Dacă e sâmbătă dimineața, atunci bucătărim cu ELISS. După Budinca de chia de sâmbăta trecută, astăzi ne propune o supă cremă de țelină cu pere și alune de pădure despre care am auzit că se încadrează cu ușurință în categoria ”yammmiii yamiiii”, plus că se poate adapta cu ușurință și perioadei de post în care ne aflăm.
POVESTEA SUPEI
Vă propun să uitați de clasica combinație dintre țelină și mere! Nu de alta, dar tot din uitare s-a născut și această rețetă: am uitat să-mi cumpăr mere și când am văzut că am pere în coșul cu fructe, am zis de ce nu?!?
Vă garantez că gustul este unul desăvârșit, păcat că nu pot pozele reda aroma și gustul preparatelor! Sau poate mai bine așa, că am muri probabil de poftă înainte să ajungem să mai și gătim.
Mie îmi plac foarte mult supele cremă și mai ales, cele care ies din tiparul clasic. Țelina și perele sunt excelente în combinație și de altfel, nu ne dau bătăi de cap când vine vorba de siluetă și aport nutritiv. Despre țelină, cu denumirea științifică Apium graveolens, vă pot spune că a fost inițial utilizată ca medicament pentru tratarea anumitor afecțiuni și era considerată afrodisiac. Despre pere (Pyrus communis), Homer scria că le-au fost date oamenilor de către zei. Pentru chinezi, perele sunt simbol al imortalității și nu, nu vor împărți niciodată o pară cu voi, pentru că din punctul lor de vedere, aduce ghinion.
Ghinion sau nu, eu vă scriu rețeta pentru această supă cremă unde cele două, țelină și para, sunt vedete.
Din ingredientele de mai jos, mie mi-au ieșit 6 porții. Precizez că vă puteți adapta ingredientele în funcție de ceea ce aveți pe acasă.
INGREDIENTE
- o rădăcină medie de țelină
- doi cartofi
- 4 pere coapte
- doi morcovi
- o ceapă roșie mare
- 4-5 căței de usturoi
- o lămâie
- 100 ml smântână pentru gătit
- alune de pădure
- dafin
- cimbrișor
- unt (sau ulei)
- sare
- piper alb
-opțional, dar recomdat: germeni de ridichie
MOD DE PREPARARE:
Se curăță țelina, cartofii, morcovii, ceapa, se taie cuburi sau cum vă pică bine și se pun la fiert cam 15-20 minute sau până când intră furculița în țelină.
Între timp, se curăță perele de coajă, li se scoate cotorul și într-o tigaie în care topim 30 g de unt, adăugăm perele, dafin, cimbrișor și puțină apă din supă și se gătesc timp de 7-8 minute.
1,2,3 imediat terminăm!
Scoatem frunzele de dafin din tigaie, adaugăm restul de pere cu unt și cimbrișor în oală, amestecăm, adăugăm sare, cățeii de usturoi curățați și zdrobiți cu cuțitul (și pentru că tot fac recomandări, puternice!!! vă rog eu mult să nu adăugați usturoiul la începutul procesului de preparare și gătire; își păstrează aroma mult mai intensă în felul acesta!), cei 100 ml de smântână pentru gătit și mai lăsăm 5 minute să fiarbă, după care oprim focul, scoatem mixerul vertical și pasăm totul. Eu am întotdeauna supă de bază din legume făcută în cazul în care supa cremă e mai groasă decât ar trebui, ca să nu adaug doar apă. E unul dintre secretele mâncărurilor delicioase: în loc de apă simplă, adaugi supă de legume. Dar dacă nu aveți în momentul acela, nu vă sfiiți să vă descurcați cu ceea ce aveți, bucătăria are regulile ei însă unele sunt flexibile și ne permit acest lucru. Prăjiți sau băgați în cuptor alunele de pădure pentru 4-5 minute.
Buun, deci am pasat supa, adăugăm zeama de la lămâia stoarsă, piperul alb, lichid dacă mai este nevoie, lăsăm să mai fiarbă 1-2 minute și se poate servi.
Recomand să serveți cu pâine prajită frecată cu usturoi, germeni de ridichie și negreșit, cu alunele de pădure zdrobite parțial. Puteți păstra câteva felii de pere pentru ornat și de altfel, vă puteți folosi de puțin ulei de dovleac sau măsline pentru o altă notă surpriză printre gusturile oferite deja de restul ingredientelor.
Spor la treabă, oameni frumoși! Vă doresc un weekend liniștit, cu inspirație în bucătărie!
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.