Național Din Arad Cultură Religie Ultima oră
(FOTO) Basarabia și România unite în Liturghie, la 4 ani de la hirotonia și întronizarea PS Veniamin și 30 de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei
(FOTO) Basarabia și România unite în Liturghie, la 4 ani de la hirotonia și întronizarea PS Veniamin și 30 de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei
26/05/2022 ⋅ 0 comentarii

Ce zi, ce timp, ce bucurie: Basarabia și România unite în Liturghie! Nu că nu ar fi în împreună-rugăciune și în restul timpului, numai că timpul acestei zile de 26 mai 2022 este îmbogățit de plinirea a 4 ani de la hirotonia și întronizarea Preasfințitului Părinte Veniamin ca Episcop al Basarabiei de Sud și 30 de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei. Și așa cum le stă bine fraților, indiferent de hotar, astăzi sunt împreună: Ierarhi, preoți, diaconi, credincioși și autorități locale și centrale de pe ambele maluri ale Prutului. 

Cum recent au fost încheiate lucrările de renovare și extindere a sediului Episcopiei Basarabiei de Sud din municipiul Cahul, unde a fost amenajat și Paraclisul cu hramurile Învierea Domnului și Sfinții Ierarhi Nicolae și Spiridon, făcătorii de minuni, acest ”împreună” a însemnat mai întâi târnosirea acestui Paraclis, iar mai apoi unirea în Liturghie. 

Bucuria noastră, a arădenilor, este cu atât mai mare cu cât pe Actul de sfințire, martor al acestui binecuvântat moment, a fost trecută și Cetatea Aradului prin participarea la acest eveniment a Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Scrisă pe Actul de sfințire, alături de cele ale Iașilor, Chișinăului, Dunării de Jos, Basarabiei de Sud și a Bucureștilor, și auzită prin pomenirea la Sfânta Liturghie a PS Părinte Emilian Crișanul împreună cu Înaltpreasfințiții Părinți Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Casian, Episcopul Dunării de Jos, și Preasfințiții Părinți Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Ieronim Sinaitul, Episcopul vicar patriarhal. 

 O să zâmbiți, însă n-o să putem să nu mărturisim că părtășindu-ne de evenimentul de astăzi și citind atât despre osteneala recentelor lucrări de renovare și extindere a sediului Episcopiei Basarabiei de Sud și amenajarea Paraclisului; reactivarea Episcopiei Cetății Albe-Ismail cu denumirea Episcopia Basarabiei de Sud, în 8 februarie 2001; hirotonirea și întronizarea de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Catedrala Patriarhală din București, în data de 26 mai 2018, Anul Centenarului, a Preasfințitului Părinte Veniamin ca Episcop al Basarabiei de Sud; cât și despre reactivarea Mitropoliei Basarabiei în anul 1992, după căderea URSS-ului și proclamarea independenței Republicii Moldova (1991), gândul a fredonat fără vreun mare efort câteva versuri din melodia care a reprezentat Republica Moldova la Eurovision:

„Și-ntr-o țară, și-n cealaltă / Joacă hora laolaltă / Și în fiecare țară / Face farmece vioara / Când ajunge trenu-n gară / Parcă n-a ieșit din țară / Parcă-a mers, fără să iasă / De acasă pân-acasă”

Și am zâmbit și noi, pentru că scrierea acestui articol ni se pare mai mult decât firească, atât datorită prezenței Ierarhului nostru astăzi la Cahul dar și pentru bucuria pricinuită de aflarea între primele 50 de articole publicate pe Glasul Cetății a celui despre Proclamarea la București a Canonizării Episcopului basarabean Dionisie Erhan, Episcopul Cetății Albe – Ismail (care a funcționat în perioada interbelică cu sediul la Ismail, între 1923-1944), luptător pentru idealul unității de credință și de neam a românilor, canonizat în Anul Centenar 2018. 

Acolo, în Paraclisul „Învierea Domnului”, astăzi târnosit, unde Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, împreună cu ceilalți cinci Ierarhi și soborul de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, nu numai frații s-au împreună-rugat, ci și Sfinții, Voievozii și Ierarhii făcători de minuni, Dionisie, Nicolae și Spiridon au participat. Chipurile Sfinților și Voievozilor atât de viu pictate, raclele cu Moaștele celor trei Ierarhi, cântarea așezată,  chipurile credincioșilor înveșmântați în straie populare, au făcut ca atât clopotele cât și orologiul de pe clopotniță să vestească astăzi lumii timpul unei sărbători prin care cetatea a adus un dar lui Dumnezeu și Dumnezeu a dat oamenilor un dar, după cum avea să sublinieze ÎPS Părinte Casian în cuvântul de învățătură rostit după târnosire, căci „Această casă Tatăl a zidit-o, Această casă Fiul a întărit-o, Această casă Duhul Sfânt a înnoit-o, a luminat-o și a sfințit sufletele noastre!”, după cum scris stă la intratea în biserică. 

