Doliu în sărbătoare. Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Ilarion V. Felea” Arad, care anul acesta își sărbătorește Bicentenarul, este nevoită a așeza doliu în sărbătoare: Conf. Univ. Dr. Mircea Buta a trecut la cele veșnice la doar 67 de ani. Ani pe care îi împlinise nu cu mult timp în urmă, pe 23 mai.
Ostenitor al învățământului teologic arădean de peste 28 de ani, Conf. Univ. Dr. Mircea Buta a format generații întregi de teologi, sădind în sufletele acestora dragostea față de cântarea bisericească. O dragoste pe care el însuși a manifestat-o în sânul Bisericii, fie din postura de cadru didactic al Facultății de Teologie din Arad, fie din cea de dirijor al Corul mixt "Sfântul Maxim Mărturisitorul" al aceleiași Facultăți, de ale cărui cântări arădenii s-au putut părtăși adesea la Sfintele Liturghii ale Catedralei Vechi și nu numai.
Nu o să ne oprim acum, la ceasul trecerii sale la cele veșnice asupra bogăției CV-ului domnului profesor Mircea Buta, ci asupra unui grăitor moment de recunoștință pe care Promoția 2001 a Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad i l-a arătat când a spus PREZENT după 20 de ani de la absolvire. Într-o sclipire de moment, în cadrul evenimentului, unul dintre foștii absolvenți ai Facultății, preot acum în Maramureș, a luat microfonul și a ținut un discurs prin care a mulțumit dascălului pentru tot a sădit în sufletele generațiilor de studenți pe care le-a format. A fost acolo multă emoție, a fost bucurie, a fost cântec și cu siguranță unul dintre cele mai profunde momente dascăl-studenți, stundeți-dascăl.
Avea, atunci, în cadrul acelei întâlniri după 20 ani, domnul profesor Mircea Buta să lase foștilor studenți, acum în mare parte preoți, un testament:
„Nu doresc în acest moment să vă dau sfaturi. Dar doresc ca în acest moment să împărtășesc cu voi realitatea pe care o trăiesc acuma, de la egal la egal. Încă slujind în Biserică, zilnic la Facultate și duminica la Catedrală, am văzut o imixtiune în slujbe a spiritului spectacolului. Vă spun asta în calitate de dascăl de muzică. Este vorba despre un duh al slujirii liturgice pe de o parte și de un spirit al spectacolului care încearcă să își facă loc la noi. Acest duh al slujirii liturgice este într-o luptă teribilă cu spiritul spectacolului și în viața de zi cu zi. Minciuna încearcă să fie cât mai originală. Cu asta mă lupt eu acum. Cântarea corului nostru cât de mult are un duh de slujire și cât de mult începe să aibă un duh spectacular, ca să atragă pe alții. Vă las să căutați voi răspunsurile în viețile voastre, să găsiți această luptă dintre duhul slujirii liturgice și spiritul spectacularului. Să găsiți echilibrul care trebuie, spre folosul Bisericii noastre.”, a spus domnul profesor Mireca Buta, la întâlnirea de 20 de ani a Promoției 2001 a Facultății de Teologie Ortodoxă ”Ilarion V. Felea” din Arad.
Și ne-a mai spus ceva: „Vă doresc sănătate și dacă Dumnezeu îngăduie, poate că nu cer prea mult să ne vedem și peste 10 ani”.
Dumnezeu a rânduit ca astăzi, 4 iunie 2022, „Corul Îngeresc să câștige un nou membru”, după cum avea să scrie pe pagina de socializare Părintele Inspector eparhial misionar Gabriel Streulea, prin trecerea la cele veșnice a unui „Mare muzicolog”.
Ne vom regăsi, cu siguranță, domnule profesor Mircea Buta, și la întâlnirea plinirii celor 30 de ani de la absolvire, atunci când noi, absolvenții de Teologie arădeană, ne vom îngriji să ne pomenim în rugăciune colegii și profesorii care au trecut pragul veșniciei.
Dumnezeu să vă odihnească în pace!
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.