Implicarea, grija, aplecarea cu dragoste spre nevoile celorlați, au făcut ca astăzi, 18 august 2020, Arhiepiscopia Aradului să implementeze un nou proiect prin care să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile.
Așadar, la doar o zi după ce Biserica l-a avut spre prăznuire pe unul dintre cei mai noi sfinți din calendar, proclamat ca Sfânt chiar în Anul Centenar, Moș Gheorghe din Șugag, pustnicul din mijlocul lumii și Sfântul Pelerin al lui Hristos, cunoscut pentru dragostea, râvna, rugăciunea și ajutorul îndreptat spre cei năpăstuiți, Arhiepiscopia Aradului a prezentat, în cadrul unei conferințe susținute la Seminarul Teologic Ortodox din Arad, un proiect menit a întinde o reală mână de ajutor chiar ”moșilor”/bunicilor din comunitatea arădeană, aflați în dificultate.
Numit ”Cantina Sfântul Nicolae – Serviciul Masa pe roți pentru bunicii comunității”, proiectul are ca obiectiv reducerea numărului de persoane vârstnice aflate în situații de vulnerabilitate din Arad, prin dezvoltarea activității Cantinei „Sfântul Nicolae” ca centru de preparare și distribuire a hranei pentru persoane aflate în risc de sărăcie pentru a deservi 170 de vârstnici.
Proiectul are o durată de 30 luni și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capitalul Uman 2014-2020, Axa prioritara 4 – Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Domeniul Major de Intervenție 4.4. – Reducerea numărului de persoane aparținând grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale/medicale/socio-profesionale de formare profesională adecvate nevoilor specifice în vederea integrării socio-profesionale.
Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 2.742.882,60 lei, toată suma reprezentând asistență financiară nerambursabilă.
În pași concreți
În cadrul cantinei sociale ”Sfântul Nicolae” se va înființa un nou serviciu mobil de acordare a hranei, care va funcționa chiar cu 6 luni mai mult decât prevede proiectul, respectiv 30 de luni, iar persoanele aflate în incapacitate de a-și asigura traiul zilnic vor fi identificate atât prin resursele proprii ale Arhiepiscopiei cât și cu sprijinul DGASPC Arad.
”În acest sens vom dezvolta cantina socială existentă și vom înființa un nou serviciu mobil de acordare a hranei, de tipul masa pe roți, serviciu pentru care vom asigura funcționarea timp de 24 de luni pe perioada proiectului și cel puțin 6 luni după finalizarea proiectului.
Serviciile sunt adresate persoanelor de peste 65 de ani din Arad, pe care intenționăm sa îi identificăm atât cu resurse proprii cât și cu sprijinul D.G.A.S.P.C., aflate în incapacitatea de a-și asigura traiul zilnic ca urmare a deficiențelor fizice, a bolilor și a sărăciei.”, au spus reprezentanții Arhiepiscopiei.
În cadrul conferinței de astăzi, au fost prezentate pe larg obiectivele, activitățile și indicatorii proiectului precum si rezultatele anticipate pentru beneficiarul - Arhiepiscopia Aradului – cât și modalitățile în care se dorește dezvoltarea serviciului, promovarea acestuia, acordarea sprijinului comunității locale, dezvoltarea de parteneriate cu marile lanțuri de magazine, înființarea unei platforme de donații și încheierea de parteneriate cu actorii relevanți de pe piața regională: firme, instituții publice și societatea civilă.
Că proiectul Arhiepiscopiei Aradului este mai mult decât binevenit, putem înțelege și numai privind spre starea de fapt, statisticile care arată că ponderea ridicată a populației vârstnice afectată de sărăcie și deprivare materială severă, în 2016, populația vârstnică (de 65 ani si peste) deținea 15,6 % din populația totală a municipiului Arad.
La 1 iulie 2018, populația rezidentă cu vârsta de 65 de ani și peste, din județul Arad era de 75.505 de persoane, din care aprox. 51 % în mediul urban, și peste 25.000 doar în municipiul Arad.
În 2017, rata sărăciei relative, afecta 20% din grupa de vârsta de 65 de ani și peste, în creștere continuă față de 2010, din care 33,2 % au venituri disponibile sub pragul de sărăcie, sunt în stare de deprivare materială severă, sau trăiesc într-o gospodărie cu intensitate foarte redusă a muncii;
Din totalul populației vârstnice, în municipiul Arad sunt instituționalizate un număr de 325 de persoane, jumătate din ele în institutii publice, restul aflându-se în grija familei, preponderent în cupluri vârstnice sau locuind singuri.
Continuitate în filantropie
Proiectul ”Cantina Sfântul Nicolae – Serviciul Masa pe roți pentru bunicii comunității” nu este altceva decât un nou pas pe care Biserica, prin Arhiepiscopia Aradului, îl face spre cei aflați în suferință, o continuare a tuturor activităților social-filantropice pe care aceasta le-a desfășurat de-a lungul timpului. Iar dacă ne referim doar la activitățile ultimelor luni, la implicarea Arhiepiscopiei în viața comunității, fie că vorbim de implicarea în reabilitarea Secțiilor de Psihiatrie și Pediatrie ale Spitalului Județean sau la neobosita aplecare spre noile nevoi ale semenilor în timpul pandemiei, prin confecționarea de măști de protecție, hrana pentru cei aflați în prima linie și familiile aflate în dificultate, grija de a purta în procesiune în județ Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur și Icoanele Maicii Domnului, rugăciunile neîntrerupte, implicarea în achiziționarea celor 8 sisteme de ventilație și monitorizare respiratorie pentru spitalul Covid din Grădiște, adăugând acum noul proiect care îi are centrul atenției pe bunici, nu cred că ne poate contrazice nimeni când spunem că de fapt acesta este doar un nou pas, o nouă mână de ajutor întinsă celor nevoiași din comunitate, și deloc o noutate... poate doar prin forma lui: Masa pe roți!
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.