Național Din Arad Ultima oră
„Pe mine să nu mă zbori ca pe un bătrânel” - Aviatorul Radu Theodoru, din nou la manșa unui avion la 97 de ani
„Pe mine să nu mă zbori ca pe un bătrânel” - Aviatorul Radu Theodoru, din nou la manșa unui avion la 97 de ani
13/08/2021 ⋅ 0 comentarii

„Măi Theo! Pe mine să nu mă zbori ca pe un bătrânel! Hai pe la starețul Mănăstirii Comana, prietenul meu bun! Vreau să-i tragem un razmut de să-i sară turla bisericii-n sus! Să știe că am trecut eu pe la el!” 

Simț al umorului, determinare, emoție, bucurie, într-un cuvânt o nouă lecție de viață dată de arădeanul General-Maior (rtr.) Aviator Radu Theodoru, care la cei 97 de ani împliniți s-a aflat în aceste zile din nou la manșa unui avion. 

„Theo”, cel ”amenințat” nu care cumva ”să îl zboare ca pe un bătrânel” este nimeni altul decât aviatorul Theo Trandafir, de la Ikarus Flight School, care l-a însoțit pe domnul General-Maior (rtr.) Aviator Radu Theodoru pe Aerodromul de la Comana, de unde au zburat împreună.

„Până la urmă, a zburat Generalul; eu l-am admirat, nu l-am asistat. Oricum nu i-aș putea călca vreodată pe urme ca măiestrie... ”, a mărturisit, vizibil emoționat, aviatorul Theo Trandafir.  

De ce zicem vizibil emoționat? Pentru că de multe ori, chiar și dincolo de o relatare pe pagina de socializare se transmite mai mult decât de putem imagina din bogăția unui moment musai de păstrat între filele celor mai frumoase și demne amintiri. 

„Apoi i-am revăzut carnetul de zbor, în care am văzut ca avioane zburate, printre altele, Fleet, Nardi, IAR 80 și Messerschmitt. Îți tremură mâinile când citești, mai ales când vezi scris de mâna bunului său prieten, Marele Ion Dobran, zbor în formație cu aviatori pe care îi știm după numele unor străzi bucureștene. Zboruri facute cu peste 75 de ani în urmă... 

La sfârșit primesc o nouă carte de la Domnia Sa, prin care îmi mulțumește pentru zbor. Adică o Legendă îmi mulțumește mie, nu invers. Un asemenea OM nu mă lasă pe mine să îi arăt cât de mare este privilegiul acordat de a zbura cu o Legendă și plusează încă odată, scriindu-mi câteva cuvinte atât de frumoase și evident nemeritate, pe care nu le voi menționa de jenă... General Maior Aviator Radu Theodoru... A insistat să menționez că este prietenul meu și mi-a urat să ma vadă și pe mine la aproape 98 de ani, dacă voi reuși să fiu la fel ca Domnia Sa.

Când îl sună pe "Titanul", General Ion Dobran să-l invite la zbor, acesta îi replică de la înălțimea celor 102 ani și jumătate: păi da, mă, Radule, pentru tine e ușor la nici 98 de ani, dar ia să vezi cum e la vârsta mea... te mai doare câte una, alta... Ceea ce vă spun eu e real 100%! Nu știu din ce or fi făcuți oamenii aceștia, dar ar merita să avem mulți români ca ei!... 

P.S. M-a rugat să survolăm niște oameni dragi lui și mi-a desenat cu stiloul său o hartă. Dacă aș fi putut vreodată să desenez cu atata acuratețe o hartă, azi eram un mare arhitect!”,  este relatarea lui Theo Trandafir pe pagina de socializare.

 O relatare de care ne bucurăm că ne-am putut părtăși și care, da, ne face să spunem și noi „Nu știm din ce or fi făcuți oamenii aceștia, dar ar merita să avem mulți români ca ei!”

Veteranul arădean de război Radu Theodoru este Președinte de onoare al Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”.

Foto: Facebook / Theo Ikarus

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.