Național Din Arad Învățământ Religie Ultima oră
(FOTO) Astăzi s-a scris o pagină importantă în istoria învățământului arădean. Școala „Episcop Ioan Mețianu” și-a deschis porțile pentru primii elevi
(FOTO) Astăzi s-a scris o pagină importantă în istoria învățământului arădean. Școala „Episcop Ioan Mețianu” și-a deschis porțile pentru primii elevi
05/09/2022 ⋅ 0 comentarii

Bucurie, încredere, entuziasm, curaj, zâmbet, empatie, modestie, atitudine pozitivă, iubire, respect, energie, evoluție, pasiune... deloc simple cuvinte, deloc întâmplător înșiruite astăzi, la începerea Anului școlar 2022-2023. Și nu, nu noi le-am ales ci le-am aflat ingenios și cu tâlc scrise de două doamne învățătoare pe schița unui ghiozdan desenat pe tablă, într-o sală de clasă.

Vorbim despre una dintre tablele sălilor de clasă ale noii Școli arădene „Episcop Ioan Mețianu”, prin a cărei deschidere s-a scris astăzi o pagină importantă în istoria învățământului arădean.

De ce o importantă pagină de istorie a învățământului arădean?

Inaugurată în Ajunul Bunei Vestiri a acestui an, în prezența Ierarhilor arădeni, ÎPS Timotei și PS Emilian Crișanul, Școala care poartă numele vrednicului de pomenire Episcop Ioan Mețianu, în mâinile și grija căruia a stat lucrarea Eparhiei arădene în perioada 1875-1899, a vorbit, vorbește și va vorbi cetății despre o ”lucrare împreună”. 

        Foto: InaUgurarea Școlii „Episcop Ioan Mețianu”, 24 martie 2022

O lucrare la a cărei temelie au așezat strașnice cărămizi Arhiepiscopia Aradului, Universitatea „Aurel Vlaicu” și societatea civilă. O lucrare care îmbrățișează vremurile subliniind încă o dată că „înfrățite pe drumul lung și spinos al istoriei, Biserica și Școala nu pot fi despărțite, aportul lor la luminarea prin cultură a poporului nostru fiind cunoscut și recunoscut”, după cum a spus ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, în mesajul transmis la începutul acestui An școlar. 

Astăzi, sărbătoare, bucurie, emoție. Într-un cuvânt Festivitatea de deschidere a noului an șolar în noua școală arădeană.

Cum era firesc, pagina de istorie în dreptul căreia va fi trecută pentru veșnicie data de 5 septembrie 2022 a fost scrisă într-un cadru festiv și solemn, aducându-i împreună, pentru a-i primi pe noii învățăcei (de altfel „prima generație a noii școli ,,Episcop Ioan Mețianu”, cum avea să sublinieze gazda evenimentului, Părintele decan Cristinel Ioja), pe emoționații părinți, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, precum și pe inspectorul școlar general, rectorul Univeristății „Aurel Vlaicu”, primarul, subprefectul și vicepreședintele Consiliului Județean Arad, și pe doamnele învățătoare. 

„Acest an școlar reprezintă pentru noi începutul unei noi povești: o poveste despre inaugurarea școlii noastre, o poveste care începe cu voi, dragi școlărei, o poveste în care astăzi, 5 septembrie, în această atmosferă festivă, vom completa primele file. Ce ne putem dori mai mult decât ca acești copii, copii care de astăzi vor fi și ai noștri, să fie fericiți, sănătoși și să vină de drag la școală? Să înceapă aventura primilor învățăcei ai acestei școli!”, a spus doamna director Alina Năsui. 

Și n-am fi putut să nu cercetăm măcar un pic și emoțiile celeilalte doamne învățătoare, doamna Bianca Pele, care astăzi le-a simțit în dublă măsura, atât din postura de dascăl cât și din cea de părinte, prima elevă înscrisă la această școală fiind chiar fiica dumneaei, Antonia cea plină de zâmbet și voie bună despre care știm din sursă sigură că de două săptămâni a lucrat cot la cot cu cei mari pentru înfrumusețarea sălilor de clasă.

„Nu este ușor să vă descriu frumusețea acestei zile. Da, pentru mine emoțiile au fost duble astăzi pentru că le-am simțit și din calitate de mamă și de dascăl. I-am simțiti foarte emoționați, firavi, încrezători și dornici de cunoaștere. A fost emoția aceea unică a necunoscutului spre care pornești, însă știu că împreună, cu multă dragoste, înțelegere, bunătate și dăruire vom reuși să așezăm în ghiozdanul fiecărui elev exact ceea ce ați observat că am scris pe tablă: încredere, cunoaștere, zâmbet... . Și, așa cum a spus și doamna directoare, vrem ca elevii noștri să fie în primul rând fericiți și să vină de drag la școală.”, ne-a spus doamna învățătoare Bianca Pele. 

În cuvântul de învățură al Duminicii premergătoare acestei zile, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, care împreună cu ÎPS Timotei a vegheat la bunul mers al înființării acesti școli, a avut un mesaj special pentru toți cei care își unesc mâinile, sufletele și priceperea, ca într-o Familie, pentru a da cetății acei oameni demni de care avem atât de multă nevoie: 

„La început de An nou școlar, dorim tuturor elevilor înțelepciune, sănătate, dorința de cunoaștere, har și ocrotire de la Dumnezeu; profesorilor și învățătorilor sănătate, inspirație și luminare de la Dumnezeu pentru călăuzirea elevilor pe calea cunoașterii și a vieții autentice, iar părinților dragoste și putere materială în susținerea copiilor la școală, formând împreună o Familie: Biserica și Școala.”, a spus  Preasfinția Sa.

Și pentru că, da, vorbim nu doar despre o școală, despre niște dascăli, părinți sau Biserică, ci despre o Familie, nu putem să nu lăsăm în încheierea acestui articol acel „ceva” care în grabă ar fi putut trece neobservat, dar care subliniază tocmai această idee: este vorba despre o depeșă pe care părinții care au ales să își așeze pruncii sub umbrela ocrotitoare a Episcopului Ioan Mețianu au primit-o astăzi pentru a o citi acasă:

„Dragi părinți, iată că a trecut și prima zi de școală. Îmi imaginez că ați avut tare multe emoții pentru micuțul / micuța voastră. Acesta este un mic cadou! Îl meritați!

După ce veți ajunge acasă, vă rog să vă pregătiți un ceai cald, în cana preferată, plicul este atașat acestei scrisori. Savurați-l în liniște și amintiți-vă că puiul dumneavoastră se află pe mâini bune. Vom lucra împreună, vom da tot ce e mai bun pentru binele suprem al copilului. (...) Vom face tot ce ne stă în putere, zi de zi, pentru a-l călăuzi în explorarea acestei lumi fantastice. Pentru micul / micuța explorator /oare va începe o aventură grozavă!

Cu dragoste, Doamna!”. 

Astăzi, 5 septembrie 2022, s-a scris o pagină importantă în istoria învățământului arădean. Școala „Episcop Ioan Mețianu” și-a deschis porțile pentru primii elevi. O școală unde această primă generație și cele care îi vor urma vor duce lumii vești despre încredere, entuziasm, curaj, zâmbet, empatie, modestie, atitudine pozitivă, iubire, respect, energie, evoluție, pasiune, bucurie... . 


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.