Național Din Arad Cultură Religie Ultima oră
(FOTO) Liturghia Arhierească de astăzi de la Bisericuța de pe Eminescu, bun răspuns dat invitației la Cina lui Dumnezeu
(FOTO) Liturghia Arhierească de astăzi de la Bisericuța de pe Eminescu, bun răspuns dat invitației la Cina lui Dumnezeu
11/12/2022 ⋅ 0 comentarii

Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a săvârșit astăzi Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, la Bisericuța de pe Eminescu sau Paraclisul Catedralei istorice a Aradului.

Măsurat în zile, putem, desigur, spune despre acest timp că ne aflăm în Duminica a 28-a după Rusalii, a patra Duminică din Postul Nașterii Domnului, sau că mai avem de parcurs 14 zile până la Crăciun, 20 până la finalul de an 2022, aflându-ne deja în cea de-a 345-a zi a anului. 

Măsurat în griji interioare sau exterioare, ne putem lesne gândi la acest timp ca la termenele unor lucrări de înfăptuit, la zilele de tratament care-au trecut sau poate mai urmează, la bătăile inimilor unor părinți care așteaptă trezirea din comă a copilului lor, la hopul unor examene ce așteaptă a fi trecute, la pomul de Crăciun încă neîmpodobit, la „ogorul cumpărat” ce trebuie cercetat, la „boii cumpărați” care musai trebuie încercați...

Măsurat în doruri, ar putea purta acest timp haina distanței care ne desparte de cei dragi aflați la muncă în țări străine sau a fumului de tămâie înălțat spre Cerul Dorului unde de 14, 20, 1, 2 sau 3 ani dintre cei dragi nouă s-au mutat...

Și am putea la nesfârșit a da timpului acestei Duminici tot atâtea sensuri câte gânduri, griji, doruri, neputințe sau bucurii am avea. 

Însă astăzi, Dumnezeu ne invită la Cină: „Veniți, că, iată, toate sunt gata!”. Iar dincolo de această invitație, orice altceva pălește în intensitate. 

Răspunsul? Măsurat, cu siguranță, în dragoste. La primirea unei invitații, cu drag și emoție răspundem când iubim sau cu scuze o ignorăm, după chipul celor din Evanghelia de astăzi, când nu privim cu dragoste spre Cel care ne poftește ...

Liturghia Arhierească de astăzi de la Bisericuța de pe Eminescu, răspuns bun dat invitației la Cina lui Dumnezeu.

 

„Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dat prin gând să nu refuzăm invitația la Cina de astăzi, la Sfânta Liturghie, și să ne împărtășim atât din Cuvântul cât și din Trupul și Sângele Lui. O invitație la care am răspuns pozitiv cu toții, cei din biserică, și așa ar trebui să facem mereu fără a căuta pretexte pentru a nu veni la Sfânta Biserică. Mă gândeam cât de mult se potrivește colindul pe care colindătorii îl cântă în această perioadă: La Sărbătoarea de Crăciun / Noi colindăm din casă-n casă, / Ne punem straie noi şi calde / Şi stăm cu Dumnezeu la masă. Așa ar trebui și noi ca în fiecare zi, având starea de sărbătoare în noi, adică sufletul curat, taina sufletului curată, să stăm cu Dumnezeu la masă, mulțumindu-I pentru toate darurile pe care le revarsă asupra noastră. Nu știm dacă de fiecare dată când stăm la masă avem această conștiință a faptului că stăm cu Dumnezeu la masă, adică e prezent în mijlocul nostru și ne binecuvântează cu harul și dragostea Lui. 

Este o pedagogie divină care se manifestă și pe care noi ar trebui să o înțelegem: de ce Dumnezeu a creat lumea, de ce l-a creat pe om, de ce a rânduit toate cele de folos pentru oameni în această lume, ca pregătire a omului pentru veșnicie. Împărtășindu-ne din darurile Lui, suntem îndemnați să Îi mulțumim pentru ceea ce ne oferă: că suntem în viață, că ne dă hrană și cele de folos pentru întreținerea vieții. Dincolo de toate aspectele vieții pământești, cu lipsuri, cu crize, cu nemulțumiri, neînțelegeri între noi, oamenii, suntem îndemnați să avem conștiința faptului că Dumnezeu ne dăruiește dintru ale Sale, cu multă dragoste și cu multă deschidere. Să facem din viața noastră un permanent Crăciun, adică o permanentă Naștere a Domnului în inima noastră și să avem această gândire și conștiință a faptului că suntem însoțiți de Dumnezeu pretutindeni. Și când stăm la masă, și când mergem pe cale, și când facem o lucrare oarecare, El ne însoțește și depinde de noi dacă suntem în stare să Îi simțim prezența în viața noastră. 

Vă felicit că nu ați refuzat invitația la Cina lui Dumnezeu, cu toate că ați fi putut găsi destule scuze pentru a nu o face. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să parcurgem cu bine perioada care a mai rămas din Postul Nașterii Domnului și să ne arătăm vrednici de participarea la Cina lui Dumnezeu.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.

11 decembrie 2022, Duminica a 28-a după Rusalii, un timp cu și pentru Dumnezeu în care toți cei care au participat la Sfânta Liturghie Arhierească la Bisericuța de pe Eminescu au dat un bun răspuns invitației la Cina lui Dumnezeu, gândind că atunci „Când Marea Stea va da de veste / Pe toată faţa pământească, / Şi Magii toţi când vor veni, / La noi, aici, au să-L găsească. / Nu-n peşteră ca alte dăţi, / Dormind pe piatra friguroasă...”.


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.