Național Ultima oră Comunicate de Presă
Fundația Corneliu Coposu și Asociația 21 Decembrie 1989 cer decorarea post-mortem a Părintelui Sorin Grecu cu Ordinul Național Steaua României
Fundația Corneliu Coposu și Asociația 21 Decembrie 1989 cer decorarea post-mortem a Părintelui Sorin Grecu cu Ordinul Național Steaua României
13/01/2022 ⋅ 0 comentarii

Fundația Corneliu Coposu și Asociația 21 Decembrie 1989 cer decorarea post-mortem a Părintelui Sorin Grecu cu Ordinul Steaua României. Părintele Sorin Grecu, preotul care a făcut greva foamei pentru demolarea statuii lui Lenin din Piaţa Presei, a trecut la cele veșnice la 61 de ani, la Londra. 

COMUNICAT DE PRESĂ Asociația Corneliu Coposu

Plecat după 1990 într-un lung Exil, Părintele Sorin Paul GRECU, parohul bisericii ortodoxe Sfântul Apostol Pavel şi a Tuturor Sfinţilor Romani de la Londra, a trecut la cele veşnice de Boboteaza, în capitala Marii Britanii. Transmitem sincere condoleante familiei şi celor pe care i-a păstorit cu multă dăruire, de-a lungul anilor.

Părintele Sorin Paul Grecu a făcut parte din rândurile celor care au luptat pentru demnitatea fiinţei umane, pentru drepturi şi libertăţi, atunci când regimul comunist nu respecta dreptul la viaţa religioasa.

În perioada regimului comunist a fost persecutat neîncetat de autorităţi, însă admirat şi iubit de credincioşi. Întreaga ţara l-a susţinut şi aplaudat, in primăvara lui 1990, când a cerut îndepărtarea statuilor lui Petru Groza şi Lenin din Piaţa Scânteii devenită Piaţa Presei Libere, unde acum străjuieşte Monumentul Victimelor Comunismului, "Aripi", la a cărui dezvelire l-am întâlnit in mai 2016.

FUNDAŢIA CORNELIU COPOSU, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru contribuţia esenţială adusă la afirmarea şi apărarea libertăţii religioase în faţa autorităţilor comuniste şi la promovarea principiilor democraţiei după evenimentele revoluţionare din Decembrie 1989 precum şi pentru curajul de a se fi opus abuzurilor regimului comunist şi de a fi afirmat public valorile civice occidentale, consideră că se cuvine ca Părintele Sorin-Paul Grecu să fie decorat post-mortem de Preşedintele României, meritând pe deplin să fie distins cu Steaua României.

Dumnezeu să îl odihnească în pace, cu drepţii, la sânul lui Avraam!

Ion-Andrei Gherasim

Preşedinte executiv


COMUNICAT DE PRESĂ Asociația 21 Decembrie 1989

Alături de Părintele Sorin Paul Grecu

Alături de Părintele Sorin Paul Grecu, mulți membri ai Asociației 21 Decembrie 1989 au participat la dărâmarea simbolurilor regimului criminal impus de sovietici în 1945. 

Asociția 21 Decembrie 1989 nu poate să nu observe că Părintele Sorin Grecu este primul membru al clerului ortodox din România care s-a făcut astfel cunoscut în țară și în Lumea largă, la momentul răsturnării regimului comunist din România, după pastorul reformat Laszlo Tokes. 

Părintele rămâne o personalitate a țării noastre din secolul XX, prin ceea ce a făcut în anul 1990 și pentru faptul că toate celelalte state, inclusiv statele Baltice, au adoptat repede acest model, de a dărâma statuile lui Lenin și a demonta simbolurile comunismului și ocupației sovietice. Oricine poate observa că acolo unde nu au fost îndepărtate atunci, ele există și astăzi. La Kiev, statuia lui Lenin a fost dată jos abia în 2014, cu ocazia protestelor din Piața Maidan. La Chișinău și în alte republici există și astăzi! 

Asociația 21 Decembrie 1989, în semn de recunoaștere a luptei împotriva regimului criminal comunist, prin contribuția sa neobosită înainte și după anul de grație 1989, la apărarea libertății inclusiv religioase și la promovarea în România a principiilor democrației și toleranței susține decorarea postmortem a Părintelui Sorin Paul Grecu cu Ordinul Steaua României de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis. 

Consiliul Director al Asociației 21 Decembrie 1989


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.