Național Din Arad Cultură Religie Life Ultima oră
(FOTO+VIDEO) Sute de arădeni au stat ”Cu Dumnezeu la masă”, la Concertul susținut de Grupul psaltic ”Sf. Ioan Damaschin” la Palatul Cultural
(FOTO+VIDEO) Sute de arădeni au stat ”Cu Dumnezeu la masă”, la Concertul susținut de Grupul psaltic ”Sf. Ioan Damaschin” la Palatul Cultural
20/12/2023 ⋅ 0 comentarii

Sute de arădeni au stat, în această seară, ”Cu Dumnezeu la masă”, la Concertul susținut de Grupul psaltic ”Sf. Ioan Damaschin” al Arhiepiscopiei Aradului, condus de Părintele Gabriel Streulea, în Sala Mare a Palatului Cultural. Și nimic mai onorant, nimic mai odihnitor și mai îmbucurător decât a sta”Cu Dumnezeu la masă”. Iar faptul că în această seară Grupul psaltic ”Sfântul Ioan Damaschin” a reușit să ne rupă din toate cele ale noastre și să ne așeze la masa potrivită, nu într-o biserică, ci la Filarmonica arădeană, poate că este tocmai mesajul care trebuia primenit și privit/primit cu sufletul: pe Dumnezeu bine este a-L face Marele prezent în viețile, gândurile și faptele noastre, indiferent de locul în care ne-am afla... cine știe, poate după chipul Sfântului chiar astăzi prăznuit: Ignatie de Dumnezeu purtătorul. 

În prezența Ierarhilor noștri, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, și a sute de tineri de toate vârstele, Concertul de colinde din această seară, prezentat de Părintele Vlad Sergiu Sandu, a fost un binevenit popas de liniște înaintea marii sărbători a Nașterii Domnului. 

Cum frumos șade colindătorilor, prin versurile primului colind, ”Bună sara, gospodari!”, cei peste 30 de de membri ai grupului i-au salutat pe cei prezenți spunându-le că astăzi ”Cerul arde luminos” pentru că ”S-a născut Domnul Hristos”. 

Iar de aici, cale de peste 20 de colinde s-au îngrijit, împreună cu invitații lor, să îi așeze pe cei colindați, fără a-i forța sau grăbi în vreun fel... cu Dumnezeu la masă.


Și, ÎMPREUNĂ, colindători și colindați, au urcat „La poalele Cerului”, au povestit despre „Călătoria magilor”, s-au minunat prin vocea Emmei Crihan „Ce sară-i d-aiastă sară”, și cântat-au zâmbind, prin vocea Părintelui Diacon Marius Lăscoiu-Martin, „Azi îi miercuri, mâine-i joi... vine Domnul pe la noi”. 


Deodată, într-o liniște în care parcă ai fi putut lesne auzi chiar foșnet de îngeri, un înger chiar a urcat pe scenă. A urcat și a spus tuturor „Coborât-a, coborât, Domnul pe acest pământ”. Avea și un nume îngerul: Maria Iovanovici, sora ”prietenului Sf. Ioan Botezătorul”. 


Acolo, ”Cu Dumnezeu la masă” șezând, călătoria a continuat, ca în poveștile de la odinioară de la gura sobei, prin vocile, atent alese pentru momentele de solo, Pr. Marius Vidican , Pr. Lucian Gaidoș, Dumitru Bobeciuc, Marian Iordăchescu și Sebastian Sfetcu. 

Într-un alt moment de liniște, un alt înger, cu numele Efrem Rădulescu, a venit în fața tuturor cu un îndemn hotârăt, limpede și curat: „Pe Domnul să-L lăudăm!”, căruia i-a adăugat un mesaj ce nădăjduim să fi trecut și dincolo de ușile Palatului Cultural: „Când pornim a colinda, tu să nu închizi poarta!”. 

Cu o voce-rugăciune, care te urcă vrând-nevrând până în tinda Cerului pentru a te ajuta să culegi picuri de rouă atât de necesare în vremuri de secetă sufletească, la fel ca anul trecut, Leonard Mateescu a cântat „Colindul tatălui”. Moment în care multe mâini, protector și înțelegător, s-au strâns pentru a putea duce împreună colindul... „taților cu ochi de cer”

Bucuros, bine și inspirat ales, a fost momentul în care, pe scenă a urcat un Bunic care să ostoiască, prin cele două momente solo, dorul de copilărie ce tocmai năvălise în suflete prin colindele ascultate. Florile și ropotele de aplauze pe care domnul Aurel Nieș, bunicul tuturor în această seară, a fost cununa pe care arădenii au așezat-o Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice din Patriarhia Română.

Deloc întâmplător, am lăsat la final a aminti clipele în care, cuminte și aproape în taină, Părintele dirijor Gabriel Streulea a colindat singur sau însoțit de propriii copii: David, Irina și Ioana.


 O reală și binecuvântată întâlnire, cu Dumnezeu la masă, a generațiilor în care, fiecare în parte, și toți împreună L-au rugat zicând: „Pune, Doamne, pe răzoare, tot un fluture și-o floare...”.

În seara zilei de prăznuire a Sfântului Ignatie Purtătorul de Dumnezeu, Grupul psaltic ”Sfântul Ioan Damaschin”, condus de Părintele Gabriel Streulea, i-a așezat Ierarhii noștri și pe sute de arădeni... la masă cu Dumnezeu.

Mai departe, în așteptatea Nașterii Domnului, fiecare își alege calea. O cale cu Dumnezeu prezent, sau cu El... fiind Marele absent.  

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.