Național Din Arad Religie Ultima oră
Lecția de dragoste dată de o preoteasă din Iași, în zilele în care Moldova trăieşte una dintre cele mai triste perioade din istoria sa
Lecția de dragoste dată de o preoteasă din Iași, în zilele în care Moldova trăieşte una dintre cele mai triste perioade din istoria sa
08/10/2020 ⋅ 193 comentarii

Nu există mâhnire profundă căreia Dumnezeu, prin lucrătorii și Sfinții Săi, să nu răspundă! Și frumos răspuns a dat Dumnezeu, în aceste zile de profundă mâhnire pentru toți cei care au dorit să ajungă la racla cu moaștele Sfintei noastre Cuvioase Parascheva, prin unul dintre lucrătorii viei Sale, o doamnă preoteasă din Iași. 

Contextul acestei mâhniri ne este, cu siguranță, cunoscut multora dintre noi, cei pe care începutul de octombrie ne găsea în fiecare an cu trupul sau cu gândul la Iași. 

Triste imagini adună 2020 în jurul Mitropoliei din Iași, unde sunt mai mulți reprezentanți ai forțelor de ordine decât închinători, iar asta nu poate să nu ne amintească de Săptămâna Patimilor și în mod special de Noaptea Învierii, atunci când din fața Catedralei Vechi din Cetatea Aradului au răspuns ”Adevărat a înviat!” jandarmii, polițiștii și cei câțiva reprezentanți ai presei. 

Și ne luptăm, la început de octombrie, în gânduri, imagini ale dublei măsuri în privința măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, dreptate, nedreptate, însă într-un final înțelegem că ”nu lovind cu bâta în apa tulbure vom limpezi-o”, ci trebuie să căutăm în această încercare calea. Acea cale care să nu ne despartă de Cuvioasa. Și am citit în aceste zile noian de gânduri și de rânduri pe acest subiect, fiecare înțelegând a revărsa spre lume prisosul inimii sale. 

Am citit și am nădăjduit ca din zona celor cu buletin de Iași, cărora le este permis accesul la Sfânta, să apară acea licărire plină de dragoste care să spargă barierele impuse de vremuri. 

Și a apărut! În urmă cu câteva ore, doamna preoteasă Cătălina Ionela, printr-o postare pe pagina de socializare, a întins acea mână plină de dragoste spre toți cei care doresc să fie pomeniți în aceste zile la Cuvioasa Parascheva, îndemnându-i să îi scrie pomelnice cu toți cei dragi, vii sau adormiți, pe care le va duce spre pomenire la Cuvioasa. 

”Promit să le duc pe toate Sfintei într-un buchet de flori și lacrimi și bucurie duhovnicească. Nu vă temeți, dragostea noastră față de Domnul biruie distanța!”

Mesajul integral al Doamnei Preotese:

”Întrucât accesul pelerinilor anul acesta este interzis la Cuvioasa noastră Maică Parascheva, Vă rog pe toți cei care ați fi vrut să aduceți un pomelnic Sfintei ocrotitoare a Moldovei să scrieți în comentarii numele voastre și ale celor pe care vreți să fie pomeniți, vii și adormiți întru nădejdea Învierii. Fiind din Iași, cu buletin de Iași, voi scrie pe hârtie numele voastre și le voi duce la raclă să fie pomenite la slujbă de prea cucernicii și prea cuvioșii părinți. Deci, vă îndemn cu toată dragostea creștină, scrieți numele voastre acolo și dați de veste bunicilor, mamelor, femeilor mironosițe care an de an au venit de departe să se roage ca numele lor să fie în sufletul și inima rugăciunii noastre la raclă. Voi merge mai multe zile la rând și voi duce pomelnicele voastre, iar banii pentru pomelnic îi voi pune eu. Îndemn toate preotesele din Iași să facă, în măsura puterii lor, dacă starea îngăduie, să ajute pe cei ce nu pot ajunge să lase Acatist pentru cei dragi și nevoile lor. Nu mă deranjează dacă îmi scrieți și în particular numele și pomelnicele voastre. Promit să le duc pe toate Sfintei într-un buchet de flori și lacrimi și bucurie duhovnicească. Nu vă temeți, dragostea noastră față de Domnul biruie distanța. Domnul să vă ajute pe toți și dați de veste multora că noi cei din Iași vom duce la sfântă cererile voastre.

