Național Din Arad Religie Ultima oră
Părintele Iustin Pârvu, la 8 ani de la plecarea în veșnicie. PS Emilian Crișanul a oficiat Sfânta Liturghie și Parastasul la Mănăstirea Petru Vodă din Neamț
Părintele Iustin Pârvu, la 8 ani de la plecarea în veșnicie. PS Emilian Crișanul a oficiat Sfânta Liturghie și Parastasul la Mănăstirea Petru Vodă din Neamț
12/06/2021 ⋅ 0 comentarii

În ziua prăznuirii Înălțării Domnului la cer și Ziua Eroilor, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul spunea spre finalul cuvântului de învățătură rostit în Catedrala Veche din Cetatea Aradului că ”sâmbătă și duminică, o să vă iau cu mine, o să vă port în rugăciune atât la mormântul Părintelui Iustin Pârvu, la împlinirea celor 8 ani de la plecarea în veșnicie, cât și în Cetatea Iașilor, acolo unde se sărbătoresc 380 de ani de la aducerea Moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva.”.

Astăzi este prima dintre cele două zile promise spre purtarea în rugăciune a noastră, a arădenilor, într-unul dintre cele două locuri izvorâtoare de nădejde, lumină și alinare pentru toți cei sunt pelerini cu pașii sau cu gândul spre ele: Mănăstirea Petru Vodă din Neamț, acolo unde Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a săvârșit, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie Arhierească urmată de Slujba Parastasului la 8 ani de la mutarea la cele veșnice a Părintelui Iustin Pârvu.  

„Părintele Iustin Pârvu, mărturisitor al învățăturii Domnului Hristos în lume, misionar în temnițele comuniste și în vremuri de libertate, a fost puternic ancorat în viața Bisericii și a avut o credință profundă în Învierea Domnului, ca temelie a învierii noastre. Pin rugăciune întărim comuniunea cu Părintele Iustin și cu Sfinții lui Dumnezeu.  

Părintele Iustin rămâne între noi prin ucenicii săi și datori suntem să păstrăm și să împlinim testamentul lui în lumina unității Bisericii și a neamului românesc.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, prezent astăzi la ctitoria și locul de odihnă pământească al Părintelui Iustin Pârvu, Mănăstirea Petru Vodă din Neamț. 

Astăzi, 12 iunie, pe puntea timpului dintre Praznicul Înălțării Domnului și cel al Cincizecimii, mulțime de credincioși au pășit din nou spre ”chilia” Părintelui Iustin Pârvu, locul unde până la pristăvirea din această viață a fost părintele și prietenul tuturor celor care îl cercetau și pentru care stătea adesea și câte 17 ore neîntrerupte în scaunul de spovedanie. A fost glasul care a strigat în vremea de pustiire a poporului român, din întunericul temnițelor comuniste (de la Suceava, Văcărești, Jilava, Aiud, Gherla și Pitești) către Dumnezeu, pentru popor și țară, iar după Revoluția din 1989 din „poiana copilăriei sale”, acolo unde avea să întemeieze Mănăstirea Petru Vodă, cu hramul ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, închinată martirilor români din temniţele comuniste. 

Părintele Iustin Pârvu a trecut la cele veșnice în seara zilei de 16 iunie 2013 la vârsta de 94 de ani, fiind înmormântat la Mănăstirea Radu Vodă, ctitoria sa. 

Dumnezeu să îl odihnească în pace! 

 

„Credința în Dumnezeu este tot ce dă frumusețe neamului nostru, forța unei națiuni este credința în Dumnezeu” - Părintele Iustin Pârvu 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.