sectorul 2 al capitalei Austriei, în apropierea Parcului Prater, biserica „Pogorârea Sfântului Duh și Sf. Ștefan cel Mare” este, fără putință de tăgadă, încă o candelă a neamului românesc de dincolo de graniță. O candelă în spatele căreia stau ani de stăruință, muncă și credință, toate legate cu fire văzute și nevăzute cu pământul de acasă. Asta pentru că Părintele paroh Emanuel Nuțu, împreună cu comunitatea românească din Viena, s-a îngrijit ca legătura de suflet cu țara să străbată din fiecare perete al acestei biserici, prin meșterii din România care au ajutat la înălțarea lor și prin materialele de construcție aduse tot de acasă.

Și ca unii care urmărim adesea activitățile acestei parohii și vi le aducem înaintea sufletului prin diferite articole, putem spune că legăturile de suflet cu țara, în zidurile bisericii adăpostite, sunt însuflețite cu fiecare Liturghie și cu fiecare activitate în care copiii comunității, deloc puțini, se adună în lăcașul de cult în jurul tricolorului, cântând colinde, pictând icoane sau unindu-și inimile și mâinile pentru a trimite daruri copiilor din țară. 

În cuvântul rostit în această seară, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim a vorbit despre împărtășirea bucuriei trăirii acestui eveniment cu Părintele Paroh Ștefan Emanuel Nuțu și credincioșii Parohiei, care cu multă jertfă au reușit să ridice această biserică. Un lăcaș de închinare care „va străluci ca o mireasă” înaintea tuturor după ce va fi pictat. 

„Biserica este alcătuită din trei părți: Pronaos, Naos și Altar, care preînchipuie Persoanele Sfintei Treimi. Pronaosul, pe Duhul Sfânt sub al cărui imbold intrăm în biserică pentru a ne ruga; Naosul, pe Fiul; Sfântul Altar, pe Tatăl. Duhul Sfânt ne îndrumă spre Fiul, iar Fiul ne trimite la Tatăl. Să iubiți biserica, să pășiți cu dragoste în ea și să vă rugați”, a spus ÎPS Serafim, mulțumind totodată tuturor celor care au făcut posibil, prin dragoste și multă jertfă, evenimentul de astăzi. 

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar patriarhal, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, iar Părintele Ștefan Emanuel Nuțu, după celelalte cuvinte rostite de diverse personalități, a mulțumit lui Dumnezeu, Ierarhilor și tuturor credincioșilor care au contribuit și participat la acest înălțător moment care va vorbi lumii despre Voronețul din Viena.  Un Voroneț unde astăzi s-a cântat „Vrednic este!” pentru toți cei cărora le-au fost oferite distincții din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. 

Voronețul din Viena 

Proiectul acestei biserici este inspirat de arhitectura Mănăstirii Voroneț, de unde și frumoasa denumire de „Voronețul din Viena”.

Părintele Paroh Nuțu Emanuel a povestit, într-un reportaj Trinitas TV, despre începuturile acestei bsierici, despre sămânța primului gând al construirii acestui lăcaș de închinare. O sămânță picată în pământ bun undeva prin anul 2011, când „împreună cu un austriac, foarte bun prieten al parohiei noastre, am deschis primele uși ale administrației vieneze”. Au urmat, ani de negocieri și întâlniri:  „cred că au fost peste 100 de ședințe în cadrul cărora am explicat ceea ce dorim, am adus foarte multe fotografii, albume cu mănăstiri din țară, pentru ca ei să înțeleagă ce dorim noi să facem”, a spus Părintele Emanuel Nuțu. Ani care și-au început a vedea rodul în momentul Sfințirii pietrei de temelie în anul 2017, la care a participat și Ierarhul arădean. Cu lucrările efective începute în Anul Centenarului Marii Uniri, la sărbătoarea Nașterii Domnului din anul 2020 Părintele Mitropolit Serafim a oficiat prima Sfântă Liturghie în Sala Parohială, pentru ca mai apoi, după continuarea lucrărilor de sus ale bisericii, să fie săvâșită prima Sfântă Liturghie de Învierea Domnului. 

Lângă biserica românească din Viena, prin implicarea Părintelui Paroh și cu sprijinul Primăriei Sectorului 2 al Vienei a fost construit un bloc de locuințe pentru câteva zeci de familii de români. 

Astăzi, 11 iunie, anul mântuirii 2022, în ajunul sărbătorii Pogorârii Sfântului Duh, comunitatea românească din Viena a trăit un moment istoric și a dat lumii, țării și lui Dumnezeu un nou Sfânt Altar.

Rugăciune, împlinire și foarte multă emoție a comunității. O emoție care cu ușurință a ajuns până acasă, în România, și al cărei mesager au fost ochii înlăcrimați ai doamnei preotese a Părintelui Paroh pe tot parcursul slujbei... 


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

17.06.2022 11:08
Viorica Balea
Slavă Ție Doamne, slavă Ție! Preasfăntă Treime, Dumnezeul nostru, slavă Ție! Cât de minunate sunt lucrurile Tale Doamne, toate spre înțelepciune Le-ai făcut! Preasfăntă Născătoare de Dumnezeu acoperă-ne pe noi cu cinstitul Tău Acoperământ!🙏💐💐💐💖