Național Cultură Ultima oră
Concert de gală la Ateneu: 30 de ani de la întoarcerea Familiei Regale în țară
Concert de gală la Ateneu: 30 de ani de la întoarcerea Familiei Regale în țară
17/01/2020 ⋅ 0 comentarii

Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, Sala mare a Ateneului Român va găzdui un concert regal care sărbătorește 30 de ani de la întoarcerea Familiei Regale în țară.

Seara se va bucura, anunță Filarmonica ”George Enescu”, de prezența Cameratei Regale și a Corului Regal, care vor evolua sub conducerea dirijorului Tiberiu Soare. Vor evolua în concert Alexandra Dăriescu, Remus Azoiței, Valentina Nafornița, Teodor Ilincăi și, invitată de onoare, Nelly Miricioiu. Concertul de gală va fi transmis în direct la TVR3 și la Radio România Muzical. Ulterior, va fi transmis integral de TVR1.

Camerata Regală se bucură astăzi de un binemeritat prestigiu în țară și în Europa. Orchestra a fost înființată pe 13 decembrie 2009 și se află, încă de la fondare, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu. Prospețime, fantezie fără limite, culori diverse și o extremă versalitate. Acestea sunt calitățile pe care muzicienii care alcătuiesc Camerata Regală le-au dobândit în anii de când au înființat ansamblul. Însuflețiți de entuziasm pentru muzică, instrumentiști de înalt nivel s-au reunit pentru a forma un ansamblu cameral de prim rang.

Corul Regal este un ansamblu cameral de tineret aflat sub Înaltul Patronaj al Principelui Radu, format din tineri muzicieni studenţi și absolvenți ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Corul Regal interpretează muzica românească, creaţii ale compozitorilor consacraţi și lucrări muzicale recente. Corul Regal interpretează, de asemenea, lucrări din muzica universală. Corul Regal a format, în cei 7 ani de existență, 300 de tineri muzicieni, care au avut 80 de apariții publice în țară și străinătate.

Dirijorul concertului este Tiberiu Soare, unul dintre cei mai respectați șefi de orchestră din România, cu o carieră remarcabilă în România și în lume. Tiberiu Soare colaborează frecvent cu principalele orchestre simfonice și cu teatrele de operă din țară. El a dirijat London Philharmonic Orchestra, Osaka Chamber Symphony Orchestra, Orchestra Filarmonicii din Atena, Camerata Salzburg și Orchestra Simfonică de Stat din Izmir.

Seara se va bucura de prezența violonistului Remus Azoiței, muzician român cu o remarcabilă carieră internațională. Dl Azoiței a concertat la Carnegie Hall în New York, la Concertgebouw Amsterdam, la Salle Cortot Paris, Konzerthaus Berlin, la St-Martin-in-the-Fields şi la Wigmore Hall în Londra, Teatro La Fenice Veneţia, Auditorio Nacional Madrid, Konzerthaus Viena și a fost invitat la festivaluri muzicale precum cele de la Tokyo, Cambridge, Londra, Berlin, Heidelberg şi Santander.

Pe scena Ateneului va fi prezentă pianista Alexandra Dăriescu, care uimește publicul și criticii din întreaga lume cu muzicalitatea ei înnăscută și cu captivanta sa prezență scenică. Alexandra a cântat alături de Orchestre National de France, Orchestra Tonkünstler, Orchestrele din Detroit, Houston, Sydney, Melbourne, Auckland Philharmonia și a fost solista unor concerte cu Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Orchestre Symphonique de Quebec și cu Orchestra Filarmonică din Moscova.

Seara va reuni două voci tinere românești de primă mărime în lumea operei. 

Soprana Valentina Nafornița, născută în Republica Moldova, este astăzi prezentă pe scenele Festivalului de la Salzburg, Operei de Stat din Viena, Operei Naționale de la Paris, Operei de Stat din Hamburg și Operei din Lausanne.

Tenorul Teodor Ilincăi este unul dintre cei mai apreciați soliști ai generației sale. El a apărut în roluri importante la Convent Garden Opera House din Londra, la Opera Liceu din Barcelona, la Opera din Hamburg și la Opera din Viena, la operele din Hanovra, Berlin, München, Moscova, la Arenele de la Macerata, la Opera din Toulouse, la Tokyo, precum și la Cardiff, Bruxelles, Madrid, Sydney, San Diego, Marsilia, Lausanne, Santiago de Chile și Frankfurt.

Invitata de onoare a serii este soprana Nelly Miricioiu. Definită drept ”o actriță care cântă”, doamna Miricioiu este una dintre cele mai complexe artiste lirice din zilele noastre. Repertoriul ei se extinde de la Mozart și bel canto la Verdi, Puccini și verismo, de la opera italiană modernă la compozitori francezi și ruși. Nelly Miricioiu a debutat la Opera Covent Garden din Londra în 1982 în opera ”Paiațe” și în anul 1983 la Opera La Scala din Milano în rolul Lucia di Lammermoor. A cântat pentru prima oară Violetta în La Traviata cu Alfredo Kraus la Frankfurt, în 1982. De atunci a pășit pe toate scenele mari de operă ale lumii și în recitaluri și concerte. A interpretat Tosca de Puccini alături de Jose Carreras și Giuseppe Taddei (Frankfurt 1984), Mimi în La Bohème cu Placido Domingo (Madrid 1986), Manon Lescaut de Puccini, Luisa Miller de Verdi, Madama Butterfly de Puccini, Fedora de Giordano cu Sherrill Milnes (Teatro Colon Buenos Aires 1998) și multe altele.

Repertoriul serii va cuprinde lucrări celebre pentru orchestră și cor din creația lui Haendel și Elgar, piese pentru pian și vioară de Mozart și Saint-Saëns, precum și arii și duete de operă de Puccini, Dvorak, Mascagni, Donizetti, Bellini și Lehar.

Dirijorul, soliștii, Camerata Regală și Corul Regal au fost an de an susținători publici ai proiectelor Casei Regale a României. Pe scena Ateneului Român, la Sala Radio, la Palatul Regal, Palatul Elisabeta și Castelul Peleș, pe mari scene ale Europei la Geneva, Paris, Londra, Düsseldorf sau Bruxelles, acești mari artiști au susținut cu devotament și patriotism valorile și principiile Coroanei Române.

Toți cei prezenți pe scenă sunt distinși cu ordine și decorații ale Casei Regale a României.

Seara de 18 ianuarie 2020 va fi, așadar, un regal de muzică, dar și un exemplu de altruism, conștiință, iubire de țară și demnitate.

Foto: Filarmonica ”George Enescu”

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.