Național Din Arad Cultură Religie Ultima oră
(FOTO) Episcopul Ioan Mețianu, comemorat la 106 ani de la trecerea la cele veșnice în cadrul programului Bicentenarului Teologiei Arădene
(FOTO) Episcopul Ioan Mețianu, comemorat la 106 ani de la trecerea la cele veșnice în cadrul programului Bicentenarului Teologiei Arădene
03/02/2022 ⋅ 0 comentarii

Astăzi, 3 februarie 2022, Episcopul Ioan Mețianu a fost comemorat la 106 ani de la trecerea la cele veșnice, în cadrul programului Bicentenarului Teologiei Arădene.

Poate că una dintre cele mai cunoscute străzi din Arad, de care ne e greu a crede că mai sunt arădeni care să nu fi auzit, este Strada Mețianu. Și ne-am amintit astăzi, la cei 106 ani de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire Episcop al Aradului (1875-1899) și Mitropolit al Ardealului  (1898-1916) Ioan Mețianu, de o întâmplare mai veche, din chiar primul an de facultate. Eram un grup tineri studenți, proaspăt admiși la Facultatea de Teologie din Arad, și era chiar printre primele dăți când mergeam, sub îndrumarea unui student din anii mai mari, pe drumul spre facultate, pe această stradă. Ne-a întrebat zâmbind dacă știm cum se numește strada și cine este cel după care este numită. În ambele cazuri, răspunsul a fost nu. Așa aveam să trăim prima oră de Istoria Bisericii Ortodoxe Române (IBOR), nu oricum, ci în aer liber, în primele zile când făceam cunoștință cu Aradul. 

Despre extraordinara personalitate a Episcopului și Mitropolitului Ioan Mețianu am aflat, desigur, mai multe în timpul orelor de IBOR din anii următori, de la Părintele Profesor Mihail Săsăujan.

Anii au trecut, iar pașii pe strada care poartă numele Episcopului Ioan Mețianu cine-i mai poate astăzi număra?

Arc peste timp


Ca într-un frumos și binevenit arc peste timp, la aproape un sfert de veac de la acea lecție de istorie în aer liber, astăzi ne-am făcut martorii unei altfel de lecții de IBOR, în sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad: un eveniment academic și cultural care l-a avut în centrul său pe Episcopul Ioan Mețianu, promotorul învățământului teologic la Arad. Evenimentul a fost un nou popas din șirul celor 24 de manifestări care vor marca pe parcursul acestui an împlinirea a 200 de ani de învățământ teologic ortodox la Arad. 

Cum era firesc, la eveniment au fost prezenți actualii Ierarhi ai Aradului: Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei și Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Emilian Crișanul, cărora s-au alăturat profesor universitar dr. Codruța Stoica, Prorector la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, cadre didactice și studenții ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” și ai Seminarului Teologic Arad, preoți și mireni.

Gazda acestei comuniuni întru comemorare a Episcopului Ioan Mețianu și a cultivării unei conștiințe publice cu privire la rolul teologiei și spiritualității Bisericii în Cetatea Aradului a fost Părintele Profesor Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie din Arad. În cuvântul de deschidere, Părintele decan a subliniat în mod deosebit că în contextul aniversării Bicentenarului Teologiei arădene nu se poate vorbi de moștenirea teologică arădeană fără a aminti de contribuția semnificativă a Episcopului Ioan Mețianu. O contribuție pe care astăzi nu o putem privi decât ca pe o valoroasă moștenire care nu face altceva decât să îi responsabilizeze și mai mult pe urmași. Iar aici a amintit grija deosebită a Ierarhului față de calitatea programului de studii, sprijinul acordat profesorilor de la Institut pentru urmarea unor specializări în străinătate (Viena, Cernăuți, Leipzig), construirea actualului edificiu al Facultății de teologie, precum și înființarea periodicului eparhial ”Biserica și Școala” și a Centrului Diecezana, pentru luminarea poporului prin carte.

Episcopul Ioan Mețianu, un om al timpului său

Personalitatea Episcopului a fost creionată în mod deosebit prin susținerea a două conferințe.

