Național Din Arad Religie Ultima oră
Ierarhii arădeni, prezenți la sărbătoarea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș - Ocrotitorul Banatului
Ierarhii arădeni, prezenți la sărbătoarea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș - Ocrotitorul Banatului
15/09/2023 ⋅ 0 comentarii

Sărbătoare îi este Banatului, în aceste zile de prăznuire a Ocrotitorului său, Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș.

Și dacă ieri, la marea sărbătoare a Înălțării Sfintei Cruci, Ierarhii arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei și Preasfințitul Părinte Episcop Vicar Emilian Crișanul, au împreună-săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească la hramul Mănăstirii Feredeu, astăzi, s-au alăturat în slujire și rugăciune Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Harghitei și Covasnei, Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și credincioșilor veniți din mai multe regiuni ale țării spre prăznuirea Sfântului Ioan cel Nou de la Partoș. 

La cale de nu multe zile de când Timișoara împărtășea lumii din flacăra vie a miilor de tinerilor ortodocși adunați în capitala Banatului pentru a da tuturor un mesaj de luminoasă normalitate, acum, pe parcursul a patru zile (14-17 septembrie), timpul cetății se măsoară din nou în rugăciune (Utrenii, Liturghii, Vecernii cu litie, Priveghere, Acatiste, Paraclise), căreia s-a adăugat Procesiunea cu Moaștele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș și un Concert al Corului Catedralei Mitropolitane. Și numai gândul că, în timp ce majoritatea dintre noi dormeam, în dimineața acestei zile de 15 septembrie, în Catedrala Timișoarei începând cu ora 03.30, se înălța spe Cer Acatistul Sfântului cu roșu trecut astăzi în calendar și cel al Maicii Domnului Pantanassa, precum și săvârșirea Tainei Sfântului Maslu... pur și simplu odihnitor și nădăjduitor spre mai binele zilei de mâine.

În acest mâine, de ce nu, candelă luminoasă, exemplul vieții Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, pentru toți cei care ar dori să se părtășească de ea.

„Copil orfan, călugăr misionar și ierarh jertfelnic, Sfântul Iosif  ne învață să prețuim familia, părinții dăruiți de Dumnezeu și comunitatea parohială sau monahală din care facem parte. Pentru monahi, el reprezintă un model de ascultare, răbdare și smerenie, virtuți valabile pentru toții credincioșii care trebuie să le cultive în mediul în care trăiesc. Și nu în ultimul rând, Sfântul Iosif ne pune la suflet icoana slujirii jertfelnice în Biserica Domnului Hristos”, ne-a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crişanul.

Potrivit Mitropoliei Banatului, Preasfințitul Părinte Andrei a evidențiat în cuvântul de învătătură al zilei viața și minunile Sfântului Ierarh Iosif pentru toți oamenii credincioși, care ascultă și împlinesc cuvântul lui Dumnezeu, iar la finalul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Ioan a mulțumit ierarhilor invitați, precum și tuturor credincioșilor prezenți pentru dragostea care au arătat-o cu toții față de ocrotitorul Banatului, Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, de la a cărui venire în Banat se împlinesc, anul acesta, 370 de ani. De asemenea, a amintit de necazurile, lipsurile și suferințele ce sunt în lume, o lume, care de cele mai multe ori, îl uită pe Dumnezeu, în acest sens, Chiriarhul îndemnând la rugăciune  și, împreună cu toți cei prezenți în catedrală, a rostit rugăciunea Tatăl nostru.


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.