Național Ultima oră
George Cușa, unul dintre ultimii supraviețuitori ai Fenomenului Pitești, a trecut la cele veșnice. ”Îmi doream ca tata să fie nemuritor”
George Cușa, unul dintre ultimii supraviețuitori ai Fenomenului Pitești, a trecut la cele veșnice. ”Îmi doream ca tata să fie nemuritor”
07/05/2023 ⋅ 0 comentarii

George Cușa, unul dintre ultimii supraviețuitori ai Fenomenului Pitești, a trecut la cele veșnice, la 97 de ani.

„Îmi doream ca tata să fie nemuritor... Când îi spuneam asta, zâmbea cu blândețe și-mi povestea multe... Acum este nemuritor în ceruri, lângă mama și Adela, lângă Eugen Ștefănescu, de care l-a legat o prietenie fantastică, și lângă toți ai noștri și ai lui. Este nemuritor în inimile noastre și ale tuturor celor care l-au iubit, prețuit și respectat. Inima lui, atât de încercată - de durere, de entuziasm și de iubire de oameni, deopotrivă - nu a mai putut duce atâția ani și atâtea amintiri, cum ne-a spus până în ultima clipă, parcă scuzându-se că va trebui să ne părăsească și să ne îndurereze. Dumnezeu să te odihnească, Tată, că de iertat nu are ce ierta, așa cum mi-a spus azi-dimineață o persoană la fel de măreață ca tine!”, este mesajul fiicei domnului George Cușa, doamna Corina Cușa.

„Dumnezeu sa îl odihnească în pace pe  George Cușa unul din ultimii supraviețuitori ai fenomenului Pitești!  Am avut marea onoare și bucurie sa fie prezent la premiera de gala a filmului „Între Chin și Amin” la Constanta și la Mihail Kogălniceanu. A fost onorat și aplaudat in picioare de 700 de oameni la premiera filmului nostru de la Constanta!  A văzut filmul in întregime la Mihail Kogălniceanu și pe scena a spus că era sceptic in privinta realizarii unui film despre Experimentul Pitești, dar filmul nostru i-a depășit așteptările și nu credea ca se va face un film așa de bun și ne-a felicitat! Mi-a umplut inima de bucurie, acasă la Kogălniceanu.”, este mesajul regizorului Toma Enache. 

Despre viața domnului George Cușa au scris pe Facebook și reprezentanții Memorialului Închisoarea Pitești:

George Cușa s-a născut în 1926 la Bazargic, în Cadrilater, într-o familie de macedoneni. Avea 22 de ani când a fost arestat de autoritățile comuniste. Era student la Filosofie. A fost condamnat la 25 de ani de închisoare și a trecut, timp de 11 ani, prin mai multe penitenciare, în mai multe perioade de detenție. A fost una dintre victimele torturilor de la Închisoarea Pitești, în 1950, în plină desfășurare a Fenomenului Pitești. A fost eliberat în 1953, primind domiciliu obligatoriu, dar a fost rearestat în 1958. Avea deja o fetiță de 11 luni. Din cauza unei injecții administrate greșit, fetița a murit la vârsta de patru ani și jumătate, când George Cușa era încă în detenție.  A aflat prin ce a trecut familia sa abia după eliberare. A ieșit din închisoare în 1964, ca majoritatea deținuților politic, în urma unui decret de eliberare. A fost contabil, apoi economist, însă nu a putut să își continue studiile după eliberare, pentru a deveni profesor, așa cum și-a dorit. Soția l-a așteptat în toată perioada de detenție și au avut împreună doi copii. A fost urmărit de Securitate până în 1989.

Trupul neînsuflețit va fi depus mâine, 8 mai, la Casa Mortuară de la Cimitirul Municipal Constanța, iar citirea stâlpilor va avea loc la ora 19.00. Slujba de înmormântare va începe marți, 9 mai, la ora 11.00, după care cortegiul va pleca spre Biserica „Adormirea Maicii Domnului II” („Biserica Albă”), din Bulevardul Tomis. nr. 230 (zona Dacia).

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.