Așa frumos a plâns azi sfânta peste Iași, o ploaie care ne dă de gândit după o vară plină de secetă...știa natura din vară ce pustiu vor căuta a zidi peste noi, dar iată, se poate...chiar dacă vor fi câteva mii...e un gest mic, dar se poate...deci, vă rog, să treceți numele Dumneavoastră, ale familiei, vii și adormiți.

Cu multă dragoste întru Domnul,

prezbitera Cătălina Ionela”

Întrebată de ce, deși lesne puteam intui ce poate determina un om să facă un astfel de gest, doamna preoteasă ne-a mărturisit despre Cuvioasa că ”Este o sfântă deosebit de puternică, grabnic ajutătoare și am simțit de atâtea ori ajutorul ei încât nu puteam face altfel. Este  doar un mic gest de recunoștință pentru toate binefacerile primite în timp. Sunt doar o mână care culege lacrimile pe care Sfânta le va transforma prin rugăciuni în flori sufletești și binecuvântări. M-aș bucura să duc Sfintei și file de acatist de la Arad. Sunt multe dureri în țară și le putem aduce puțină alinare... Spuneți-le oamenilor să scrie pomelnicele, că le voi duce pe toate la racla Sfintei Parascheva!”. 

Nu, nu există mâhnire profundă căreia Dumnezeu, prin lucrătorii și Sfinții Săi, să nu răspundă!

Foto: Facebook / Alexandru Lungu

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

14.10.2020 05:36
Marinela
Costel bolnav,Marinela, Silviu -Constantin, Razvan - Stefan, Andreea -Elena ,Marian -Catalin,Angelica,Gheorghe,Geanina,Liviu,George-Liviu,Bogdan- Alexandru,Mădălina,Cristina ,Gabriel,Gheorghe-Gabriel,Ana- Maria,Maria,Diana-Cristina , Daniel .
14.10.2020 00:52
Diana Danila
Maria,Aurel,Sandra,Andra,Angelo,Lucica,,Dumitru,Ioan,Elena,Lenita,Mario,Yanis,Luca,Angela,Dan,Elena-Valentina,Remus,Parintele Andreas,Parintele Doru,Parintele Ioan ,Parintele Maricel,Parintele Daniel pt toti oamenii sf cuv Parascheva sa ne ierte pe noi pacatosii,izbavire de boala celor bolnavi, intarirea credintei,
14.10.2020 00:11
Valentina Cioclu
Pomelnic
Vii
Valentina ,Madalina Veronica ,Daniel, Ion ,Rodica ,Floarea ,Victoria ,Paraschiva ,Dumitru,Ana ,Catalina ,Silvia ,Mihaela ,Cristina ,Adriana ,Liliana ,Maria ,Aurora si pe noi toti

Adormiti
Dorel ,Matei ,Elena ,Verona ,Florin Valentin, Stefan Andrei, Vasile ,Marita ,Floarea ,Niculae ,Vasile ,Marian ,Ion ,Matei ,Paraschiva ,Ion Maria ,Vasile ,Elisabeta ,Ecaterina ,Ghorghe si toti cei adormiti frati ai nostri sa-i aiba Dumnezeu in Paza Sa.
Multumesc din suflet ,Bunul Dumnezeu sa ne Binecuvanteze pe toti Amin
13.10.2020 22:29
Carmen
Pomelnic. Carmen Ștefan Titi Doamne ajuta și iată-ne păcatele. Mulțumesc.
13.10.2020 16:37
Maria
Va rog un pomelnic la Cuvioasa Paraschiva
Vi: VASILE MARIA MARIA ANA PETRU ANA ANDREI
Adormiti: LAZAR ROZALIA RAVECA cu tot neamul
13.10.2020 16:24
Carmen
Pomelnic.Adrian,Carmen, Mihai, Vlad, Ștefania, Elisabeta cu familia. Doamne ajuta! Mii de mulțumiri.
12.10.2020 23:52
Мария
Marian.Maria.Ioana.Elena.Magdalina.Stefan.Maria
12.10.2020 23:32
Oana
Pomelnic

