Promisiunea dată, datorie curată! Sâmbăta trecută, când v-o aduceam în case pe Beatrice-Eliss, știți... cea care ”Scrie, pictează și gătește, toate dumnezeiește”, vă promiteam că începând ”de sâmbăta viitoare”, la care am ajuns mai repede decât am fi crezut, ne va prezenta/învăța o rețetă din bucătăria proprie. Sâmbăta a venit, la rețetă am poftit!
Introducerea fiind, așadar, făcută, să o lăsăm să ne povestească!
Rețeta de astăzi: Budincă de chia
Budinca de chia, după tapioca (despre tapioca, în următoarea rețetă), a fost cel mai cerut și apreciat desert din câte am făcut până acum. E și lesne de înțeles de ce: se prepară ușor, nu se adaugă zahăr (decât dacă doriți și nu aveți alt înlocuitor), este un desert fără coacere, potrivit pentru orice moment al zilei, ai libertatea de a folosi o serie de combinații de fructe, cereale, semințe, creme, astfel încât să fii mereu surprins de acest desert, indiferent de câte ori ai mai mâncat.
Chia se găsește sub formă de semințe albe sau negre, face parte din familia mentei însă are un gust neutru și e potrivită atât pentru adulți, cât și pentru copii, date fiind numeroasele beneficii nutritive: conțin fier, minerale, acizi grași Omega 3, fibre, proteine dar și vitamine din grupa B. Se găsesc de cumpărat în marea majoritate a magazinelor naturiste, magazine alimentare sau se pot comanda de pe internet. O lingură de chia are 65 de calorii și 0,5 grame de carbohidrați.
Vorba lungă, sărăcia omului – așa că, să trecem și la rețetă!
Pentru 2 porții:
200 ml lapte, rece sau la temperatura camerei (aici aveți libertatea de a folosi orice tip de lapte vă place, de la cel de vacă până la cel de soia, orez, migdale, cocos, etc)
3 linguri semințe de chia
1 lingură miere (sau îndulcitori naturali, sirop de arțar, ștevie)
Fructe (tot ceea ce vă place și ce găsiți, ori puteți face cu un singur fruct)
Opțional: esență de vanilie, lămâie sau migdale
Aceasta e cea mai simplă variantă: puneți semințele de chia în lapte și amestecați, apoi lăsați-le minim 40 de minute la înmuiat. Își vor dubla volumul și vor absorbi lichidul, astfel că, dacă mai este nevoie, mai puteți adăuga lapte. Se adaugă apoi mierea sau îndulcitorul folosit, se amestecă , tot acum se adaugă și esența, dacă folosiți și se lasă deoparte până când, într-un blender, mixați fructul sau fructele dorite (puteți păstra și câteva fructe tăiate cubulețe sau felii mari).
Cea mai frumoasă parte? Normal, montarea desertului!
Într-un bol, pahar sau oricare alt recipient, adăugați un rând de chia, un rând de piure de fructe și serviți imediat sau la fel de bine, puteți păstra desertul la frigider până a doua zi. De altfel, puteți adăuga, în același stil, strat cu strat, mix de nuci, caju, migdale, toate mărunțite, ori fulgi de cocos sau fulgi de ovăz. Bineînțeles, dacă faceți un mousse de ciocolată sau o cremă de vanilie/caramel... ai, ai, ai! Nu ezitați să adăugați un strat peste chia!
Vă las câteva fotografii, din colecția proprie, ca inspirație pentru ornat budinca, dar și pentru a vă face poftă! Și dacă vi se face poftă, musai să încercați!
Spor și poftă bună să aveți!
CHIA! CHIA! CHIA!
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.