Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au întrunit astăzi, 17 februarie 2022, în Aula „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei din București.
Ședința Sfântului Sinod a fost precedată de o Slujbă de Te Deum oficiată de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei.
Şedinţa a fost prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Aula Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei.
Ordinea de zi a cuprins, conform Basilica.ro, o propunere de canonizare, precum şi aspecte administrative.
„Unele dintre punctele foarte importante pe ordinea de zi a şedinţei este cel referitor la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei de canonizare a Cuvioasei Teofana Basarab, fiica lui Basarab I, şi care este cunoscută în istorie ca cea dintâi monahie română”, a declarat la Trinitas TV Arhid. Prof. George Grigoriţă, consilier patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod.
„În şedinţa de primăvară, Sfântul Sinod are o tematică în special de analiză a activităţii de anul trecut. Astfel şi în această şedinţă, Sfântul Sinod va analiza diferite activităţi care s-au desfăşurat în Biserica noastră în anul precedent. Avem în primul rând, temeiuri care fac referire la itinerariile pastorale ale ierarhilor, membri ai Sfântului Sinod, dar şi dările de seamă ale eparhiilor. De asemenea, avem mai multe raportări din partea unor sectoare de activitate al Administraţiei Patriarhale şi, bineînţeles, propuneri care vin de la eparhii”, a mai declarat, conform aceleiași surse, consilierul patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod.
Sfântul Sinod
Sfântul Sinod este cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române, în toate domeniile ei de activitate. Sfântul Sinod se compune din Patriarh, toți mitropoliții, arhiepiscopii, episcopii eparhioți, episcopii-vicari patriarhali, episcopii vicari și arhiereii vicari în funcțiune.
Sfântul Sinod se întrunește anual în cel puțin două ședințe de lucru, în perioadele de primăvară și toamnă, iar în ședințe extraordinare, ori de câte ori este nevoie.
Foto: Basilica / Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.