Național Din Arad Religie Ultima oră
Săptămână duhovnicească pentru elevii din Tauț, Vârfurile și Pleșcuța. ”Unde sunt copii, acolo este dragoste, iar unde este dragoste este Hristos”
Săptămână duhovnicească pentru elevii din Tauț, Vârfurile și Pleșcuța. ”Unde sunt copii, acolo este dragoste, iar unde este dragoste este Hristos”
14/04/2022 ⋅ 0 comentarii

Antonia, Marius, Simona, Marius, Daria, Maya, Andra, Miriam, Alexandru, Mădălin, Eliza, Gabriel... Ei bine, dacă sunteți tentați a crede că este o strigare la catalog, nu sunteți foarte departe de adevăr, chiar dacă o astfel de strigare, în varianta oficială, ar presupune strigarea  prenumelui însoțit de nume.

Însă cum între elevii Școlilor Gimnaziale din localitățile arădene Tauț, Vârfurile și Pleșcuța și profesorul lor de Religie, domnul Denis Roșu Drăgan, este una de frățească/părintească prietenie putem lesne a ne permite să strigăm catalogul și așa. Pentru că, în definitiv, la ora de Religie, știm și ni s-a confirmat din multe alte locuri, ”strigarea” sau ”chemarea” se face de la suflet la suflet. 

Iar cele ce urmează a vă povesti, tocmai despre asta este: despre comunicarea prin comuniune a sufletelor, într-un așteptat timp petrecut cu și pentru Dumnezeu. Acasă la El. 

Anul 2022, în Patriarhia Română - „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”

Așadar, în acest context, domnul profesor Denis Roșu Drăgan (un profesor pe care l-am văzut și în postura de voluntar în Tabăra de la Căsoaia, pe podium în cadrul Concursului ”Colindăm, Doamne, colind” sau dirijând în cadrul concertului caritabil organizat la Prunișor) a organizat cu elevii Școlilor Gimnaziale din Tauț, Vârfurile și Pleșcuța o Săptămână duhovnicească. 

Iar dacă ar fi să vorbim în doar câteva cuvinte despre această frumoasă întâmplare putem spune simplu că a fost vorba despre așteptare, entuziasm, pregătire, bucurie, curiozitate, responsabilitate și rugăciune.

Bunei inițiative a profesorului de Religie au răspuns cu bucurie Preoții parohi din localitățile pe raza cărora se află școlile: Pr. Bun Teodor din Tauț, Pr. Ancaș Gheorghe din Vârfurile. Pr. Voicu Dan Dănuț din Avram Iancu și Pr. Horga Mariu Petru din Pleșcuța. Preoți care au deschis ușile bisericilor întocmai unei binevenite îmbrățișări, într-o perioadă tot mai nesigură și tulbure, pentru tinerii învățăcei. 

Săptămâna duhovnicească a debutat la Școala Gimnazială din Tauț, unde elevii împreună cu profesorul de Religie și cel de Educație Fizică și Sport au mers la biserica ”Sfânta Cuvioasă Parascheva”, unde s-au rugat și au dat răspunsurile în cor la ”Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos”. Și nu oricum, ci după o pregătire de câteva săptămâni pentru acest moment. 

Tot aici, copiii au prezentat câteva referate întocmite cu multă seriozitate despre viețile Sfinților isihaști comemorați anul acesta, dar si despre rugăciune si importanța ei.

Noi doar spicuim, pur și simplu pentru a sublinia responsabilitatea și pregătirea copiilor pentru închegarea acestei Săptămâni duhovnicești, în Postul Paștelui:

Stenic Roberta: ”Sfântul Grigorie Palama a fost un călugăr creștin ortodox în Muntele Athos, care a devenit mai apoi Arhiepiscop de Tesalonic. A fost canonizat la 9 ani de la moartea sa. Este cinstit în Duminica a doua din post și a elaborat cea mai importantă lucrare a sa - Mărturisirea Credinței ortodoxe”

Naomi Hanțig: ”Rugăciunea este cântecul mulțumirii și al măririi lui Dumnezeu, o trâmbiță a sufletului și hrană vie pentru suflet. Trebuie să muncim și să ne rugăm tot timpul, având în inimă rugăciunea ”Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluiește-ne pe noi păcătoșii”, precum și altele”

Moise Crina Daniela: ”Rugăciunea inimii își are originea în porunca Apostolului Pavel: ”Rugați-vă neîncetat” (I Tes. 5,17). Nu este imposibil să te rogi neîncetat, căci dacă luăm seama la ceea ce a zis Sf. Maxim Mărturisitorul, aflăm ca Scriptura nu poruncește nimic din ceea ce nu putem face” 

Cât despre ceea ce a însemnat această zi, și care de altfel ar aduce zâmbetul pe buze oricărui profesor, avem mărturia/concluzia Mariei: ”Mi-a plăcut pentru că am avut ocazia să ne strângem toți într-un loc frumos și să încercăm să ne apropiem cu toții de Dumnezeu. Mi-ar plăcea să repet această experiență pentru că a fost frumos”. 