VII-ptr iertarea pacatelor celor grele

VASILE
NICOLETA
OANA
MADALINA
AGLAIA
COSTACHE
CONSTANTIN
VASILE
DUMITRU
NORICA
FLORIN
CRISTINA
VALENTINA
SORINA
FEDERICO, GIANCARLA, GIUSEPPE(CATOLICI)

ADORMITI:

DUMITRU
FLORICA
MIHAELA
MITICA
GHEORGHE
AGRIPINA
AGRIPINA
VASILE
GHEORGHE
ELENA
IOAN
GHEORGHE
CONSTANTIN
IOAN
VALERIU

Va multumim, Doamna Preoteasa! Sfanta Cuvioasa Parascheva sa va rasplateasca inmiit!
12.10.2020 22:35
Corina
Vii: Pr. Paul, Mihai, Ciprian, Corina, Emilia, Otilia Maria, Sorin, Mona, Vlad, Cristiana, Alexandra, Tudor, Marian, Gianina, Stefan, Alexandra, Bogdan, Dana Morti: Arhim. Epifanie, pr. Pavel, Stefan-Florian, Mihai, Teodor, Margareta, Stefan, Georgeta, Ion, Anita, Gheorghe, Anita, Neculai, Neculai Bogdaproste!
12.10.2020 22:34
Constantin
Vii: Constantin , Maria Daciana , Ana Cristiana , Florin , Maria , Dumitru , Ioana , Maria , Vasile , Andrei , Ovidiu , Radu , pentru toti cunlscutii si pentru toti ceilalti robii domnului pe care nu i-a pomenit nimeni.

Adormiti: Nicolae , Nicolae , Nicolae , Andrei , Ion , Magdalina , Stefania , Ion , Lacramioara , Fane , Fane , Mihai , Nichi si pentru toti ceilalti pe care nu îi pomenente nimeni
12.10.2020 21:45
Ștefan
Vii: Ionuț-Victor, Marcica, Ștefan, Constantin, Marcela, Mihai, Simona-Diana cu familia, Emilia cu familia, Elena-Cerasela cu familia, Oprișan, Vasilica, Marius-Cristian, Violeta, Ana, Petre, Adriana, Alexandru-Mihai, Cecilia, Ruxandra, Filip-Alexandru, Mircea, Mariana, Ștefan, Dobre, Radian cu familia, Florin cu familia, Mircea cu familia, Iosif cu familia, pr. Viorel cu familia, pr. Sandu cu familia... Trecuți la Domnul: Petre, Marica, Neculai, Victoria, Radu, Sanda, Neculai, Ioana, pr. Ștefan, Emanuel-Iustin, Maria, Felicia, Ironim, Maria, Gheorghe, Ana, Felician, Niculae, Alexandru, Mariana, Joița... Sfântă Prea Cuvioasă Parascheva, roagă-te la Cel Prea Înalt pentru iertarea păcatelor noastre, amin!...
12.10.2020 16:44
Elena
Vii Mihaela, Ciprian, Dumitrita, Vasile, Nicolae, Eugen, Mărioara, Leontie, Alexandru, Ionuț, Stefana, Viorica,Vasile, Pavel, Cristina, Ana. Adormiți Maricel, Ion, Eugenie Melania, Mariana, Elena, Dumitru, Elvira.
12.10.2020 16:36
Ioana
Vii:
Pr. Valentin
Ioana
Lucas-Alexandru
Vlad-Stefan
Ionel
Aurica
Ciprian
Craciun
Dina
Floare (bolnava)
12.10.2020 15:40
Emilia-Cornelia
VII:
Arhimandritul IOACHIM cu toată obștea Mănăstirii Lainici, Preotul NICOLAE, Preotul Adrian, Preotul Gheorghe, FILIP, EMILIA-CORNELIA, VIORICA-ADRIANA, ILEANA, ILEANA, SAMOILĂ, MARIANA, BOGDAN, RARES, ALEXANDRA, LUCIAN, CATALIN, IOAN, ANA, NELUTU, IOAN-GRIGORE, DANIELA-IONELA,
ADORMIȚI:
Ieromonahul ADRIAN, Ieromonahul ARSENIE, IULIANA, SOFIA, DIMITRIE, PETRU, PARASCHIVA, ANICA, CORNELIA, PETRU, IULIANA, VALERIU, CORINA cu tot neamul lor cel adormit.

