Național Social Ultima oră
Despre ”DOR”. Nu se poate el traduce, dar cu siguranță se poate măsura: 592.381 de copii români cresc în afara țării
Despre ”DOR”. Nu se poate el traduce, dar cu siguranță se poate măsura: 592.381 de copii români cresc în afara țării
16/01/2020 ⋅ 0 comentarii

15 ianuarie 2020 și o statistică. Ziua în care România marca 170 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale a adus, pe lângă toate evenimentele menite a ține vie flacăra culturii, și o statistică. 

A fost online-ul plin de versuri și a fost bine că a fost așa. Îmbucurător să vezi cum oamenii își deschid sufletul, lăsându-l să vibreze la adăpostul unui vers sau unei poezii. S-a vorbit mult, s-a simțit mult: despre România, despre Cultură, despre Eminescu. 

Tot despre România, dar dincolo de versuri, ieri, apărea o statistică ce, în cuprinderea titlului publicat pe adevărul.ro, suna cam așa: ”România are cei mai mulţi copii care cresc în altă ţară decât cea de origine”.

”-Ei, cum chiar cei mai mulți?!?”, te întrebi și speri în același timp să fie o greșeală. 

”Aproape 600.000 de copii români locuiesc în altă ţară decât cea de origine, ceea ce plasează România pe primul loc între statele UE ca număr al copiilor emigraţi arată un studiu al Centrului de cunoştinţe pentru migraţie şi demografie al Comisiei Europene, citat iniţial de Deutsche Welle”, scrie în articolul amintit. 

Conform aceleiași surse avem și un Top al țărilor cu cei mai mulți copii emigrați din țara de origine:

România: 592.381

Polonia: 240.775 

Bulgaria: 134.153

Studiul arată, așadar, că România şi Polonia sunt naţionalităţile care domină topurile migraţiei intra-UE. Și, important de menționat, datele sunt doar cele oficiale şi nu includ românii emigraţi care nu au declarat acest lucru şi care nu şi-au schimbat cetăţenia. 

Poate că studiul arată că România și Polonia domină, însă noi suntem în fruntea clasamentului și cu un avans considerabil față de ocupanta locului doi. Și doar văzând, fără a aprofunda prea mult subiectul sau chiar să te gândești că parte din familie întregește statistica, înțelegi cumva de ce cuvântul ”DOR” nu se poate traduce și că Germania, Belgia, Austria, Spania şi Italia, țări care găzduiesc cei mai mulţi copii români emigraţi, aud des acest cuvânt fără a-i putea cuprinde tainele. 

15 ianuarie 2020, zi în care am înțeles, poate, de ce ”dorul” este doar al nostru, dar am învățat fără a vrea încă un lucru: nu se poate traduce, dar se poate măsura, iar ”măsura” în acest caz este dată de numărul copiilor care cresc în afara țării: 592.381.

 Acel ”1” poate fi chiar un nepot din Diaspora, al meu, al tău... 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.