Național Din Arad Religie Ultima oră
(FOTO) Să ducem acest duh al păcii și al înțelegerii, această lumină a Harului lui Dumnezeu, în orice loc ne-am afla – PS Emilian, la bisericuța de pe Eminescu
(FOTO) Să ducem acest duh al păcii și al înțelegerii, această lumină a Harului lui Dumnezeu, în orice loc ne-am afla – PS Emilian, la bisericuța de pe Eminescu
08/01/2023 ⋅ 0 comentarii

Bogăție de zile și cumva dar peste dar prin buna întâmplare de a ne fi putut bucura de trei Sfinte Liturghii unite prin liantul sărbătorilor ce le-au prilejuit: Botezul Domnului, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul și Duminica după Bobotează. 

Trei zile cum nu se puteau fi mai frumoase și bogate, care, împreună ne-au așezat în suflete un timp cât un bulgăre de lumină. Cine știe, poate anume pentru a nu ne mai plânge că sărbătorile s-au încheiat. Pentru că, nu-i așa, când noi, oamenii, stingem luminițele, Hristos aprinde Lumina.

Ori astăzi, în această Duminică după praznicul Botezului Domnului, tocmai despre Lumină este vorba. Nu despre luminițele noastre atent, poate chiar prea atent așezate în brazii din case sau cei din sate și orașe ci despre Lumina pe care Hristos a adus-o și o aduce lumii prin ieșirea Sa la propovăduire. L-am văzut născut în Peștera Betleemului și ne-am înduioșat în fața sărăcăcioasei iesle, L-am văzut de Sfântul Ioan botezat și ne-am minunat în fața descoperirii Preasfintei Treimi, și Îl vedem astăzi întinzându-ne părintește invitația spre Împărăția Cerurilor. Iar cum la evenimentele cu adevărat memorabile ținuta este obligatorie, cu atât mai mult la acest eveniment al evenimentelor al intrării în Impărăția lui Dumnezeu haina nu poate fi alta decât cea a pocăinței: „Pocăiți-vă că s-a apropiat Împărăția cerurilor”.

Parte dintre arădeni au primit această invitație în timpul Sfintei Liturghii arhierești săvârșite de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” a Parohiei Arad-Centru. Și n-am putut să nu zâmbim la parcurgerea articolului scris în urmă cu câteva săptămâni, în Postul Nașterii Domnului, după participarea la Liturghia Arheirească săvârșită tot de Preasfinția Sa în această biserică... Bisericuța de pe Eminescu. „Liturghia Arhierească de astăzi de la Bisericuța de pe Eminescu, bun răspuns dat invitației la Cina lui Dumnezeu” scriam atunci și de aici și zâmbetul. Invitație la Cina lui Dumnezeu atunci, invitație spre Împărăția Cerurilor astăzi. 

Dumnezeu nu obligă, nu constrânge. Dumnezeu ne invită, plin de dragoste, cu singura condiție de a purta haina pocăinței, haina luminii Harului lui Dumnezeu. 

În CUVÂNTUL DE ÎNVĂȚĂTURĂ rostit astăzi, Preasfinția Sa a vorbit despre lumina Harului lui Dumnezeu și despre chemarea la pocăință cu care Mântuitorul și-a început propovăduirea, îndemnându-i totodată pe credincioși la buna lucrare în viața de zi cu zi, astfel încât fiecare clipă a vieții să fie o adevărată sărbătoare, înțeleasă ca întâlnire cu Dumnezeu. 

„Evanghelia Duminicii după Botezul Domnului (Matei 4, 12-17), deși ar putea părea că nu cere prea multe explicații, are bogate semnificații duhovnicești pentru viața creștină și pentru înțelegerea credinței creștine ca arvună a vieții din Împărăția cerurilor. 

În primul rând vedem legătura dintre lumina Botezului Domnului Iisus Hristos și lumina Evangheliei Sale propovăduită poporului evreu care stătea în întuneric, adică în necunoașterea deplinității revelației divine, dar și popoarelor păgâne care nu-L cunoșteau aproape deloc pe singurul Dumnezeu adevărat, Făcătorul cerului și al pământului. 

În al doilea rând înțelegem că lumina Botezului Domnului este lumina vieții noastre și lumina întregului univers. În Botezul Domnului vedem că omul este centrul atenției și al iubirii Preasfintei Treimi. 

„Lumina cea mare” la care se referă Evanghelia nu este o simplă lumină fizică produsă de soare, ci, după cum tâlcuiesc Sfinții Părinți ai Bisericii, aceasta este o lumină spirituală, duhovnicească. Mai precis, lumina cea mare este plinătatea revelației sau a descoperirii lui Dumnezeu prin prooroci, este o lumină treptată, etapizată, crescândă, culminând în lumina mare sau deplină care este Însuși Fiul lui Dumnezeu, Cel ce S-a făcut Om din iubirea pentru oameni și pentru mântuirea lor. 

Sfârșitul Evangheliei ne revelează chemarea Mântuitorului: „Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor!”. Chemarea la pocăință, care este un mare dar pentru cel ce vrea să se mântuiască. 

Să ne ajute Dumnezeu să ne facem viețile ca niște sărbători. Să facem din fiecare zi a vieții noastre pământești o sărbătoare, adică o întâlnire a noastră cu Dumnezeu, o permanentă dobândire a Harului iubirii Lui pentru sfințirea vieții noastre pe calea către Împărăția Sa. Să ne bucurăm de darurile primite de la Dumnezeu și să le înmulțim în familie și societate, ducând acest duh al păcii și al înțelegerii, această lumină a Harului lui Dumnezeu, în orice loc ne-am afla. Să Îl lăsăm pe Dumnezeu să lucreze în viețile noastre, spre binele nostru. Întru mulți și binecuvântați ani!”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.

8 ianuarie 2023, Liturghie Arhierească la Bisericuța de pe Eminescu, Începutul propovăduirii Mântuitorului Iisus Hristos, îndemn/invitație la pocăință pentru a ne putea părtăși de Împărăția lui Dumnezeu, conștienți fiind totodată, după cuvântul Sfântului Cuvios Gheorghe Hozevitul, astăzi prăznuit, că nu putem ne apropiem de Dumnezeu dacă nu suntem în pace cu aproapele nostru.


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.