Cea dintâi conferință a fost susținută de Profesor universitar dr. Corneliu Pădurean și a avut ca temă „Contextul istoric din Eparhia Aradului, în timpul episcopatului lui Ioan Mețianu”. Fără a sta prea mult pe gânduri, acesta și-a provocat colegii istorici, lansându-le invitația de a realiza o monografie dedicată personalității ierarhului Ioan Mețianu. Plecând de la premisa că fiecare om acționează în funcție de contextul vremurilor sale, domnul profesor a vorbit despre structura etnică și cea confesională a timpului când Aradul îl avea ca Episcop pe Ioan Mețianu, dar și despre industrie, finanțe, transporturi, rețeaua școlară, nivelul de alfabetizare, viața cultural-științifică, presa și viața politică. Și privindu-l, da, în contextul nu foarte prietenos al vremurilor în care i-a păstorit pe arădeni, Episcopul Ioan Mețianu poate fi privit fără vreo urmă de îndoială ca „omul care a sfințiti locul”.

Pentru ca arcul peste timp să fie unul complet, cea de-a doua conferință a fost susținută de Părintele profesor universitar dr. Mihail Săsăujan, în prezent cadru didactic la Universitatea din București, dar care timp de 10 ani a fost profesor la Facultatea de Teologie din Arad și, da, și grupului de studenți teologi despre care am amintit în introducerea articolului. Având ca temă „Contribuția episcopului Ioan Mețianu al Aradului (1875-1899) la consolidarea unității naționale și confesionale a românilor în perioada stăpânirii austro-ungare”, Părintele profesor, vizibil emoționat de reîntâlnirea cu Aradul și cu foștii colegi, și-a început cuvântul prin creionarea chipului ierarhului arădean din mărturiile lui Nicolae Iorga, care spunea despre cel astăzi comemorat că era „un om al păcii, evlavios, simplu și cu mult bun-simț”, și ale lui Vasile Coman care îl descria ca pe „cel mai fervent apostol al învățăturii”. În continuare, Părintele Săsăujan a prezentat personalitatea episcopului Ioan Mețianu, continuatorul moștenirii șaguniene la Arad și la Sibiu, care prin simțul său practic și realist a pus bazele unei solide vieți bisericești, culturale și școlare în întreaga eparhie, susținând și consolidând totodată unitatea națională a românilor în perioada stăpânirii austro-ungare. 

Atât domnului profesor Corneliu Pădurean, cât și Părintelui profesor Mihail Săsăujan le-a fost decernată Medalia și diploma aniversară, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția adusă la creșterea prestigiului Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad.

În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a vorbit despre moștenirea deosebită lăsată de Episcopul Ioan Mețianu, subliniind că acesta, înțelegând contextul în care se afla, a pus oamenii la treabă și nu a precupețit el însuși niciun efort pentru ca „Biserica Ortodoxă Română să fie demnă la ea acasă”. Tocmai de aceea, a mai spus Ierarhul, „trebuie să fim demni, să fim uniți, să lucrăm împreună și să ne ridicăm la înălțimea acestei moșteniri”, amintind totodată îndemnul de peste timp al ierarhului ca „preoții să își poarte haina preoțească”. Pentru că, în definitiv, important este „cum vom arăta înaintea lui Dumnezeu”. Preasfinția Sa a reamintit celor prezenți de înființarea Școlii  „Episcop Ioan Mețianu” la Arad, care din toamnă își va deschide porțile pentru noii învățăcei. 

Cuvântul Ierarhului a fost urmat de un moment care îmbrăcat întreaga seară într-un duh al binelui. Un moment în care Corul „Armonia” al Catedralei Vechi a Aradului, sub bagheta dirijorală a prof. Ovidiu Boar, a făcut ca în aula „Regele Ferdinand” să răsune rugăciunea Tatăl nostru, urmată de „Eroi au fost, eroi sunt încă” și „Doamne, Dumnezeul meu”.

Ca o încununare a evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a rostit la final un cuvânt de binecuvântare, mulțumind celor care au zugrăvit în cuvinte chipul Episcopului Ioan Mețianu și felicitând pe organizatori pentru această seară în care „omul din cetate, Ioan Mețianu” a fost readus în conștiințele și memoria arădenilor. 


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.