În Ajunul prăznuirii Sfântului Apostol Andrei, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Slujba Privegherii la Paraclisul Arhiepiscopal din incinta Clinicii Laser System din Vladimirescu.
Slujba de Priveghere are întotdeauna un duh aparte, o așezare care seamănă cu liniștea pe care o ai când, după o lungă perioadă de absență, ajungi la casa părintească. E bine, e liniște, e plin de Dumnezeu. Și în definitiv, ce să fi fost împreună-rugăciunea din această seară de la Paraclisul din incinta Clinicii unde mulți părinți își poartă neputințele bătrâneții, dacă nu o părintească întâlnire cu Ocrotitorul, Încreștinătorul și Apostolul românilor, Sfântul Andrei?
Primirea călduroasă a Ierarhului, seninul de pe chipurile credincioșilor prezenți și cântarea Grupului Psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” au împletit zilei și serii o frumoasă cunună a binelui de care fiecare dintre noi aveam nevoie.
„Fie, Doamne, mila Ta spre noi, precum am nădăjduit întru tine, învață-ne, înțelepțește-ne și luminează-ne cu îndreptările Tale, căci Ție se cuvine laudă, Ție se cuvine cântare, Ție slavă se cuvine: Tatălui și Fiului și Sfântului Duh”
Fiecare cântare, fiecare vers, fiecare rând al rugăciunilor păreau a avea soluțiile potrivite neliniștilor vremurilor, iar de acolo, din icoana pictată în dreapta catapetesmei și din cea așezată spre închinare în mijlocul bisericuței de lemn, Sfântul Apostol Andrei își binecuvânta poporul, deschizând fereastra spre sărbătoarea națională bisericească de mâine, 30 noiembrie. Sărbătoare națională bisericească, iar pentru Paraclisul de la Vladimirescu primul hram de după sfințire.
În Cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Emilian a vorbit despre încreștinătorul poporului român, Sfântul Apostol Andrei, cel care „ne-a născut pentru Dumnezeu”, amintind că deși nu ne-a lăsat nimic scris, el a propovăduit, a botezat și a hirotonit în zona Dobrogei. „A aruncat sămânța Evangheliei în Dobrogea, iar rodul misiunii și lucrării lui și a urmașilor săi, se vede în numărul mare de biserici și mănăstiri pe pământ românesc.”
„Împreună cu fratele său Petru, Sfântul Andrei a fost mai întâi ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, iar mai apoi Apostol al Mântuitorului. Misiunea lor în lume a fost una cu rezultate foarte frumoase, iar oamenii i-au ascultat și au crezut în cuvintele lor și au primit Botezul creștin. Slujirea lor trebuie să o punem și noi în practică, în viața noastră, chiar dacă nu suntem în ceata Apostolilor. Putem fi mărturisitori ai Mântuitorului Iisus Hristos în lume. Putem fi urmași buni și vrednici ai Sf. Ap. Andrei în țara aceasta și oriunde umblăm.
Noi, ca popor, nu avem o dată a încreștinării noastre. Poporul nostru s-a încreștinat treptat, încă de la nașterea lui. Avem această bucurie a credinței noastre răsăritene, îmbinată frumos cu latinitatea limbii noastre. Avem bucuria de a avea o credință de origine apostolică. Este o bucurie, o mândrie, dar și o responsabilitate.”, a spus Preasfinția Sa.
Gândul de bine și recunoștință față de lucrarea de la acest Paraclis Arhiepiscopal l-a îndreptat Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul către ctitorii, binefăcătorii și ostenitorii lui.
„Biserica de aici a fost dorită, așteptată și gândită. Mă bucur că dorința domnului Sherzad Asad a prins contur până la urmă, concretizându-se în această biserică frumoasă și primitoare. Aici, Sfântul Andrei ne-a primit la el acasă, ca într-o peșteră. Una stropită cu multă jertfă, lacrimi și durere de către ctitori, ostenitori sau cei care i-au trecut pragul. Vă felicităm pe toți: binefăcători, ctitori și slujitori ai acestei biserici. Dumnezeu să vă dea sănătate și să vă binecuvânteze lucrarea! La mulți ani tuturor celor care purtați numele Sfântului Andrei și nouă, tuturor!”, a mai spus Preasfințitul Emilian.
29 noiembrie 2021, Slujba Privegherii la Paraclisul de la Vladimirescu, un timp pentru Dumnezeu, împreună cântând Apostolului Său: „Fiu al Galileei și frate al lui Petru, dintre pescari în soborul Apostolilor întâi ai fost chemat, Andrei cel minunat, iar de la mormântul tău din Patra chemi popoarele la Dumnezeu și atunci ne-ai umplut de bucurie când în România iarași ai venit, unde pe Hristos Domnul L-ai propovăduit.”
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.