Clopotele Parohiei „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Bujac nu doar au vestit ceasul începerii sărbătorii hramului în această seară ci au chemat la priveghere, la împreună-rugăciune și comuniune. Iar bucuria acestei comuniuni a fost cu atât mai mare cu cât Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul s-a aflat în mijlocul comunității din Bujac, săvârșind Slujba Privegherii împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Lumânări, fum de tămâie și o invitație la trezire din toate cele ale zilei.
Calea împreună-rugăciunii a fost deschisă prin chemarea celor doi arhidiaconi care, în timp ce cădeau printre credincioși, înconjurați de copii cu lumini în mâini, îndemnau aproape șoptit zicând: „Sculați-vă!”.
Cum ar fi putut fi altfel, când cântarea stranei era una din suflete pentru înălțarea sufletelor? Iar când zicem de strană, de răspunsurile liturgice ne referim la Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” care, ca de fiecare dată, atunci când este prezent așează timpului o aură cu totul aparte. Cântarea le este rugăciune, iar glasul rugăciunii lor fac ca sufletele celor prezenți „să se îndrepteze ca tâmâia” înaintea lui Dumnezeu.
Timpul sărbătorii Nașterii Sf. Ioan Botezătorul, tainic așezat în acest an între Duminica Tuturor Sfinților și Duminica Sfinților Români, făceau ca pictura de pe peretele din dreapta bisericii, cu Mântuitorul și Apostolii în lanul de grâu, cărora s-au adăugat Sfânta Parascheva, Sfânta Varvara și mulți alți Sfinții, să așeze totul într-o cu totul altă lumină și să vorbească iar și iar despre chemarea tuturor oamenilor spre sfințenie. Cei patru Sfinți Evangheliști, pictați în jurul binecuvântării Pantocratorului, cu condeie și cartea veșniciei în față păreau a nota din bogăția acestei seri, nu care cumva să se piardă ceva din cântările, rugăciunile și binecuvântata odihnă a celor care au ales ca în această seară să petreacă un timp cu și pentru Dumnezeu, acasă la El.
În cuvântul de învățătură rostit, Ierarhul a așezat la sufletele credincioșilor icoana vieții Sfântului Ioan Botezătorul, rolul avut de acesta în istoria mântuirii și ce ar trebui să învățăm fiecare dintre noi din această sărbătoare.
„Am început cu această priveghere sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, precum și a Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava și a Sf. Ierarh Niceta de Remesiana. Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul ne-a adus aici împreună pentru că este hramul parohiei și pentru că îl iubim pentru lucrarea pe care a avut-o de împlinit și totodată ca mijlocitor până astăzi, pentru noi, înaintea lui Dumnezeu. Trei persoane sunt sărbătorite la nașterea lor, pentru importanța pe care o au în istoria mântuirii neamului omenesc: Mântuitorul Iisus Hristos, Maica Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul.
Spune Sfântul Ioan Evanghelistul în cap. 1,6: „Fost-a om trimis de la Dumnezeu, iar numele lui era Ioan. Nu era el Lumina ci ca să mărturisească despre Lumină”. Sf. Ioan a venit să dea mărturie despre Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și Lumina lumii care este Mântuitorul Iisus Hristos. Rolul Sfântului Ioan Botezătorul este unul providențial. Toți oamenii sunt trimiși de Dumnezeu în lume, sunt chemați la viață, însă unii sunt în mod special chemați, providențial, pentru că Dumnezeu au o lucrare specială cu ei. Sfântul Ioan apare la momentul potrivit pentru a pregăti calea Domnului. Despre Sfântul Ioan Botezătorul spun cântările bisericești că a fost un înger pâmântesc și un om ceresc, iar Sfinții Părinți spun că el a trăit viața lui Dumnezeu pe pământ, iar Mântuitorul Iisus Hristos a trăit viața omului pe pământ.
Din sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul învățăm trei lucruri: învățăm că și noi suntem trimiși cu un rol/rost în lume, că suntem chemați să cultivăm darurile primite de la Dumnezeu și mai ales darul vieții; învățăm că și cu noi lucrează Dumnezeu providențial dacă Îl lăsăm să lucreze prin noi, cultivarea Harului fiind cel mai important lucru; învățăm că părinții au un rol important, acela al pregătirii venirii noastre în lume, părinții sunt providențiali în viețile noastre.
Să prețuim darurile de la Dumnezeu, pentru că suntem chemați de El să facem istorie pe pământ și mai ales să trăim într-o relație de iubire și de har cu El. Mulțumim Sf. Ioan Botezătorul că ocrotește Cetatea Aradului, această Parohie și că ne ocrotește împreună cu ceilalți Sfinți și Maica Domnului pe noi toți.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.
23 iunie 2022, ajunul sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, hramul Parohiei din Bujac, Priveghere Arhierească și un părintesc îndemn de a ne strădui „să trăim într-o relație de iubire și de har cu Dumnezeu” și să mulțumim Sfântului Ioan Botezătorul și celorlalți Sfinți pentru ocrotire și mijlocire.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.