Național Din Arad Social Religie Ultima oră
PS Emilian a sfințit Paraclisul dintr‑un așezământ pentru vârstnici din Ilfov: „Toți fiii Bisericii au responsabilitatea de a deveni mâinile lucrătoare ale lui Hristos în lume”
PS Emilian a sfințit Paraclisul dintr‑un așezământ pentru vârstnici din Ilfov: „Toți fiii Bisericii au responsabilitatea de a deveni mâinile lucrătoare ale lui Hristos în lume”
04/09/2023 ⋅ 0 comentarii

„Persoanele vârstnice nu sunt o povară, ci un izvor de binecuvântare, tezaur ce poartă în el tradiția vie, dar și iubirea milostivă, prin participarea lor la buna creștere a tinerilor...”, spunea Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în mesajul transmis în Duminica migranților români, prin care îndemna părintește la grija sporită față de vârstnici.

Cum ne-am obișnuit, predicile, mesajele celor care ne poartă rugăciunile înaintea lui Dumnezeu din fața Sfințelor Altare nu sunt doar simple cuvinte frumos împachetate, pentru a marca diverse momente, ci reale prelungiri ale dragostei lucrătoare. Că vârstnicii noștri nu sunt poveri, a arătat astăzi din nou Biserica noastră prin sfințirea unui Paraclis, în cadrul unui centru de vârstnici din Ilfov. Cât de mult ajută sufletește un astfel de lăcaș, într-un așezământ al seniorilor, deloc greu de intuit pentru oricine a văzut vreodată seninul așezat pe chipurile lor, în timpul slujbelor sau, pur și simplu, în fața unei icoane sau a unei binecuvântări primite.

Ca unii care l-am însoțit adesea, în ultimii ani, pe Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul la căpătâiul celor aflați în suferință și am cules din bucuria binecuvântărilor dăruite cu dragoste lor și celor aflați în astfel de așezăminte, lesne de intuit ne este cum pentru bunicii din Căminul de bătrâni Asertivo din orașul Otopeni, județul Ilfov, a fost astăzi sărbătoare. 

Așadar, în „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Ierarhul nostru a sfințit Paraclisul cu hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” și „Sfântul Ioan Rusul” din cadrul Căminului de bătrâni Asertivo din orașul Otopeni. A sfințit Paraclisul, a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru rezidenții acestei instituții trecuți la Domnul, a oferit distincții din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel ctitorilor și binefăcătorilor acestui paraclis și, așa cum în Liturghiile din cetatea noastră îl vedem de fiecare dată, a binecuvântat și a dăruit iconițe fiecăruia dintre cei prezenți la sărbătoarea acestui cămin, la adăpostul căruia bunicii își pot purta liniștiți și cu demnitate bătrânețile. 

„Toți fiii Bisericii au responsabilitatea de a deveni mâinile lucrătoare ale lui Hristos în lume”, a spus Preasfinția Sa, potrivit ziarullumina.ro.

 „Momentele sfinte din acest paraclis să devină momente de întărire în lucrarea pe care o săvârșim în viața de zi cu zi. Îl felicităm pe părintele Metodiu‑Florian Bold pentru faptul că și‑a asumat această slujire misionară în acest așezământ pentru cei bolnavi și pentru cei care au nevoie de ajutorul lui Dumnezeu. Vom înmâna câteva diplome de recunoștință din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru cei care au ctitorit și îngrijesc în continuare de acest așezământ social, pentru că face parte din lucrarea Bisericii. Nu numai clerul are datoria de a săvârși lucrări misionare și social‑filantropice, ci toți fiii Bisericii au această responsabilitate de a deveni mâinile lucrătoare ale lui Hristos în lume, astfel încât orice faptă bună este bine primită și bine‑venită, mai ales într‑o lume în care sunt mulți săraci și mulți oameni bolnavi care au nevoie de ajutorul celor care au posibilități să ajute. Aceste gesturi de binefacere sunt săvârșite după îndemnul Mântuitorului Hristos, având ca temelie dragostea pentru semenii noștri”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian.

Potrivit aceleiași surse, Părintele Metodiu‑Florian Bold, responsabil atât de înființarea capelei, precum și de programul liturgic desfășurat aici, a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru misiunea încredințată, precum și ctitorilor: „Ctitorii au hotărât să facă aici, în acest cămin, unde sunt cazate aproximativ 130 de persoane, un paraclis ca rezidenții să aibă unde să se roage și unde să vorbească cu Dumnezeu. Mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care în anul 2022 a binecuvântat ca aici să se realizeze un paraclis, iar anul acesta, în aprilie 2023, m‑a numit să mă ocup de amenajarea și utilarea acestui sfânt lăcaș. Mulțumim celor care au oferit un bănuț, un obiect sau o rugăciune pentru realizarea acestui paraclis, precum și ctitorilor pentru această idee frumoasă. Pentru cei cazați în acest cămin, iată că acum, pe lângă condițiile foarte bune de care dispun, există și un loc unde să se roage împreună și să‑L primească pe Hristos”.

„Persoanele vârstnice nu sunt o povară, ci un izvor de binecuvântare, tezaur ce poartă în el tradiția vie, dar și iubirea milostivă, prin participarea lor la buna creștere a tinerilor...”, spunea Părintele Patriarh și arată, prin fapte, Biserica. 


Foto: Raluca Ene / Basilica.ro


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.