Național Din Arad Cultură Religie Ultima oră
(FOTO) Slujbă de pomenire pentru Mihai Eminescu, la Catedrala Veche din Arad
(FOTO) Slujbă de pomenire pentru Mihai Eminescu, la Catedrala Veche din Arad
15/01/2020 ⋅ 0 comentarii

Pomenire-n Liturghii și Parastase. Departe de a putea rezuma amintirea sau purtarea în suflet a lui Eminescu în doar cunoscutele zile de 15 ianuarie și 15 iunie, ziua de astăzi, devenită deloc întâmplător, din anul 2010, și Ziua Culturii Naționale, este o zi care mai mult decât despre Eminescu vorbește despre noi. Vobește despre capacitatea noastră de a ne așeza cu demnitate în oglinda zilei Culturii Naționale, la 170 de ani de la ziua în care ”steaua care-a răsărit” în Ipotești, astfel încât să putem măcar nădăjdui că ”Icoana stelei ce-a murit/Încet pe cerul nostru suie”. 

Într-un firesc al unor astfel de zile, indiferent de amprenta lor, Biserica este cea care deschide ușa acestor așezări în amintire/pomenire spre a neamului zidire. Și nu puține sunt, cu siguranță, Liturghiile și Parastasele, din țară sau din afara granițelor ei, care au făcut ca cerul acestei dimineți să ajute ”Luminii să ne-ajungă”. 

Parastas pentru Mihai Eminescu, în vechea Catedrală Arhiepiscopală din Cetatea Aradului

În această dimineață, începând cu ora 9.30, după Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Slujba Parastasului pentru odihna sufletului și amintirea împletită cu recunoștință a poetului național Mihai Eminescu.

În cuvântul adresat celor prezenți, Preasfinția Sa a vorbit despre poeziile și proza lui Eminescu care ”sunt deodată și creștine și românești, s-au plămădit aici, în ființa neamului românesc, exprimând gândul și trăirea poporului român, din trecut și din prezent, dar și ca o proiecție spre viitor. Pentru că dorul lui Eminescu, dincolo de a fi așezat la malul mării a fost ca să vadă poporul demn în fața lui Dumnezeu și în fața istoriei. ”Mai am un singur dor” poate reprezenta și dorința lui, dar și a noastră, de a sta în genunchi, noi ca popor, doar în fața lui Dumnezeu, nu și în fața celorlalte popoare. În fața celorlalți trebuie să stăm drepți, verticali și demni, iubindu-ne și prețuind istoria poporului făurită de voievozi, de oameni de cultură, de țărani, de românii care au știut să cultive din familie și până în instituții ceea ce înseamnă valorile neamului românesc. Tocmai de aceea, este de apreciat hotărârea de a proclama, în urmă cu zece ani, această zi ca Ziua Culturii Nationale. O zi care exprimă tot ceea ce poate fi mai frumos: cultul și cultura: cultul Bisericii, care îmbogățește cultura neamului românesc, și cultura neamului românesc, care se împărtășește din cultul Bisericii, într-o sinteză și simbioză care merg împreună pentru a ne cultiva ca persoane umane. 


De asemenea, Preasfinția Sa a amintit de timpul petrecut de Eminescu în Arad, vreme de o lună, în anul 1868. Moment care ”reprezintă  pentru Cetatea Aradului și o bucurie și o datorie, dar mai ales un gând permanent îndreptat spre opera lui Eminescu. Întâlnirea de suflet de la Arad dintre Eminescu, Iosif  Vulcan, Ioan Popovici-Desseanu și între alți arădeni așează Aradul în biografia lui Eminescu dar și în biografia țării noastre, ca un reper al lucrării și ființării lui în poporul român.”.

Tocmai de aceea, ”slujba de pomenire  de astăzi se dorește a fi un prinos de recunostință pentru ceea ce ne-a lăsat ca moștenire. A vut capacitatea de a crea atât de mult, frumos și folositor pentru neamul românesc, încât lucrarea sa rămâne un reper și o îmbogățire din care ne împărtășim cu toții”.

Îndemnul și totodată rugăciunea Ierarhului a fost aceea ca ”opera lui Eminescu să ne inspire în lucrarea noastră, dar mai ales în relațiile interumane și legătura noastră cu Dumnezeu, iar această zi  a Culturii Naționale să fie o așezare a noastră, normală și demnă, în ceea ce înseamnă cultura neamului românesc, în ceea ce înseamnă spiritualitatea făurită de Biserică și în Biserică și în poporul român”. 

Momentul de astăzi din Catedrala Veche a fost unul cu atât mai dătător de speranță cu cât la Parastasul lui Eminescu au participat pe lângă credincioșii arădeni și mulți elevi seminariști însoțiți de profesori. 

Cum spuneam, Biserica a deschis ușa Zilei Culturii Naționale prin rugăciunile înălțate încă de dimineață spre pomenirea poetului național, la 170 de ani de la nașterea sa, urmând ca pe parcursul zilei să se desfășoare mai multe evenimente, la Teatrul Clasic ”Ioan Slavici”, la Biblioteca Județeană și la Cinema Arta

"Cultura se clădeşte zi de zi, câte puţin, intrând într-un muzeu, deschizând o carte, privind o pictură, să reaprindem această flacără, deoarece totul începe cu fiecare dintre noi. Cultura este moştenirea socială pe care o oferim copiilor noştri, pe care o lăsăm tinerilor români de pretutindeni"- mesajul care va fi citit astăzi în toate orașele țării. 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.