Național Din Arad Cultură Ultima oră
(FOTO) PS Emilian Crișanul, în soborul de 12 Arhierei de la hramul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeș
(FOTO) PS Emilian Crișanul, în soborul de 12 Arhierei de la hramul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeș
01/05/2022 ⋅ 0 comentarii

Cetatea Caransebeșului a îmbrăcat astăzi, în Duminica a 2-a după Paști, haină de luminoasă sărbătoare prin prăznuirea hramului Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” și debutul Ediției a XV-a  a Zilelor Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului, dedicată Anului omagial al rugăciunii. 

Într-un frumos „Urcuș spre Înviere” și într-un gest de firească bucurie și împreună-rugăciune la ceas de sărbătoare, la Liturghia Arhierească de astăzi, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu un ales sobor de Ierarhi, preoți și diaconi, a participat și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul. Ierarh care a făcut ca salutul pascal al acestor zile, ”Hristos a înviat”, să fie dus, în această Săptămână Luminată, din Cetatea Aradului în cea a Severinului, a Devei, iar astăzi în cea a Caransebeșului, de unde, prin întâlnirea cu Ierarhii împreună-slujitori, și la Timișoara, Constanța, Huși, Covasna, Alexandria, Tulcea, Ungaria și Cluj. 

„A venit Iisus și a stat în mijlocul lor și le-a zis: Pace vouă!” (Ioan 20, 19), însă unul dintre ucenici, Toma cel numit Geamănul, nu era de față și nu a crezut: „Dacă nu voi vedea... nu voi crede”. Însă după opt zile, Iisus a stat din nou în mijlocul lor și a zis „Pace vouă!”, iar lui Toma: „Adu degetul tău încoace şi vezi mâinile Mele şi adu mâna ta şi o pune în coasta Mea şi nu fi necredincios ci credincios”. 

Mântuitorul l-a vindecat de îndoială, ne-a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, în cuvântul despre Evanghelia din Duminica Sfântului Apostol Toma, subliniind totodată că „într-o lume a imaginii disipate, credința ortodoxă ne ține vii”:

„În Duminica a 2-a după Sfintele Paști, gândul nostru se îndreaptă către Mântuitorul Iisus Hristos Cel mort și înviat, care se arată după Înviere ucenicilor Săi, inclusiv lui Toma (Ioan 20, 19-31).

Domnul Iisus Hristos S-a arătat ucenicilor Săi după Înviere pentru a le arăta din nou dumnezeirea Sa și biruința Lui asupra păcatului și a morții.

Chiar dacă Toma nu a fost la prima arătare a Domnului, totuși El revine după opt zile și îl încredințează de adevărul sau realitatea Învierii Sale. Domnul Hristos a dorit să-l vindece pe Toma de îndoială printr-o dovadă palpabilă, fizică, de atingere a trupului înviat din morți. La atingerea semnelor cuielor, Toma a exprimat: „Domnul meu și Dumnezeul meu!”. Adică a mărturisit că Domnul Iisus Hristos este Dumnezeu adevărat și Domnul vieții.

Așadar, Sfântul Toma ne încredințează împreună cu ceilalți Sfinți Apostoli despre Învierea Domnului Hristos, iar Sfântul Ioan Evanghelistul precizează: „Iar acestea s-au scris ca să credeți că Iisus este Hristos, fiul lui Dumnezeu, și, crezând, viață să aveți în numele lui” (Ioan 20,31). Constatăm că rodul credinței noastre în Hristos Domnul este viața veșnică.

Dumnezeu a venit pe pământ și a experimentat totul aici: viața, durerea, bucuria, tristețea, suferința și moartea noastră. Pe toate acestea Dumnezeul iubirii și al învierii le-a transfigurat. Rămâne ca noi să moștenim și să continuăm această experiență dumnezeiască în ținutul omenesc ancorat în ceruri.

Noi mărturisim de două mii de ani Învierea, dar lumea încearcă, de fapt, să zidească civilizația morții. Ce luptă împotriva Învierii și a vieții!

Credința că Dumnezeu S-a întrupat, a pătimit, a murit și a înviat pentru noi oamenii este temelia adevărului și legătura vie a omului credincios cu Hristos - Dumnezeu Cel răstignit și înviat.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru darul credinței adevărate. Să fim apostoli ai Domnului într-o lume care se apropie sau fuge de Înviere. Să simțim durerea și învierea Domnului Hristos pentru noi și atunci crucea vieții noastre ni se va părea mai ușoară pe calea către Înviere.”

În Cuvântul rostit în Catedrala „Învierea Domnului” din Caransebeș, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a vorbit despre zbuciumul și frământarea Apostolilor în ”probabil cele mai mai grele, întunecate și provocatoare zile cuprinse între Vinerea Răstignirii și Duminica Învierii”, stare reflectată în textul Evangheliei de astăzi, din Duminica Sfântului Apostol Toma, cu care noi, ”într-un arc peste timp”, ne îngemănăm: ”Eu sunt geamănul lui Toma. Prin ceea ce trăiesc sunt aidoma Apostolului Toma. Eu sunt și necredincios, eu sunt și credincios. Sunt Toma pentru că el mă exprimă pe mine în această căutare sinceră a lui Dumnezeu. Toma ne arată ce este omul... este ceea ce se exprimă între „cred, Doamne, și nu prea”. Eu sunt Toma pentru că îmi doresc eu să Îl văd pe Hristos”. 

”Moartea a murit neplânsă”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan în aceeași Catedrală a Învierii. 

După ce s-a încredințat de seninătatea și mângâierea de pe fețele credincioșilor cărășeni venită prin Lumina cea de sus coborâtă și anul acesta la Sfântul Mormânt din Ierusalim, Mitropolitul Banatului a spus cu bucurie, simplu și apăsat că ”Moartea a murit neplânsă! N-a plâns nimeni după moarte! De astăzi, pe niciunul dintre noi nu îl mai așteaptă moartea. Tocmai de aceea, atunci când cineva se află pe patul de moarte, trebuie să spunem că îl caută veșnicia. De moarte nu ne mai este frică, însă ar trebui să ne fie frică de înviere, pentru că atunci vom da socoteală de tot ce am făcut în această viață”.

„Eu cred în Înviere, căci Învierea ne-a scos, pe mine și pe tine, din mormântul timpului și ne-a așezat pe aripile veșniciei”, a mai spus Părintele Mitropolit. 

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a mulțumit celor 11 Arhierei care au poposit și s-au împreună-rugat astăzi în Cetatea Caransebeșului, preoților, diaconilor, autorităților locale și centrale, credincioșilor și tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a Ediției a XV-a  a Zilelor Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului, care va avea loc în perioada 1-8 mai. 

1 mai 2022, Duminica Tomii, Hramul Catedralei ”Învierea Domnului” din Caransebeș, zi de sărbătoare în care toți cei prezenți au spus împreună:„Domnul meu și Dumnezeul meu!”.

HRISTOS A ÎNVIAT!


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.