Ziua Culturii Naționale a fost marcată la Arad printr-o serie de evenimente, unele cunoscute, altele, poate, mai puțin știute. Și când zicem cunoscute ne referim la cele mediatizate, dar care cu siguranță au fost profund armonizate și completate de cele ale profesorilor cu har care au făcut din această zi adevărată sărbătoare împreună cu elevii. Cu siguranță sunt mulți, însă gândul ni se îndreaptă în mod deosebit la o doamnă profesor din Chișineu-Criș care astăzi mărturisea pe pagina de socializare că ”cel mai important lucru de care sunt convinsă este faptul că Eminescu produce și astăzi emoție, stări, senzații și imagini în rândul elevilor. An de an mi se confirmă acest lucru. Când elevii își închid ochii și eu încep să le recit, simțul auzului produce în noi ceva miraculos, iar preț de câteva secunde sau minute inima bate altfel. Dovadă stă faptul că, atunci când mă opresc din lectură, nu își deschid ochii. Așadar, Eminescu are încă putere asupra noastră...” și la un domn profesor din Arad care, împreună cu elevii, a mers la singurul bust din Arad al poetului național pentru a depune o jerbă cu flori. Poate părea puțin, dar asta depinde doar măsura fiecăruia de a culege binele și frumosul din cuvintele, gesturile și faptele celorlalți.
La ceas de aseară aflându-ne deja, nu putem decât să facem o scurtă trecere în revistă a evenimentelor de pe plan local.
Și cum în mod obișnuit, atunci când ne gândim cu drag și recunoștință la cei înveșniciți înălțăm rugăciuni spre odihna sufletelor lor, cum ar fi putut fi astăzi altfel? Așadar, încă de dimineață a fost de-a dreptul îmbucurător să vezi elevii adunați în rugăciune la Slujba Parastasului oficiată la Catedrala Veche, la 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Că o predică se poate lesne transforma și într-o lecție de istorie poți observa din reacțiile la cald a celor care o ascultă și își șoptesc complici ”asta nu știam” când află că în 1868 Eminescu a locuit pentru o lună la Arad. La amiază, evenimentele dedicate zilei Culturii Naționale au continuat la Biblioteca Județeană, pentru ca mai apoi fațada Teatrului Clasic ”Ioan Slavici” să fie iluminată în culorile tricolorului și să se completeze cu debutul ”Serii de poezie” - recital de poezie eminesciană: „Recital. Eminescu. Scrisori”.
De la 18.30, flacăra culturii a continuat să pâlpâie în incinta Cinematografului Arta, cu un spectacol de poezie și muzică clasică, expoziția ”Istoria timbrului românesc” și proiecția filmului ”Maria, Regina României”.
Momente pline de lumină, frumos așezate, conturate și chiar am putea spune perfecționate din vârful arcușului de vioară răscolitor purtat prin notele Baladei lui Porumbescu.
Balada lui Porumbescu de ziua lui Eminescu, balsam pentru suflet!
Toate la 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și de Ziua Culturii Naționale, o zi pe care nu o putem clădi doar în 15 ianuarie ci ”zi de zi, câte puţin, intrând într-un muzeu, deschizând o carte, privind o pictură, deoarece totul începe cu fiecare dintre noi”.
ACUM ”Răsare luna, -mi bate drept în faţă:
Un rai din basme văd printre pleoape,
Pe câmpi un val de arginţie ceaţă,
Sclipiri pe cer, văpaie preste ape,
Un bucium cântă tainic cu dulceaţă,
Sunând din ce în ce tot mai aproape...”
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.