Național Cultură Ultima oră
Casa Regală a României sărbătoreşte 30 de ani de la întoarcerea Familiei Regale în ţară
Casa Regală a României sărbătoreşte 30 de ani de la întoarcerea Familiei Regale în ţară
04/01/2020 ⋅ 0 comentarii

Anul 2020 începe cu o sărbătoare importantă pentru Casa Regală a României și pentru istoria recentă a țării noastre. În 18 ianuarie 1990, pășea pe pământ românesc primul membru al Familiei Regale după o întrerupere de patru decenii. Cu 42 de ani în urmă, în noaptea dinspre 3 spre 4 ianuarie 1948, Regele Mihai I era trimis în exil, împreună cu Regina-Mamă Elena.

Joi, 18 ianuarie 1990, la ora 15, cursa Swiss Air de Geneva o aducea la București pe Principesa Margareta, actualul Custode al Coroanei, însoțită de sora sa, Principesa Sofia. Regele Mihai încredințase primei sale fiice misiunea de a-l reprezenta în țară, pentru prima oară de la plecarea în exil.

Împlinirea a trei decenii de la sosirea în România a Principesei Margareta și începerea activităților dedicate dezvoltării societății românești vor fi marcate anul acesta printr-o serie de manifestări publice și private organizate de Casa Regală a României.

Astfel, vineri, 17 ianuarie 2020, la ora 18, va avea loc la Cărturești Carusel, o dublă lansare de carte. În prezența Majestății Sale Margareta Custodele Coroanei și a membrilor Familiei Regale vor fi lansate volumele ”Margareta. Trei decenii ale Coroanei” de Sandra Gătejeanu-Gheorghe, apărut la Curtea Veche Publishing, și ”Lumea Majestății Sale” de Alexandru Muraru și Daniel Șandru, apărut la Editura Corint.

De asemenea, un concert de gală va avea loc la Ateneul Român, în seara zilei de 18 ianuarie 2020, în prezența a 70 de personalități din străinătate, care au susținut Familia Regală din primele ore ale anului 1990. De asemenea, vor fi invitate 700 de personalități din România, reprezentanți ai tuturor domeniilor vieții românești, cu care Familia Regală a colaborat în acești 30 de ani.

Concertul va prilejui întâlnirea cu cinci mari nume ale muzicii românești de astăzi. Dirijorul Tiberiu Soare va conduce Camerata Regală și Corul Regal, iar alături de ei vor evolua violonistul Remus Azoiței, pianista Alexandra Dăriescu, soprana Valentina Nafornița, tenorul Teodor Ilincăi, iar ca invitată de onoare, soprana Nelly Miricioiu.

”A fost cea mai importantă zi din viaţa mea, o experienţă emoţională puternică şi o călătorie care mi-a schimbat viaţa. Nu mai avusesem nicăieri o casă cu adevărat, căci România, deşi îmi fusese interzisă, era pentru mine acasă. Mă simţeam ca şi când ar fi fost o parte din tatăl meu care se întorcea din exil. Era o responsabilitate enormă şi, în acelaşi timp, o bucurie imensă”, Custodele Coroanei, vorbind despre memorabila zi de 18 ianuarie 1990.


Foto: capturi din cartea ”Întoarcerea Regelui Mihai”, Danielle Maillefer

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.