Bucuroși că ne-am făcut martorii, prin cuvânt și imagini, „nașterii” bisericuței de lemn din incinta Clinicii Laser System din Vladimirescu, n-am fi putut lipsi la praznicul primului ei hram.
Sărbători mai fi-vor peste veacuri în căldurosul și primitorul Paraclis Arhiepiscopal ridicat la Vladimirescu cu multă dragoste, însă acest prim hram are ceva cu totul aparte: are din bucuria aceea a noului început. Bucuria de la punerea pietrei de temelie căreia s-a adăugat astăzi și aceea a plinirii lucrării. A fost ridicată, Sfântului Andrei, Ocrotitorul românilor, închinată, pentru ca de acum, de dincolo de sărbătoarea primului hram să își continue lucrarea cea duhovnicească pentru sufletele tuturor celor care o vor căuta spre alinare sufletească sau trupească.
Deschisă fiind ușa acestei zile de mare sărbătoare prin Slujba Privegherii săvârșită aseară de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul împreună cu un sobor de preoți și diaconi, astăzi, Liturghia arhierească săvârșită de același Ierarh a venit ca o firească și binevenită continuare.
Sfântul Andrei, prezent, ca în toate bisericile lui închinate, pentru a fi prelungirea mâinilor slujitorilor Sfintelor Altare către Înaltul Tronului Ceresc.
În Cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a așezat la sufletele celor prezenți viața și lucrarea Sfântului Apostol Andrei, referindu-se la cele două texte scripturistice citite, din Epistola Sfântului Apostol Pavel către Coloseni și Evanghelia de la Ioan, care fac referire directă și indirectă la cel astăzi prăznuit.
Pentru început, Preasfinția Sa a îndreptat atenția credincioșilor spre le cinci icoane de pe Catapeteasmă, în care este reprezentat Sfântul Ocrotitor al poporului român: icoana hramului, icoana Pogorârii Duhului Sfânt, icoana Înălțării Domnului, icoana Cinei celei de Taină și icoana din rândul celor 12 Apostoli.
„Important este de amintit și reținut că Sfântul pe care îl prăznuim astăzi a avut o legătură directă cu Mântuitorul Iisus Hristos, fiind ales de El să fie păstor de suflete sau pescar de oameni. S-a pregătit pentru misiune, ca și ceilalți Apostoli, la școala Domnului Hristos. A fi și a sta în preajma Mântuitorului este un mare privilegiu. A fost un mare privilegiu pentru Sfinții Apostoli, dar și o mare responsabilitate. Învățătura Apostolilor părea pentru foarte mulți de neînțeles, iar unii dintre cei care îi ascultau chiar îi disprețuiau. Însă Duhul Sfânt pogorât peste ei i-a ajutat să aibă putere de convingere.
Avem în Dobrogea o mulțime de mărturii cu privire la prezența Bisericii creștine încă din primele veacuri, când s-au format comunități creștine prin propovăduirea Sf. Ap. Andrei. Avem mărturia unor scaune episcopale la Tomis, la Callatis, și multe alte locuri. În sec. IV-V, erau 12 Eparhii în zona litoralului Mării Negre. Sămânța Evangheliei a prins, iar creștinii s-a înmulțit, încât avem mărturii arheologice și astăzi care ne argumentează credința noastră ortodoxă, creștină, apostolică. Vorbim adesea de succesiunea apostolică, adică despre succesiunea harică pe care noi o avem de la Mântuitorul Iisus Hristos, Sfinții Apostoli, Sfinții Părinți ai Bisericii și urmașii lor până astăzi. În cultele neoprotestante nu se poate vorbi de această succesiune apostolică, pentru că au apărut diferite persoane care au spus că ei sunt fiii lui Dumnezeu, ei sunt luminătorii lumii... învățături omenești care în decursul istoriei au format diverse culte religioase. În istoria noastră, a poporului român, avem această bucurie a originii apostolice a credinței noastre. Însă avem și o mare responsabiliate. Ce frumos și ce bine ar fi să fim apostoli în familiile noastre, la serviciu, în comunitatea unde viețuim, adică să fim oamenii lui Dumnezeu, să fim mărturisitori ai cuvântului lui Hristos, iubitori ai Evangheliei, iubitori și purtători de har. Să fim conștienți că Harul lui Dumnezeu ne dă această putere să Îl mărturisim în lume, nu doar prin forțele noastre. Pentru că dacă devenim orgolioși nu reușim să capacităm atenția celorlalți spre Hristos, pentru că El este centrul lucrării noastre. Noi nu ne propovăduim pe noi, ci Îl propovăduim pe Hristos.
Sfântul Andrei să ne ajute să îi călcăm pe urme și să îi purtăm numele cu responsabilitate și vrednicie, să ne bucurăm că suntem sănătoși și că putem fi o mărturie în lume despre Biserica noastră, despre viața noastră ancorată în Evanghelie.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfința Sa a mulțumit lui Dumnezeu pentru lucrarea frumaosă săvârșită la Paraclisul din incinta Clinicii Laser System, felicitând pe toți cei care, împreună cu Părintele Ioan Bogdan, aduc alinare celor care vin către acest Paraclis ridicat de managerul Clinicii, domnul Sherzad Asad, împreună cu doamnele Ionela Lazăr și Maricica Motoi.
30 noiembrie 2021, Liturghie Arhierească în ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei, primul hram al acestui Paraclis și un timp al binelui și rugăciunii, căruia Corul „Sfântul Andrei Criteanul”, condus de domnul profesor Marius Lăscoiu-Martin, i-a așezat o cunună de bun duh, prin răspunsurile date la strană.
La mulți, frumoși și luminoși ani tuturor celor care purtați numele și faptele Sfântului Apostol Andrei!
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.