Național Din Arad Cultură Religie Ultima oră
Sărbătoare în cetate! Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad și-a serbat hramul în prezența celor doi Ierarhi arădeni
Sărbătoare în cetate! Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad și-a serbat hramul în prezența celor doi Ierarhi arădeni
13/06/2022 ⋅ 0 comentarii

Sărbătoare ne-a fost și ne este astăzi în cetate: Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad și-a serbat hramul în prezența celor doi Ierarhi arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.

Și pare numai la aruncătura unui cot de timp ziua în care făceam mărturia acestei sărbători în urmă cu un an. Ca ieri. Frumoasă, impunătoare, demnă, impresionantă prin lumina deosebită a picturii o găseam atunci, parcă și mai frumoasă și mai impunătoare astăzi. În definitiv, deloc surprinzător: tocmai a așezat în desaga timpului ei încă un hram. Un hram care poartă tainic ascuns în el toate Sfintele Liturghii ale anului ce a trecut, rugăciunile, despărțirile, dorurile și apăsările tuturor celor care i-au trecut pragul. Toate, acolo între zidurile ei, lucrând la strălucirea-i ce o va face tot mai frumoasă peste veacuri generațiilor ce-o vor privi, asemenea nouă astăzi, întru uimire. 

La o simplă călătorie spre anul târnosirii ei, săvârșită în urmă cu 14 ani de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de Ierarhi, preoți și diaconi, descoperim o paremie prin care cei care o sfințeau așa se rugau: „Ascultă rugăciunea robului Tău, să-ți fie ochii Tăi deschiși ziua și noaptea spre locașul acesta, la acest loc pentru care Tu ai zis: „Numele Meu va fi acolo”. Să asculți strigarea și rugăciunea cu care robul Tău se va ruga în locul acesta ziua și noaptea... să asculți din locul șederii Tale cel din ceruri, să asculți și să miluiești”.

Iar „Numele Lui” este aici. Căci hramul/numele Catedralei noastre chiar „Sfânta Treime” este. Sfântă Treime astăzi prăznuită în cetatea noastră, în Catedrala noastră, a arădenilor. 

În Cuvântul de învățătură așezat la sufletele credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a vorbit despre bogăția acestor două zile de sărbătoare, Pogorârea Sfântului Duh și prăznuirea Preasfintei Treimi, punând accent pe unitatea ființei Preasfintei Treimi și existența acesteia din veșnicie, căci „nu există clipă în care să nu fi existat una sau alta dintre persoanele Sfintei Treimi”. 


„Atunci când Dumnezeu a creat lumea a spus „Să facem!” nu „Să fac!”: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, într-o ființă. De aceea noi așa și mărturisim în Simbolul de credință: „Cred într-unul Dumnezeu: Tatăl Atotțiitorul, Fiul născut din veci din Tatăl, Duhul Sfânt care de la Tatăl purcede”. Fiecare are o proprietate personală: Tatăl nenașterea, Fiul nașterea, Sfântul Duh purcederea. Totul din veșnicie. Nu există clipă în care să nu fi existat unul sau altul. De-a lungul timpului au fost erezii care au încercat să facă pe una sau pe alta dintre persoanele Sfintei Treimi mai mici, însă noi am luat această înțelegere completă care s-a stabilit la Sfintele Sinoade Ecumenice: dreapta credință, învățătura dreaptă a Bisericii. 

Astăzi este ziua Bisericii. Prin pogorârea Sfântului Duh s-a întemeiat Biserica, mai întâi cu 3000 de bărbați, iar mai apoi s-au adăugat. 3000 este un număr sacru, pentru că este multiplu al Sfintei Treimi. Biserica este plină de treimi: lucrarea Tatălui, pronia Fiului și sfințirea Duhului Sfânt. Întotdeauna, în istoria omenirii, între numerele cu care lucrează oamenii, numărul 3 este fundamental și de aceea cuprinde totul. Și referindu-se la Dumnezeu, înseamnă trăirea noastră, viața noastră. 

Când intrăm în această biserică, ne întâmpină icoana Sfintei Treimi pe frontispiciul catedralei. O icoană care ne amintește de întâlnirea Dreptului Avraam cu Persoanele Sfintei Treimi la stejarul din Mamvri, de lucrarea de filantropie pe care patriarhul a făcut-o atunci prin cinstirea străinilor, aceasta fiind tocmai lucrarea Bisericii.”, a spus Înaltpreasfinția Sa. 

Pe lângă bucuria prilejuită de împreuna-rugăciune în ziua hramului, de ziua Lui Dumnezeu acasă la El, toți cei prezenți (credincioși, autorități locale și județene, soborul slujitor) s-au făcut părtași și momentului în care Părintele Gabriel Streulea, Inspector eparhial misionar, a fost hirotesit iconom pe seama Catedralei Vechi din Arad. 

Răspunsurile liturgice date de Corala Mixtă a Catedralei Arhiepiscopale ”Sfânta Treime” Arad, Liturghia Arhierească săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul și soborul alcătuit din slujitorii catedralei și părinții consilieri și inspectori de la Centrul Eparhial, și prezența mare a credincioșilor au făcut ca ziua hramului de an 2022 să fie una de bună amintire și zidire. 

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a mulțumit Preasfintei Treimi pentru darurile revărsate asupra comunității arădene și în special asupra Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, pe care l-a felicitat la hramul cel mare al Catedralei Arhiepiscopale și i-a mulțumit pentru invitația de a participa la această sărbătoare împreună cu permanența Consiliului Eparhial. De asemenea, Preasfinția Sa i-a felicitat pe toți părinții slujitori, pe ostenitorii acestei Catedrale și pe toți rugătorii creștini care astăzi au venit la hram sau trec pragul catedralei în oricare altă zi.

„Dumnezeu să vă dăruiască tuturor sănătate și împreună să continuăm în credință, în rugăciune și în nădejdea că Dumnezeu ne ajută pe fiecare dintre noi, iar noi să ne ajutăm unii pe alții pe calea către mântuire.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul. 

13 iunie 2022, Sfânta Treime, hramul Catedralei Arhiepiscopale din Arad, Sfântă Liturghie Arhierească, împreună-rugăciune în „Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului”, zi în care credincioșii arădeni împreună cu Ierarhii, preoții și diaconii au fost împreună de Ziua lui Dumnezeu.

La adăpostul acestei zile încă aflându-ne, Ziua lui Dumnezeu, chemați suntem să ne punem, fiecare în parte și toți împreună, o întrebare culeasă dintr-o rugăciune către Ea, către Sfânta Treime:

„Preasfântă Treime, Stăpânire de o fiinţă, pricinuitoare a tot binele; ce vom răsplăti Ţie pentru toate câte ne-ai dat nouă, păcătoşilor şi nevrednicilor, pe care mai înainte de a ne naşte noi în lume le-ai rânduit, şi pentru toate cele ce ne dai fiecăruia din noi în toate zilele şi pentru cele ce ai gătit nouă tuturor în veacul cel viitor?”


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.