„Avem o țară / Avem troițe sfinte, altare și icoane / Și candeli ard cu mii de pâlpâiri....”
Deloc întâmplător am început cu versurile poeziei lui Radu Gyr, cântată atât de hotărât de Corul ”Sfântul Stelian” la finalul concertului caritabil susținut în prima zi din Postul Adormirii Maicii Domnului în Parohia Prunișor. Pentru că încercând a cuprinde cu sufletul bucuria momentului pentru care străbătusem peste 90 de km, al 10-lea vers din ”Avem o țară” avea să definească cel mai bine ceea ce tocmai văzusem și simțisem: „Și candeli ard cu mii de pâlpâiri....”. Satul românesc era mai viu ca niciodată, plin de culoare, înveșmântat în straie populare, bucurie și lumină. Candelele despre care cântaseră, pâlpâiseră cu atât de multă viață din fața Sfântului Altar, încât de acum, ori de câte ori vom vedea sau ne vom imagina harta Aradului, în dreptul satului Prunișor va fi o candelă aprinsă, în care știm că arde neîncetat untdelemnul implicării, dragostei față de țară, față de aproapele și față de Dumnezeu.
Împreună pentru o cauză nobilă, în prima zi din Postul Adormirii Maicii Domnului
La inițiativa Părintelui Florin-Ioan Avram din Parohia Ortodoxă Prunișor, preoții din satele învecinate au răspuns chemării acestuia de a întinde o mână de ajutor unui copil greu încercat. Este vorba de Iasmina, o fetiță care la doar 9 ani a fost diagnosticată cu o boală rară: Encefalită Sclerozantă Pess (o boală degenerativă rară, tardivă, cu o incidență de aproximativ 1 la 100 000 de cazuri). Părinții doresc să ajungă cu Iasmina la o clinică din Germania, însă pentru asta au nevoie de peste 17.000 de euro.
Tocmai de aceea, tinerii de toate vârstele din Parohiile învecinate s-au întâlnit la Prunișor și și-au transformat vocile în mâini întinse spre alinarea suferinței Iasminei, iar pricesnele cântate, în rugăciuni spre cea în al cărei post tocmai am intrat și la adăpostul căreia s-a desfășurat concertul caritabil ”La tine vin, Măicuță”.
Iar cei care au cântat, s-au rugat și extraordinare costume populare au purtat, au fost următorii:
Comuniune și prietenie în satul românesc
Dincolo de frumusețea inițiativei Părintelui Florin-Ioan Avram, dincolo de răspunsul preoților și tinerilor din celalalte parohii arădene, dincolo chiar de frumoasele și bogatele costume populare, la Prunișor, în seara Duminicii a VI-a după Rusalii a fost vorba de comuniunea aceea de care ne tot plângem că se vede și se simte tot mai rar în satele românești și a fost vorba de prietenie. Acea prietenie despre care Evanghelia zilei a grăit atât de frumos prin gestul prietenilor slăbănogului din Capernaum.
Aseară, zecile de copii de toate vârstele (de la prunci de câteva luni, până la cei cu toamna așezată-n tâmple), din cele 7 parohii arădene, au fost prietenii Iasminei, iar din prietenia lor au știut a face sărbătoare, având pe Dumnezeu invitat de onoare, căci „Unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor.” (Matei 18,3).
”Avem troițe sfinte, altare și icoane / Și candeli ard cu mii de pâlpâiri....”
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.