Național Din Arad Religie Ultima oră
(FOTO) Catedrala Veche și-a serbat astăzi hramul. Liturghie Arhierească, hirotonie întru preot, hirotesie de iconom stavrofor și pomenirea ctitorilor
(FOTO) Catedrala Veche și-a serbat astăzi hramul. Liturghie Arhierească, hirotonie întru preot, hirotesie de iconom stavrofor și pomenirea ctitorilor
24/06/2022 ⋅ 0 comentarii

Ne este din nou sărbătoare-n cetate! Dacă în urmă cu aproape două săptămâni arădenii se părtășeau de bucuria prăznuirii hramului Catedralei Arhiepiscopale din Arad, astăzi bucuria unui nou praznic în cetate a fost culeasă din participarea la Liturghia Arhierească săvârșită de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Veche „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”. O cale a sărbătorii, între Catedralele Aradului, de la Sfânta Treime la Sfântul Ioan Botezătorul, care parcă scrie în pași de pelerini versetul 6 din cel dintâi capitol al Evangheliei de la Ioan: „Fost-a om trimis de la Dumnezeu, numele lui era Ioan”. 

În numele Sfântului Ioan Botezătorul s-au adunat astăzi în împreună-rugăciune și comuniune Ierarhul, preoții, diaconii, credincioșii arădeni precum și autorități locale și județene, în Catedrala Veche din Arad. Și dacă în urmă cu doi ani, participând la Liturghia săvârșită de cei doi Ierarhi arădeni în aceast lăcaș de închinare spuneam că  „Răspunsului dat de Dumnezeu rugăciunilor drepților Zaharia și Elisabeta, și prin ei întregii omeniri, Cetatea Aradului a răspuns cu o catedrală”, astăzi acestui răspuns se adaugă și un dar prin hirotonia unui nou preot. Un nou slujitor al lui Dumnezeu, Răzvan Ionuț Săcui, hirotonit întru preot pe seama bisericii „Înălțarea Domnului” din  Ignești. Și tot astăzi, Părintele Gabriel Streulea, Inspector eparhial misionar și dirijorul Grupului psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” a fost hirotesit iconom stavrofor pe seama Catedralei Vechi. 

Acolo, într-o catedrală împodobită cu flori, în vaze sau cusute pe iile purtate astăzi, de ziua lor, în LiturghIE, într-un frumos arc peste timp și gest de recunoștință au fost pomeniți ctitorii Catedralei și profesorii Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion Felea” din Arad trecuți la cele veșnice. 

Toate, cu împăcare și bucurie, în ziua de prăznuire a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. 

Cuvântul Ierarhului


Toți oamenii sunt trimiși în lume de Dumnezeu

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul ne duce în primul rând la gândul lui Dumnezeu: „Fost-a om trimis de la Dumnezeu, numele lui era Ioan. Acesta avenit spre mărturie, ca să mărturisească despre Lumină, ca toți să creadă prin el. Nu era el Lumina, ci ca să mărturisească despre Lumină” (Ioan 1, 6-8).

Relatarea evenimentului Nașterii Sfântului Ioan este făcută de Sfântul Evanghelist Luca în capitolul întâi, unde observăm legătura dintre Dumnezeu și drepții Zaharia și Elisabeta, și binecuvântarea dumnezeiască de a avea un copil. Nașterea Sfântului Ioan a fost anunțată de Sfântul Arhanghel Gavriil.

Cine nu se bucură de un nou-născut care vine în lume? Cu atât mai mult noi creștinii ne bucurăm de nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, propovăduitorul pocăinței și cel care anunță „apropierea Împărăției lui Dumnezeu”.

Pregătirea venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu s-a făcut prin profeți, iar Sfântul Ioan este ultimul dintre ei, care a gătit calea Domnului. Astfel, credința noastră creștină este un dar al lui Dumnezeu, fiindcă descoperim plinirea celor nădăjduite și vederea celor făgăduite (cf. Evrei 11,1).

Sfântul Ioan este omul trimis de Dumnezeu providențial, este înger în trup și om ceresc, este darul Domnului pentru oameni.

Toți oamenii sunt chemați de Dumnezeu la viață, pentru ca prin participarea la taina întrupării Fiului lui Dumnezeu și la taina Bisericii să dobândească viața veșnică.

Să reflectăm duhovnicește la viața Sfântului Ioan Botezătorul și la nașterea noastră, la chemarea noastră de a fi trimiși ai lui Dumnezeu  în lume pentru a mărturisi dragostea Lui nemărginită.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.

24 iunie 2022, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, hramul Catedralei Vechi din Cetatea Aradului, Liturghie frumos îmbrăcată în ie, bucurie, recunoștință, comuniune, flori, hirotonie și hirotesie. O adevărată bogăție.  

„Proorocule şi Înaintemergătorule al venirii lui Hristos, după vrednicie a te lăuda pe tine nu ne pricepem noi, cei ce cu dragoste te cinstim; că nerodirea celeia ce te-a născut şi amuţirea părintelui tău s-a dezlegat, întru slăvită şi cinstită naşterea ta şi Întruparea Fiului lui Dumnezeu lumii se propovăduieşte” (Tropar)


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.