La cale de doar o zi de la praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva, care a adunat în cetatea Iașului sute de mii de credincioși, iar noi, arădenii, eram purtați în rugăciune la racla cu Moaștele Cuvioasei și ale Sfântului Andrei Criteanul de către Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, astăzi, Preasfinția Sa a făcut ca Cetatea Aradului să fie unită prin firele nevăzute ale rugăciunii cu multe alte cetăți ale țării, prin participarea, împreună cu alți Ierarhi ai Bisericii noastre, la sfințirea bisericii Mănăstirii Sihăstria Râșcăi, din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Bucovina, spun cei care i-au trecut pragul. O mănăstire ca o cetate.
„O adevărată fortăreaţă a credinţei noastre într-o zonă atât de frumoasă şi plină de mireasmă duhovnicească. O mănăstire ca o cetate, în mijlocul codrilor seculari spre care privesc din toate părţile ochii credincioşilor, iar biserica zugrăvită în interior şi exterior de către cunoscuţii şi apreciaţii zugravi bisericeşti Vasile şi Ramona Isar, luminează ca un far în mijlocul mării învolburate, drumul călătorilor prin codrii seculari, drumul sufletelor însetate de mântuire.”, după cum avea să o descrie nu de mult Părintele Arhidiacon Vasile Demciuc.
Cu piatra de temelie pusă prin râvna Părintelui Arhimandrit Mihail Balan, la 26 august 2016, sfinţită fiind de vrednicul de pomenire Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor în acea vreme, și continuată lucrare cu purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, actualul Chiriarh al locului, Mănăstirea Sihăstria Râșcăi amintește de arhitectura moldovenească a epocii Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Frumosul veșmânt de pictură interioară și exterioară al bisericii, înălțate cu osteneala călugărilor și a credincioșilor închinători și binefăcători, a fost astăzi, 15 octombrie, desăvârșit cu cel al sfințeniei, prin târnosirea acestui lăcaș de închinare de către un sobor de 11 Ierarhi din țară și străinătate.
Astăzi, 15 octombrie, în Duminica a 21-a după Rusalii, o duminică bogată duhovnicește prin toate cele ei: Slujba Târnosirii, Sfânta Liturghie Arhierească, cinstirea Icoanei Maicii Domnului ”Pantanassa” și a Sfinților Părinți de la Sinodul al VII-lea Ecumenic (Niceea 787), Pilda Semănătorului (Luca 8, 5-15) și Rugăciunea lui Iisus (Ioan 17, 1-13). Tuturor acestora adăugându-se „har peste har” prin prezența în biserica nou sfințită a Brâului Maicii Domnului, adus spre închinare încă din ajunul acestei sărbători.
O zi spre care, Ierarhul nostru, prezent la Sihăstria Râșcăi, ne îndeamnă părintește să privim cu atenție și să ne întrebăm „Noi ce fel de „pământ” suntem? Suntem pământul cel bun? Sau suntem pământul de lângă drum, ori cel pietros sau cel cu spini?” și totodată „să luăm aminte că nu din vina Semănătorului și nici din pricina seminței are loc nerodirea sau puțina rodire, ci din cauza omului celui „pământesc”, care nu reușește să se înalțe deasupra grijilor lumești și să fie în permanentă legătură cu Dumnezeu Cel veșnic - Izvorul vieții, tocmai de aceea nevoie este să fim credincioși, cu inimă curată și bună, săvârșind multe fapte ale bunătății”.
Fapte ale bunătății cărora, în această Duminică, Bucovina le-a făcut dovada prin duhul unic al sărbătorii de la Râșca, străbătut cu asupra de măsură din ospitalitatea gazdelor, vădită prin glasurile buciumelor, a frumuseții florilor și colacilor de întâmpinare, a bogăției costumelor populare și a cumințeniei chipurilor credincioșilor de toate vârstele care au însuflețit această zi de reper în istoria comunității.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.