Al doilea popas duhovnicesc a fost făcut împreună cu elevii Școlii Gimnaziale din Vârfurile.

De la orele dimineții, elevii Școlii Primare din Avram Iancu și de la Școala Gimnazială Vârfurile au poposit în bisericile din sat, cu hramurile ”Înălțarea Domnului” și ”Sf. Mihail și Gavriil”. Aici, au avut parte de o altfel de oră de Religie. De ce? Pentru că după rostirea rugăciunii, copiilor le-au fost prezentate obiecte religioase, pictura bisericească, componentele bisericești, clopotele, Sfântul Altar ș.a.

Iar aici, cu prisosință a intrat în joc entuziasmul și curiozitatea. Puteți, desigur, intui, cam cât de curioși s-au arătat față de tainele de dincolo de catapeteasma bisericii (Sfântul Altar), de ce femeile au voie să intre acolo doar când se târnosește biserica iar în restul timpului nu, și fascinația lor pentru clopoțeii de pe cădelnița folosită în actul liturgic și pe care, știm din surse sigure, ”tare ar mai fi vrut să o mânuiască nițel”. 

Întrebări, multe întrebări, răspunsuri, iar la final cunună așezată zilei prin cântările bisericești învățate la oră și repetarea Rugăciunii inimii. 

Miercuri, Școala Gimnazială din Pleșcuța

 

Acest al treilea popas a început ”într-un mod mai surprinzător, si nu întâmplător”, ne-a mărturisit domnul profesor, căci ”a fost exact asa cum mulți dintre noi ar trebui să o începem, cu Hristos în gândul și în sufletul nostru”.

 Dis-de-dimineață, aproximativ 22 de elevi s-au pregătit să-L primească pe Hristos în inimile lor. Și cum altfel ar fi fost mai potrivit dacă nu prin Taina Spovedaniei și a Împărtășaniei?

Astfel îmbogățiți, cu bucurie au bătut la poarta Cerului prin sunetul de toacă, căci au avut parte de o mică lecție de bătut toaca. Că nerăbdarea se instalase în rândul format pentru a ajunge să fie parte a lecției, nu credem că are rost a vă spune în mod deosebit. Însă pe ce putem insista este reacția vecinilor din preajma bisericii. Căci ce fac oamenii când aud chemarea? Îi răspund prin prezență. Numai că de data aceasta, văzându-i pe copii în strădania lor de a învăța tainele sunetului de toacă i-au încurajat și nu oricum... ci cu lacrimi în ochi. 

Ca ziua să fie și mai frumoasă, copiii au cules și câteva flori pentru un binemeritat sirop din flori de păpădii.

”Cel mai mult mi-a plăcut că am învățat să bat toaca și că domnul de religie ne-a dus să ne spovedim. M-am simțit foarte bine după spovedanie” - Patricia Borș, clasa a 4-a.

”Mie mi-a plăcut cum domnul le-a arătat celor mici cum se bate toaca, dar și cât de frumos a vorbit părintele cu noi” - Iuliana Bratila, clasa a 6-a

Unde sunt copii, acolo este dragoste, iar unde este dragoste este Hristos

„Zâmbetele de pe chipurile celor mici cred cu tărie că nu au fost întâmplătoare. Pe fețele lor văd zilnic trăirea nemuritoare a vieții celei veșnice și a unirii cu Dumnezeu. Nu întâmplător Mântuitorul Hristos făcea referire la faptul ca Împărăția Cerurilor este a unora ca aceștia. Unde sunt copii, acolo este dragoste, iar unde este dragoste este Hristos și orice rană este vindecată. Scopul acestor evenimente dedicate anului omagial,  a fost de a-i învață pe copii cum să se comporte în biserică, cum să ofere răspunsurile în cadrul serviciului divin, ce semnificație au obiectele religioase din biserică și cum se numesc, dar și cum să fie responsabili atunci când se spovedesc și se împărtășesc cu Trupul și Sângele Domnului. Mi-au mărturisit cu zâmbetul pe buze că a fost cea mai frumoasă spovedanie a lor și că așteaptă cu nerăbdare să mai meargă și data viitoare. Mulțumesc tutor cadrelor didactice, dar și preoților parohi care au dat dovadă de dragoste, responsabilitate și respect, primindu-ne cu brațele deschise”, ne-a spus domnul profesor Denis Roșu Drăgan.

A fost o Săptămână duhovnicească pentru elevii din Tauț, Vârfurile și Pleșcuța, iar ”Unde sunt copii, acolo este dragoste, iar unde este dragoste este Hristos și orice rană este vindecată”. 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.