Național Din Arad Religie Ultima oră
PS Emilian a slujit astăzi la Catedrala Mitropolitană din Iași, împreună cu 5 Ierarhi și zeci de preoți basarabeni recent întorși în sânul Patriarhiei Române
PS Emilian a slujit astăzi la Catedrala Mitropolitană din Iași, împreună cu 5 Ierarhi și zeci de preoți basarabeni recent întorși în sânul Patriarhiei Române
26/01/2024 ⋅ 0 comentarii

Vineri, 26 ianuarie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a fost în împreună-rugăciune și slujire, la Catedrala Mitropolitană din Iași, cu cinci Ierarhi și zeci de preoți și diaconi. Cel care i-a unit în rugăciune pe Ierarhii, preoții și diaconii de pe cele două maluri ale Prutului a fost Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, ale cărui Sfinte Moaște se află în Catedrala de unde și Sfânta Cuvioasă Parascheva îmbrățișează cu dragoste și milostivire pe toți cei care cu credință o cheamă în ajutor. 

Ziua de astăzi a fost una a bucuriei și totodată una a celei mai frumoase, bune și limpezi emoții. Zicem asta pentru că acolo, în Liturghia săvârșită la Iași, la sărbătoarea Sfântului Iosif cel Milostiv, fiu al Basarabiei, au slujit și zeci de preoți basarabeni recent întorși „ACASĂ”, în sânul Patriarhiei Române. 

„Catedrala Mitropolitană din Iași a fost martora unui eveniment deosebit, dedicat Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, fiu al Basarabiei. Sub purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, s-a desfășurat o solemnă Sfântă Liturghie, reprezentând o punte incoercibilă de comuniune duhovnicească între clericii Bisericii Ortodoxe Române de pe cele două maluri ale Prutului.

Într-un gest de recunoștință, de adâncă apreciere și de dragoste părintească, membrii Sinodului Mitropoliei Basarabiei, format din Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei, PS Antonie, Episcopul de Bălți și PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, au fost însoțiți o delegație impresionantă de clerici din Basarabia, recent întorși în sânul Patriarhiei Române, demonstrând unitatea și dragostea frățească în fața moștenirii spirituale, culturale și etnice comune.”, au transmis reprezentanții Mitropoliei Basarabiei. 

Potrivit aceleiași surse, „delegația Mitropoliei Basarabiei, formată preponderent din clericii recent reveniți și reintegrați în cadrul Patriarhiei Române, a fost întâmpinată cu căldură și bucurie de către Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, subliniind legăturile duhovnicești inseparabile ale poporului român de pe ambele maluri ale Prutului. Acest gest grăitor nu doar reprezintă o întoarcere „acasă” în sânul Bisericii Mamă, ci și consolidează unitatea în credință și încurajează ceilalți clerici, care nu au curajul și determinarea necesară, de a face acest pas”.

Mesajul transmis astăzi de clericii și credincioșii prezenți la Iași a fost unul despre unitatea și solidaritatea lor, care nu pot fi zdruncinate de nicio năzuință străină, fiind ocrotiți de Sfinții Moldovei, de opresiunile oricărui veac.

„Prin comuniunea duhovnicească și prin afirmarea identității românești, clericii și credincioșii români de pe ambele maluri ale Prutului au transmis de la Iași un puternic mesaj despre unitatea și solidaritatea lor, care nu pot fi zdruncinate de nicio năzuință străină, fiind ocrotiți de Sfinții Moldovei, de opresiunile oricărui veac.

Astfel, această zi de sărbătoare a fost transformată într-un pilon al unității și iubirii frățești dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului, menținând vie flacăra credinței și a identității naționale.”, a mai transmis Mitropolia Basarabiei. 

Noi, arădenii, bucuroși și recunoscători că am fost acolo, părtași ai acestui eveniment istoric, prin prezența și purtarea în împreună-rugăciune cu frații de dincolo de Prut de către Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul. 

 

Foto: Doxologia

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.