Sărut dreapta Doamnă Preoteasă. Maica Domnului și Sfânta Parascheva să răsplătească dragostea sfinției voastre.
Cu deosebită considerație,
Emilia Dunca
Petrosani, Hunedoara
12.10.2020 14:36
Georgeta Minca
Mariana
Georgeta
Ion
Emil și familia
Gheorghe si familia
Marin
Floarea
Roxana Nicoleta
Dumitru Gabriel
Ion si familia
Maria
Adormiti:Oprea,Ion,Maria,Vasilca,Iulian si tot neamul lui adormit, Voicu,Maria,Ionela Valentina
12.10.2020 14:06
Sabrin3
Vii
Elena
Vasile
Roxana
Selenio
Gehard
Maria
Ionut
Elena
Andreea
Wolgang
Nataschs
Brigutte
Petter
Daniela
Christian
Damian
Eymen
Ozden
Eiden
Onder
Gabriela
Nicu
Emanuel
12.10.2020 14:04
Sanrina
Vii
Natascha Gabriela
Onder
Michael
Buchet
Fabian
Alex
Lucas

Fata mea si prieteni ei bolnavii de cancer
12.10.2020 13:43
Ortansa Daniela
Pomelnic Vii. Vladimir.Eduard Marian.Diana Elena.Ortansa Daniela.Mateo.Gabriela .Eugen.Dumitru. Pomelnic Adormiți.Mircea,Olga , Liliana Cristina.Vladimir,Elena,Stana,Lacramioara,Aspazia,Dumitru,Ortansa,Dumitru,Irina,Maria
12.10.2020 13:01
Andreea
Vii: Andreea-Oana, Antonia-Maria, Raisa-Teodora, Florin-Daniel, Gabriela, Gabriel-Nicolae, Raluca-Marilena, Florina-Andreea, Vlad-Stefan, Ilinca, Sara-Christiana, Ana-Maria.
Adormiti: Maria, Dumitru, Paulina, Eleonora
12.10.2020 12:45
Diana Silvia
Pomelnic vii - sanatate
Cristian Paul-copil ajutor sa vorbească
Cosmin-ajutor la serviciu
Diana Silvia
12.10.2020 08:56
Ioana
Vii
Emilian
Ciprian
Ioana Catalina
Lidia
Ioan
Monica
12.10.2020 01:20
Marinela Borza
VII:
LIVIU- COSTEL
MARINELA
ALEXANDRU- IULIAN
DIANA- MĂLINA
MIRCEA-ANDREI
MAGDALENA CU FII ȘI NEPOȚII
PETREA ȘI ELENA CU FII ȘI NEPOȚII

MORTI:
ÎPS PIMEN ,
ARH. IUSTIN PÂRVU
VIOREL
ION ȘI MARIA CU TOT NEAMUL
EUDOCHIA SI ALEXANDRU CU TOT NEAMUL
DORMIDONT CU TOT NEAMUL
11.10.2020 23:26
Irina
Vii:
Mihai
Irina
Teodora
Ioana
Adormiti:
Teodor
Irina
Petru
Maria
Silvia
Gavril
Maria
cu tot neamul lor cel adormit
11.10.2020 22:31
Nasturas Corina
Vii: Ierom.Irineu,Pr.Marius,Pr.Florentin,Pr.Eugen,Pr.Ioan,Pr.Constantin,vasile,ionel,maria,daria,maria,bogdan,adina,radu,maria,vasile,angela,ioan,mihaela cu fii,marian,viorica,andrei,stefan,teodora,nicoleta,cecilia,geanina.Morti:Maria,gheorghe,silvia,gheorghe,olga,profira,gheorghe,lucia,lucica,toader,ioan,aurica,anita,dumitru,eugenia,eugen,tatiana,hermina cu tot neamul lor cel adormit!Domnul sa va rasplateasca jertfa!!
11.10.2020 20:53
Simona Bradean
Vii -Arhim. Cleopa, pr. Vasile, m. Teodora cu obștea, m. Arsenia cu obștea, m. Hristofora, Valentin, ileana, Anamaria, Alexandru.
Adormiți - Doina Maria cu tot neamul adormit
11.10.2020 20:40
Draghici bogdan andrei
Gabtiel bolnav (cancer)
Ligia bolnavă
Ioana
Tudor
Dorian
Bogdan Andreu
Gina
11.10.2020 18:56
Andreea Petruța
Andreea Petruța
Vii
Valentin Florin,Andreea Petruța,Gabriel Andrei,Larisa Ioana,Gherghina
Adormiți
Marin,Ioana,Maria,Constantin,Stănel,Alexandru,Ion,Marin,Gheorghe
11.10.2020 18:50
Ungureanu Elena
Vii:Elena. Mihai. Cătălin. Raluca. Ștefan. Anastasia. Simona. Dragoș. Daria. Gheorghe. Geta. Vlad. Amin!

