Național Religie Ultima oră
Creștinii ortodocși intră de astăzi în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel
Creștinii ortodocși intră de astăzi în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel
20/06/2022 ⋅ 0 comentarii

Începând de astăzi, 20 iunie, creștinii ortodocși intră în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care durează până pe 29 iunie, ziua de serbare a celor doi sfinţi.

Cunoscut în popor sub denumirea de Postul Sâmpetrului, acesta este rânduit de Biserică în cinstea celor doi Apostoli și în amintirea bunului lor obicei de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante (Fapte 13,2 si 14,23).

Spre deosebire de celelalte posturi, care au o durată fixă, acest post are o durată variabilă în fiecare an, deoarece începutul lui este legat de data Sfintelor Paști.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este un post ușor, în fiecare sâmbătă și duminică fiind dezlegare la pește, dar și în zilele în care este serbat un sfânt cu doxologie mare și cu cruce neagră în calendar. 

Anul acesta postul Sfinților Apostoli are o durată de nouă zile de pregătire, de pocăință, pentru ca la finalul acestora, în întâlnirea din Liturghia prăznuirii celor doi Apostoli, să putem spune: ”Cei ce sunteţi între Apostoli mai întâi pe scaun şezători şi lumii învăţători, Stăpânului tuturor rugaţi-vă, pace lumii să dăruiască şi sufletelor noastre mare milă!”.


 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.