Național Din Arad Social Religie Ultima oră Externe
Rugăciunea care unește și vindecă. Apelul emoționant al Părintelui Arhid. Mihail Bucă pentru copiii internați la Fundeni
Rugăciunea care unește și vindecă. Apelul emoționant al Părintelui Arhid. Mihail Bucă pentru copiii internați la Fundeni
14/06/2022 ⋅ 1 comentarii

După trei zile pline de Dumnezeu, prin sărbătorile care ne-au fost așezate înaintea sufletelor, nimic mai firesc decât a vorbi despre rugăciune. Iar pentru asta o să pornim de la un apel emoționant al Părintelui Arhidiacon Mihail Bucă, a cărui fiică a fost diagnosticată cu Leucemie, pentru ceilalți copii internați la Institutul Clinic Fundeni.

Știți și știm deja că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2022 drept Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului. Nu că în restul timpului și anilor n-am vorbi despre rugăciune, numai că anul acesta suntem invitați să medităm, să ne amintim și să conștientizăm cât de mult ea, rugăciunea, unește inimile și vindecă trupurile și sufletele.

Și nu știm a fi lucru mai frumos și odihnitor decât a fi în rugăciunile cuiva. După ce Părintele Arhidiacon Mihail Bucă a făcut public diagnosticul pus mezinei familiei, Irene, valul de empatie, rugăciune și solidaritate a fost și este unul impresionant. Pesemne că ceea ce Grupul psaltic Tronos, al cărui dirijor este, a revărsat prin cântare în sufletele oamenilor de-a lungul timpului avea să găsească acum, în greaua încercare, momentul potrivit pentru răsplata ostenelii. 

„Vă rog și vă îndemn să  pomeniți, după puterile voastre, în rugăciune cu multă dragoste, copiii bolnavi de leucemie internați la secția Pediatrie din Fundeni. Unii dintre aceștia  se luptă cumplit cu  boala!  Așa cum ați făcut-o  pentru Irene și încă o veți mai face, vă rog să vă aplecați și spre  aceste suflete nevinovate! Domnul fie cu voi!”, a scris dirijorul Grupului psaltic al Catedralei Patriarhale și tatăl lui Irene, pe pagina de socializare. 

Iar acestei rugăciuni i-a fost atașat un „Pomelnic al suferinței” după cum avea să îl numească. Acolo, pe pomelnic, nume de copii-luptători pentru viață: Laurențiu, Abel, Ema, Andrei, Matei, Giulia, Dominic, Antonia... 42 de nume. Însă așa cum știți și dumneavoastră și știm noi, ca unii care cunoaștem bine holurile de la Fundeni, pomelnicele sunt cumva fără sfârșit indiferent de etajul suferinței sau spitalul în care cei mici sau cei mari își poartă neputința.

Și de multe ori, un „Doamne ajută!” venit din partea cuiva, cunoscut sau necunoscut, o mângâiere, un mesaj de bine și o rugăciune dau puteri nebănuite tratamentului, aducând adierea lui Dumnezeu la patul de suferință prin împreuna-rugăciune. 

În definitiv, când inimile sunt Sus toate cele ale vieții își schimbă perspectiva. 

Zilele trecute, în capitala Austriei, a avut loc un eveniment istoric. S-a sfințit Altarul bisericii „Pogorârea Sf. Duh și Ștefan cel Mare”... „Voronețul din Viena” cum mai este numită această biserică, prin strădania Preotului Paroh de a aduce în mijlocul comunității românești din Austria o copie a Voronețului. 

Desigur, poate vă întrebați ce legătură are cu subiectul acestui articol. Are. Pentru că acolo, din strană, cel care, împreună cu câțiva colegi, a dat răspunsurile liturgice a fost Părintele Arhidiacon Mihail Bucă. Iar felul în care a dat răspunsul ”Avem către Domnul!” la chemarea Bisericii ca „Sus să avem inimile!” a fost și momentul în care ne-am dat seama de unde își culesese puterea de a face acel apel pentru copiii de la Fundeni și ne-am dorit să scriem acest articol. 

Dincolo de durerea de a vedea propriul copil greu încercat, dincolo de apelul la rugăciune, dincolo de valul de solidaritate, lecția culeasă din noua poveste de viață a dirijorului de la Tronos și tatăl lui Irene este aceasta: doar împreună, prin rugăciune, ne putem duce inimile Sus. Iar ele, odată așezate acolo, găsesc puterea de a-și lărgi granițele și a purta înaintea lui Dumnezeu și pe ceilalți aflați în suferință.

Pentru că, da, rugăciunea unește inimile, vindecă trupurile și sufletele și salvează de singurătatea în boală. 

Sus să avem inimile!

Pentru noi și pentru cei din jurul nostru.


Mâine, 15 iunie, la Biserica „Sf. Dr. Cosma și Damian” din incinta Institutului Clinic Fundeni din București se va săvârși Taina Sfântului Maslu pentru Irene-Ecaterina și pentru toți copiii bolnavi internați în această unitate medicală. Slujba va fi transmisă în direct, de la ora 17.00, pe paginile de Facebook și Youtube ale Trinitas TV. 

Cei care doresc să o ajute și financiar pe Ecaterina Irene, fiica Părintelui Arhidiacon Mihail Bucă, o pot face într-unul dintre conturile de mai jos:

Banca: Banca Comercială Română (BCR)

Beneficiar: Constantin Irene Ecaterina

Cont RON: RO09RNCB0087171024460002

Cont EURO: RO79RNCB0087171024460003

Cont USD: RO52RNCB0087171024460004


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

16.06.2022 13:31
iliana Bălulescu
Bunul Dumnezeu să vă aibe in paza lui...si pe acesti ingerasi să-i vindece de suferintele care-i macină...Multă sănătate Ecaterinei...Doamne ajută!