Național Din Arad Religie Ultima oră
Preasfințitul Părinte Gurie, de 40 de zile în veșnicie. Parastas, rugăciune, Ierarhi, prieteni și credincioși la căpătâiul locului de odihnă
Preasfințitul Părinte Gurie, de 40 de zile în veșnicie. Parastas, rugăciune, Ierarhi, prieteni și credincioși la căpătâiul locului de odihnă
27/11/2021 ⋅ 0 comentarii

Uimitor cât de repede pot trece 40 de zile. Dar pesemne că atunci când peste timpul nostru pământesc se așterne doliu peste doliu, măsura lui este cu totul alta decât cea cu care eram obișnuiți. 

De 40 de zile, Preasfințitul Părinte Gurie săvârșește Liturghia în „România din Cer”. O Românie pe care mult a iubit-o și a „povestit-o” ori de câte ori a avut ocazia.  

României pământești, la doar cei 52 de ani, Preasfințitul Părinte Gurie i-a lăsat moștenire o Episcopie pe al cărei Altar și-a jertfit cu bucurie, împăcare și dragoste ultimii 12 ani din viață: Episcopia Devei și Hunedoarei. Iar despre frumosul rod al misiunii sale, vorbit-au la vremea plecării, vorbesc la vremea încă prohodirii, și vor vorbi peste vremuri, credincioșii, prietenii, urmașii și istoria.  

Preasfințitul Părinte Gurie a fost și este un Ierarh iubit. Am înțeles asta în urmă cu 40 de zile, când a devenit oaspete al Liturghiei Cerești, înțelegem astăzi, la vremea Parastasului, și vom înțelege cu fiecare gest de neuitare care ne va ieși în cale. 

Astăzi, 27 noiembrie, cu o zi înainte de Parastasul de 32 de ani al Părintelui Arsenie Boca, al cărui mormânt se află în Episcopia înființată de Preasfințitul Părinte Gurie, prietenii Ierarhului s-au adunat la căpătâiul locului său de odihnă pentru a-și lua rămas bun. Prieteni: Ierarhi și credincioși veniți din toate colțurile țării pentru a face din fiecare rugăciune, floare și lacrimă, mărturie înaintea Tronului Ceresc despre Omul bun și Ierarhul jertfelnic înveșnicit atât de tânăr. 

Salba Parastasului la trecerea celor 40 de zile de la înveșnicirea Preasfințitului Părinte Gurie a fost împletită din rugăciunile Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Vincențiu, Episcop al Sloboziei și Călărașilor, PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Sebastian, Episcop al Slatinei și Romanaților, PS Daniil, Episcop al Daciei Felix, PS Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, PS Nestor, Arhiereu Vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, preoților, diaconilor și ale tuturor credincioșilor care au ales să fie astăzi în Catedrala Veche din Deva. 

 În timpul cuvântului rostit de ÎPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, au răsunat în Catedrala unde Preasfințitul Gurie își duce veșnicia, cuvinte despre importanța Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, ca temei pentru învierea noastră, și despre conlucrarea dintre suflet și trup pentru săvârșirea faptelor bune, în vederea Judecății Universale, Judecata cea de Apoi. Înaltpreasfinția Sa a reamintit celor prezenți că la 40 de zile de la trecerea la cele veșnice, sufletul celui plecat ajunge la judecata particulară, provizorie, pentru a da seamă pentru faptele vieții pământești, urmând ca la cea universală, la a doua venire a Domnului, să se judece și consecințele faptelor săvârșite de om pe pământ. Vorbind despre Preasfințitul Părinte Gurie, ÎPS Laurențiu a subliniat importanța lucrării Ierarhului în tânăra Episcopie a Devei și Hunedoarei, pe care a slujit-o cu multă dragoste și jertfelnicie, spunând totodată că „Preasfințitul Gurie a fost un om bun, plin de dragoste, primitor de oameni, și doar Dumnezeu știe de ce l-a chemat atât de devreme la El”.  

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a mărturisit din fața Altarului despre bunătatea și sensibilitatea Ierarhului astăzi pomenit pe care le-a văzut și simțit în mod deosebit la trecerea la cele veșnice a Părintelui duhovnicesc al PS Gurie, Mitropolitul Nestor, dar și în momentele de slujire, în fiecare an, în satul său natal, Huta, din Cluj. „Am apreciat bunătatea lui față de toți oamenii și dragostea față de satul natal și tradițiile locului”, a mai spus Înaltpreasfinția Sa.  

O lumină din veșnicie pentru cei rămași. Asta este Preasfințitul Părinte Gurie și aceasta a fost și mărturia transmisă de organizatorii momentului de după Parastas, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Un moment care a vorbit despre personalitatea ierarhului hunedorean prin filmul despre cei 12 ani de arhipăstorire a sa în Episcopia Devei și Hunedoarei, și prin expoziția cu titlul „Slova ce ne-a rămas…”. 

Dumnezeu să îl odihnească în pace! 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.