În cuvântul rostit după citirea Sfintei Evanghelii, ÎPS Părinte Mitropolit Teofan a dat slavă lui Dumnezeu pentru această sfântă și binecuvântată zi purtătoare de dublă semnificație: sfințirea bisericii Centrului eparhial al Episcopiei Basarabiei de Sud și împlinirea a 4 ani de slujire arhierească, în această parte de țară, de către Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin al Basarabiei de Sud. 

Pe baza cuvântului scripturistic citit de la Faptele Apostolilor 14, unde se vorbește despre lucrarea Sf. Ap. Pavel în Asia Mică, Înaltpreasfinția Sa a explicat dubla semnificație a sărbătorii de astăzi. 

Vorbind, așadar, mai întâi despre Sfințirea bisericii din Centrul Eparhial, Ierarhul a spus că „Prezența unui Sf. Altar într-o reședință episcopală are importanță în mai multe segmente, dar unul se impune cu adevărat: biserica în Centrul eparhial este loc de rugăciune pentru ostenitorii acestuia, loc de rugăciune, ca în acest caz, pentru credincioși, dar în mod special loc de rugăciune pentru episcop. Cu adevărat lucrarea episcopală este foarte frumoasă, dar deopotrivă extrem de grea: lupte, încercări, ispite, dușmănii, defăimări. Lucrarea episcopală este plină de lumină și definită prin Cruce. Tocmai de aceea, prezența unei biserici în incinta Centrului eparhial îl ajută pe Episcop să înțeleagă semnificația acestor suferințe prin care el, preoții și credincioșii din Eparhia sa dobândesc Împărăția Cerurilor. Și tot în biserica din Centrul eparhial, episcopul înțelege cuvântul Sf. Paisie de la Neamț, pe care îl cinstim în mod deosebit în acest an, și care spune: «Fă rugăciune întemeiată și mintea ta devine preot, iar inima ta devine altar unde tu slujești Domnului Dumnezeu»”, a spus ÎPS Teofan.

Despre plinirea celor 4 ani de când Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin a primit slujirea credincioșilor din această parte a Republicii Moldova, Înltpreasfinția Sa a vorbit despre lucrarea acestuia, pornind de la același text de la Faptele Apostolilor, spunând că „hirotonia de preoți în biserici și zidirea acestora, întărirea  credincioșilor prin cuvânt de învățătură și alinarea inimii, minții și sufletelor lor, toate acestea, împlinite în acești 4 ani de slujire, au adus cu certitudine multă bucurie fraților, celor de aproape sau celor de departe”. 

„Îl rugăm pe Dumnezeu să îi dăruiască PS Părinte Episcop Veniamin, după cuvântul Sf. Chiril al Alexandriei,  „Slujire statornică, bine întemeiată”. Să-i dăruiască Dumnezeu putere să continue lucrarea frumoasă în Basarabia, iar în veșnicie să-l răsplătească Dumnezeu cu taina moștenirii Împărăției Cerurilor”, a mai spus  ÎPS Teofan.

La rândul său, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a dat slavă lui Dumnezeu pentru această zi, a mulțumit Ierarhilor și soborului de preoți și diaconi pentru împreună-slujire și tuturor donatorilor și binefăcătorilor care au făcut posibilă această sărbătoare, oferind distincții celor care au răspuns jertfelnic și cu dragoste chemării de a fi parte a acestei frumoase lucrări. 

26 mai 2022, undeva între cer și pământ, sfințirea unui nou lăcaș de închinare, Basarabia și România unite în Liturghie, la 4 ani de la hirotonia și întronizarea PS Veniamin și 30 de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei. Un eveniment la care Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul și-a purtat cetatea în rugăciune, făcând-o martora unui timp petrecut cu și pentru Dumnezeu în Episcopia Basarabiei de Sud din Cahul. 

„Țară veche, țară nouă / Parcă-i una, parcă-s două / Ba aparte, ba-mpreună / Parcă-s două, parcă-i una”

HRISTOS A ÎNVIAT! 


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.