Național Social Religie Ultima oră Externe
Monumentul Eroilor români din Sommerein, Austria, a fost reabilitat și resfințit
Monumentul Eroilor români din Sommerein, Austria, a fost reabilitat și resfințit
05/07/2023 ⋅ 0 comentarii

Dacă duminică, 2 iulie, veștile bune veneau din capitala Austriei, unde comunitatea românească l-a sărbătorit pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, astăzi veștile vin tot din Austria, unde a avut loc un moment solemn dedicat Eroilor români jertfiți în Al Doilea Război Mondial. 

Evenimentul a fost prilejuit de resfințirea monumentului care le este dedicat, după finalizarea lucrărilor de reamenajare a sectorului românesc al cimitirului militar din Sommerein (Austria Inferioară), lucrări de reabilitare inițiate şi finanțate de Ministerul Federal de Interne. 

Cimitirul din Sommerein este format din mai multe sectoare dedicate militarilor aparținând diverselor națiuni europene, aici fiind înmormântați 246 de soldați români.

Slujba religioasă de pomenire a Eroilor români şi de resfinţire a crucii a fost oficiată de preotul ortodox Emanuel Nuțu, consilier eparhial, şi diac. dr. Theodore Coresi.

Ceremonia s-a bucurat de prezența a șase militari români din Brigada 30 Gardă şi a doi soldați austrieci.

„Asemenea momente te copleșesc prin emoție și aducere aminte a faptelor eroice a acestor soldați. Sensibilitatea sufletească este cu atât mai mare, gândindu-te la soarta acestor tineri aflați departe de țară, de casă, de cei dragi, care nu au reușit să se mai întoarcă la cei care-i așteptau cu nerăbdare, ci au fost înmormântați în aceste locuri, departe de familiile lor. 

Însă ne mângâiem sufletul și ne liniștim conștiința prin rugăciunile pe care le facem mereu, an de an, în cimitirele soldaților unde ei își dorm somnul de veci, servicii religioase organizate împreună cu reprezentanții Ambasadei și Ministerului român al Apărării, dar și prin purtarea de grija a mormintelor lor. Iar în Austria ne bucurăm de o atenție deosebita din partea autorităților Statului austriac, ceea ce s-a întâmplat astăzi dând mărturie pentru aceasta.”, a transmis Părintele Emanuel Nuțu. 

Au depus coroane de flori ambasadorul Emil Hurezeanu, împreună cu atașatul apărării, militar şi aero, col. ing. Iulian Soare, şi directorul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale, col. Petruț-Dănuț Sârghe-Ciobanu. Ministerul Apărării austriac a fost reprezentat de col. Markus Ziegler, comandantul bazei de instrucție de la Bruckneudorf, iar Crucea Neagră Austriacă (organizație dedicată îngrijirii mormintelor de război) de col (r) Alexander Barthou, secretar general, prof. dr. Gerhard Gürtlich, referent financiar, şi dr. Reinhard Wildling, directorul executiv din Austria Inferioară. Ca de fiecare dată, nu a lipsit primarul comunei Sommerein, Karl Zwierschitz.


Foto: Biserica Sfântul Ștefan cel Mare din VienaRedacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.