Etajul doi al Palatului Cultural din Arad a fost ieri, 18 decembrie, gazda unui moment istoric, un moment plin de încărcătură emoțională menit a crea un atât de binevenit, spre neuitare, arc peste timp: Decembrie 1989 – Decembrie 2019.
La 30 de ani de la Revoluția din 1989, în sala care găzduiește Expoziția "Arad - Decembrie 1989", și-au dat întâlnire câțiva dintre cei care, în urmă cu 30 de ani, erau puternic ancorați în reînvierea poporului român după 45 de ani de comunism.
Oamenii potriviți la locul potrivit
A fost o lecție de Istorie? Cu siguranță, da! Într-o sală deloc generoasă ca spațiu, dar care cuprindea între pereții ei un întreg univers presărat cu inimaginabil de multă suferință dar și biruință, am asistat la o veritabilă Lecție de Istorie. Una frumos conturată în jurul a două evenimente: Lansarea de carte ”Decembrie '89 însângerat – În amintirea eroilor martiri și răniților de la Arad” scris de cunoscutul publicist arădean Emil Șimăndan (ediția a II-a revizuită și adăugită de Geanina Iovănescu) și Expoziția ”Caravana eroilor. Martiri și eroi români în temnițele comuniste".
Cât despre oamenii potriviți aflați la locul potrivit credem că este suficient a spune că în fața noastră și a elevilor prezenți au adus la viață un decembrie ’89 Emil Șimăndan, autorul volumului lansat, Valentin Voicilă, liderului Revoluției de la Arad, Doina Nan, președinta Asociației Răniților și Urmașilor celor Decedați în Revoluție (ARUD), mama eroului Mihai Flavius Mada, Bogdan Blaga, directorul Complexului Muzeal Arad, dar și fotograful Florin Hornoiu, cel care a surprins majoritatea instantaneelor care au rămas ca mărturie despre acele zile zbuciumate.
Și rând pe rând au luat cuvântul
Dacă ar fi să reunim toate evenimentele care au loc astăzi aici sub un titlu, acesta ar fi ”Oameni care au știut să spună nu”, a spus muzeograful dr. Bogdan Ivașcu, cel care a făcut și oficiile de gazdă.
Geanina Iovănescu, născută în 1994, cea care s-a ocupat de Ediția a II-a, revizuită și adăugită, a cărții scrise de Emil Șimăndan a mărturisit celor prezenți că, profesor de Limba Română fiind, a vorbit fiecărei clase cu care a avut ore despre Revoluția din 1989. Cât despre cartea prezentată, concluzia a fost una singură: ”Este vorba despre noi toți de aici, despre ceea ce cunoaștem și despre ceea ce dăm mai departe”.
”Aradul are trei eroi de 18 ani... iar unul este fiul meu!” , avea să spună Doina Nan, cea care a emoționat sala până la lacrimi vorbind despre Revoluție și eroii ei. Și nu este deloc ușor a vedea o mamă de erou vorbind cu lacrimi în ochi despre dorul așezat în suflet de 30 de ani. ”Fiul meu, Mihai Flavius Mada, a fost printre cei trei tineri de 18 ani morți la Arad. Dintre cele 24 de familii ale eroilor arădeni doar două mai sunt pe picioare. Am suferit foarte mult și suferim în continuare, atât timp cât vom călca pământul românesc. Dex-u limbii române nu are cuvânt care să poată exprima durerea unei mame care-și pierde copilul...”.
Dacă nu este ușor a asculta o mamă de erou, este cu totul îmbucurător ca la 30 de ani de la Revoluție, coborât parcă din fotografia de pe perete care îl înfățișa în decembrie 1989, să îl asculți pe Valentin Voicilă. Atunci și acum. Și ai fi vrut ca momentul să nu se mai termine.
”Vă rog pe toți cei de aici să nu aveți complexul provincialului. Trăiți într-un oraș capitală a Revoluției Române, într-un oraș în care oamenii au ieșit în stradă împotriva lui Ceaușescu, înainte ca acesta să părăsească puterea. Aradul este prima capitală de județ care a răspuns chemării timișorenilor ”Azi, în Timișoara, mâine în toată țara!”.
La finalul evenimentului, a luat cuvântul Emil Șimăndan, autorul cărții, care și-a manifestat bucuria de a se afla în fața elevilor de la Moise Nicoară, în condițiile în care el însuși a fost absolvent și profesor al acestui liceu. ”Revoluția din decembrie 1989 este cel mai important moment al generației mele”. Și că într-adevăr a fost așa, stau ca dovadă cele încă opt volume scrise despre Revoluție.
Că evenimentul de ieri, 18 decembrie, de la Muzeul arădean a fost unul complet prin cele două evenimente, Lansarea de carte și Expoziția ”Caravana eroilor. Martiri și eroi români în temnițele comuniste", avea să fie dezvăluit de imaginea din locul în care, poate deloc întâmplător, ne părtășeam de cea mai reușită legătură trecut-prezent, prezent-trecut: la un cot distanță, în fața panourilor care vorbeau despre Reeducarea de la Pitești și munca de la Canal, chiar la baza lor, era așezată portavocea folosită în decembrie 1989 de liderul revoluționarilor arădeni, Valentin Voicilă... Una dintre portavocile care în Decembrie însângerat a purtat spre biruință durerile tuturor celor care suferiseră în temnițele comuniste!
Arad, 18 decembrie 2019, Lecție de Istorie și Arc peste timp.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.