Național Religie Ultima oră
Astăzi este Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului
Astăzi este Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului
14/11/2023 ⋅ 0 comentarii

Astăzi, 14 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Grigorie Palama, credincioșii ortodocși lasă sec pentru Postul Nașterii Domnului.

Deși suntem obișnuiți a înțelege că ”lăsatul secului” înseamnă un fel de ”rămas bun” pentru o perioadă de 40 de zile de la mâncarea de dulce, în esență, lucrurile stau un pic altfel. Chiar dacă noi, de regulă, înțelegem cuvântul ”sec” din sintagma ”lăsata secului” ca însemnând uscat, fără grăsime, de post, în realitate termenul ”sec” al postului ortodox are un sens mai profund, depășind simpla reținere de la alimente. El vine de la latinescul ”seclum” sau ”saeculum”, care înseamnă ”lume”. Astfel că adevărata ”lăsată a secului” înseamnă ridicarea creștinului de la grijile și poftele lumești spre Dumnezeu și lumea duhovnicească.

Dezlegări la pește în Postul Crăciunului

Postul Crăciunului este un post mai uşor, faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Așadar, anul acesta vom avea dezlegare la pește după cum urmează:

În toate zilele de sâmbătă şi duminică, cuprinse în perioada 21 noiembrie-17 decembrie, inclusiv. 

23 noiembrie – Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii

25 noiembrie - Sfânta Mare Mucenică Ecaterina

30 Noiembrie – Sfântul Andrei

6 Decembrie - Sfântul Nicolae

7 decembrie – Sfânta Filofteia

9 Decembrie - Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana

13 Decembrie - Sfântul Ierarh Dosoftei

Ultima zi a Postului Naşterii Domnului, 24 decembrie, numită Ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decât celelalte zile. Asta pentru că se ajunează până la Ceasul IX, când se obişnuieşte să se mănânce grâu fiert amestecat cu fructe şi miere, în amintirea postului lui Daniel şi al celor trei tineri în Babilon. Tot în această zi, credincioșii îl așteaptă pe preot ca să le vestească Nașterea Mântuitorului, cinstind în acest fel marele praznic ce va urma.

Rugăciune care se citește în fiecare Post

Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.


Să ne ajute Dumnezeu ca la finalul postului să ne regăsim mai buni și determinați pe calea binelui și mai sănătoși, trupește și sufletește!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.