O fotografie în care este surprinsă Comisia de exhumare a osemintelor lui Lázár Vilmos şi Schweidl József, 1912, nr. inv. MR653, este Exponatul lunii martie la Complexul Muzeal Arad și face parte din Colecția ”Muzeul Revoluției 1848-1849”.
Text oferit de drd. Földi Imelga Friderika, muzeograf - Colecția Muzeul de relicve 1848-1849:
”După compromisul austro-ungar din 1867 climatul politic a devenit favorabil pentru dezvoltarea cultului revoluției și îndeosebi al martirilor revoluției, cum ar fi cei 13 generali executați în 1849 în cetatea Aradului. După deschiderea oficială a muzeului de relicve, amplasată în clădirea teatrului, colecția s-a dezvoltat semnificativ datorită donațiilor și diverselor achiziții. Paralel cu acest demers s-a ivit și dorința de a marca locul de veșnică odihnă a martirilor revoluției, respectiv identificarea mormintelor acestora. După o lungă perioadă de cercetare, caracterizată de stăruința mai multori personalități arădene distincte și Asociația Culturală „Kölcsey Ferenc”, în frunte cu Varjassy Árpád, președintele asociației și mai apoi directorul Palatului Cultural, osemintele generalilor au fost identificate în toamna anului 1912 în șanțurile cetății arădene. Exhumarea a fost însă amânată din cauza nivelului ridicat al apei freatice, aceasta având loc cu un an mai târziu, în data de 20–21 octombrie 1913.
Conform procesului verbal întocmit la fața locului, președintele comisiei de exhumare a fost însuși Varjassy Árpád, deshumarea propriu-zisă fiind supravegheată de Dr. Lenhossék Mihály, renumit anatomist și histologist, respectiv profesorul Universității din Budapesta și Dr. Bartucz Lajos, antropolog și asistent universitar în cadrul Universității din Budapesta. În fotografia alăturată cei trei (după cum urmează Lenhossék, Varjassy și Bartucz) își îndreaptă privirea spre osemintele generalilor. Lakatos Ferenc Ottó, paroh și ministru provincial minorit, a binecuvântat osemintele, acestea fiind transportate în Palatul Cultural pentru a fi analizate.
Presa contemporană – cea locală și cea din capitala Budapesta – raporta cu un solemn entuziasm despre demersurile aferente exhumării și procesul în sine. Implicarea arădenilor a fost considerabilă, comunitatea susținând cauza cu perseverență. Dintre notabilitățile arădene care au participat la deshumare îl mai menționăm pe arhitectul Szántay Lajos, cel care a elaborat planurile Palatului Cultural. Îl putem vedea în colțul drept al fotografiei”.
Exponatul lunii martie, adus în atenția publicului cu prilejul aniversării a 130 de ani de la deschiderea muzeului din Arad (1893) și 110 ani de la deschiderea muzeului Palatului Cultural (1913), este expus în Muzeul de Istorie al Complexului Muzeal Arad alături de alte valori de patrimoniu din Colecția Muzeul Revoluției 1848-1849, care au constituit prima colecție de istorie a muzeului arădean.
Muzeul de Istorie
(Palatul Cultural Arad, intrarea dinspre Parcul Copiilor)
Marți-Duminică: 09.00-17.00
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.