Național Din Arad Ultima oră Religie
(FOTO) HRISTOS A ÎNVIAT! ”Ziua Învierii ne ajută să învingem întunericul, păcatul, ura și violența prin iertare și dreptate” - PS Emilian la Mănăstirea Gai
(FOTO) HRISTOS A ÎNVIAT! ”Ziua Învierii ne ajută să învingem întunericul, păcatul, ura și violența prin iertare și dreptate” - PS Emilian la Mănăstirea Gai
24/04/2022 ⋅ 0 comentarii

”HRISTOS A ÎNVIAT! Ce vorbă Sfântă! / Îți simți de lacrimi calde ochii uzi / Și-n suflet parcă serafimii-ți cântă / De câte ori, creștine, o auzi.” (Vasile Militaru)

Mănăstirea Gai din Arad a fost în această seară o mare de lumină, iar credincioșii care au răspuns chemării Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul de a lua Lumină au devenit purtători de lumină

Este bucurie, este liniște, iar nouă ne este și pace. 

Hristos a Înviat!, a spus Preasfinția Sa mulțimii de credincioși veniți a se părtăși de Slujba Învierii și Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Gai. 

Hristos Voskrese!, s-a mai auzit în Noaptea Sfântă a Învierii, în aceeași mănăstire, pentru zecile de refugiați ucraineni veniți a se împreună-ruga cu gazdele lor arădene, pentru pacea lor și a lumii. 

Este Ziua Învierii de an 2022, Hristos a înviat din morți, iar timpul acestei zile este cel care „ne ajută să învingem întunericul, păcatul, ura și violența prin iertare și dreptate”, avea să spună Ierarhul în cuvântul așezat la sufletele credincioșilor. 

CUVÂNTUL IERARHULUI 

Învierea Domnului - temelia vieții noastre

„În noaptea Învierii, când preotul ne invită: „Veniți de luați lumină”, constatăm cu toții, din biserică și din afara ei, că devenim o mare de lumină și purtători de lumină. Această lumină Îl simbolizează pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Care este Lumina lumii și a Înviat aducând lumii har, lumină și viață veșnică. 

Ne-am pregătit pentru Înviere, iar acum a venit momentul să ne bucurăm de această Sfântă și mare Sărbătoare. Prețul bucuriei Învierii este durerea, Crucea și jertfa. Dar după post, întristare și rugăciune vine și lumina Învierii ca o răsplată pentru conlucrarea noastră cu Bunul Dumnezeu. Credința noastră în Învierea Domnului Hristos este curajul de a evada în lumină, de a trăi în lumină și nu în întuneric.

Acum toate s-au umplut de lumină, iar Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Prin Învierea Domnului s-a deschis Împărăția lui Dumnezeu”, care este lumină, sfințenie, frumusețe, armonie și slavă.

Domnul Hristos a spus despre Sine: „Eu sunt învierea și viața”, și ne cheamă și pe noi să fim vii și plini de înviere. Dumnezeu nu a murit, ci a coborât în iad și i-a înviat pe cei drepți. Dumnezeu nu a murit chiar dacă mulți din lumea aceasta nu mai cred în existența și Învierea Lui.

Dumnezeu ne iubește și dorește să ne împărtășim din Învierea Lui, să înviem mâncând și să înviem mergând către El.

Ziua Învierii ne cheamă să ne luminăm, adică să înțelegem că viața noastră pe pământ și istoria întreagă nu sunt doar existență biologică sfârșind în mormânt, ci și viață chemată la înviere, viață întru Hristos Care zice: „Cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi. Și oricine trăiește și crede în Mine nu va muri în veac” (Ioan 11, 25-26).

Așadar, Ziua Învierii este dar de lumină, putere și viață izvorâte din iubirea și sfințenia Domnului Hristos.

Ziua Învierii ne ajută să învingem întunericul și păcatul, ura și violența prin iertare și dreptate, să biruim lăcomia și zgârcenia prin milostenie și dărnicie. 

Ziua Învierii ne dă putere să nu-i uităm pe cei singuri, bolnavi, străini, săraci și pe cei afectați de războaie și calamități.

Sunt aici, la Mănăstirea Gai (Arad), împreună cu noi în rugăciune, frații și surorile noastre întru Hristos, din Ucraina. Dragostea lor și a noastră față de Mântuitorul Hristos și de Biserică ne unește în aceeași lumină a Învierii și comuniune a iubirii. Să fim lumină și pace unii pentru alții, în înțelegere, altruism și libertate, așa după cum ne-a îndemnat Domnul nostru Iisus Hristos: „Să vă iubiți unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, așa și voi să vă iubiți unul pe altul” (Ioan 13,34).

Îl rugăm pe Domnul Hristos, Lumina lumii și temelia învierii noastre, să ne lumineze gândurile, cuvintele și faptele pentru a ne bucura de viață, familie, prieteni, comunitate și Biserică.

Vă doresc tuturor ca Învierea lui Hristos sa va umple sufletul și casele de lumină, har, sănătate, pace și bucurie.

Cu dragoste, credință și binecuvântare sfântă, mărturisim împreună:

Hristos a Înviat! Hristos Voskrese!

și Adevărat a Înviat! Voistinu Voskrese!”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, în Noaptea Învierii, la Mănăstirea Gai din Arad. 

HRISTOS A ÎNVIAT, BUCURIA NOASTRĂ!

”Ai cântarit cu mintea ta, creștine

Cât bine ai făcut sub cer umblând,

Te simți măcar acum pornit spre bine

Măcar acum te simți mai bun, mai blând?


Simți tu topită-n suflet vechea ură?

Mai vrei pieirea celui plin de Har?

Ți-ai pus zăvor pe bârfitoarea-ți gură?

Iubirea pentru semeni o simți jar?


O, dacă-aceste legi de-a pururi sfinte

În aur măcar azi te-au îmbrăcat

Cu serafimii-n suflet imn fierbinte

Ai drept să cânți: Hristos a Înviat!” (Hristos a înviat!, de Vasile Militaru)Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.