Adormiți :Mărioara. Maria. Safta. Neculai. Sorin. Zamfira. Anica. Victoria. Gheorghe. Alecsandru. Anica. Gică. Elena. Constantin. Petru. Gherghina. Ioan.Ionică.Maria.Aglaia.Anica.Haralambie.Maria și cu tot neamul lor cel adormit. Amin!
11.10.2020 14:56
Anamaria
Vii
Radu
Gabriela
Elissa-Mihaela
Sara-Ioana
Romica-Stelian
Anamaria-Elena
Titu
Irina-Florina
Luca-Andrei
Denis-Andrei
Lucian
Mirabela
Cristina-Iulia
Ginel
Adormitii
Lisandra
Marcu
Constanta
Elena
Valeriu
11.10.2020 14:49
Luiza Popa
Vii
Teohare
Luiza
Raluca-Alexandra
Adina-Gabriela
Teohare-Radu
Adrian
Cătălin
Adina-Maria
Tudor
Frusina
Dan-Gabriel
Andreea-Isabella

Morți
Victor
Sofia
Gheorghe
Stefan
Vasile
Gheorghe-Dumitru
Veta
Georgeta
Viorica
Florinel
Frusina
Nedelcu
11.10.2020 14:17
Liliana
Liliana,Alexandru, Ana,Nicanor,Alexandra-maria,David-Marian,Ștefan,Doina-Maria,Roberto,Maria,Alexandru,Cristi, Lucretia.Pomelnicul e pentru vii.Dumnezeu să vă ajute!
11.10.2020 14:01
Iuliana Craiu
Vii
Preot Marius-Eugen
Preot Marius-Zeron
Ionel
Razvan-Marinel
Marin
Valentina-Adina
Ioana
Adriana
Iuliana

Adormiți
Ion
Rada
Gheorghe
Ion
Ilie
Antoana
Marin
Paraschiva
11.10.2020 13:59
Iuliana Craiu
Vii
Preot Marius-Eugen
Preot Marius-Zeron
Ionel
Razvan-Marinel
Marin
Valentina-Adina
Ioana
Adriana
Iuliana

Adormiți
Ion
Rada
Gheorghe
Ion
Ilie
Antoana
Marin
Paraschiva
11.10.2020 13:48
Gabriel
Vii
Gabriel cu familia
11.10.2020 13:34
Aurora Maria Petrescu
Vii Parintele Calistrat Parintele Arhimandrit Irineu Mihnea-Gabriel, Ion, Dumitru, Petrică-Sorin, Ștefan, Danut, Alexandru, Cristian-Ionuț, Radu-Gabriel, Leonard, Elena, Victorita, Maria, Aurora-Maria, Miruna-Alexandra, Paulina, Irina, Stela, Cornelia, Bianca, Violeta. Adormiți: Ștefan, Petre, Ion, Petre, Ștefan, Alexandru, Constanta, Maria, Ida, Maria, Victoria, Alexandra.
11.10.2020 13:33
Carmen
Preot Alexie,Marius -Nicusor,Ionel,Andrei, Carmen,Mădălina,Maria,Ioana,Iulia, Alexandra,Talida,Mirela
11.10.2020 13:23
Iordache Lavinia
Vii: Teodor (prunc) -pentru vindecare.Marius;Elena;Sofica;Adelina;Costel;Luca;Petronela;Vasile;Mary;pentru sănătate și iertarea păcatelor.Amin
11.10.2020 13:20
Nicolaiciuc Maria
Vii
Adrian
Andrei
Maria si toti crestinii din lumea intreaga
11.10.2020 13:05
Mioara
Vii Dănuț Costel, Maria, OLIMPIA, Gigi, Mihai-Florin, Maria Ioana, Mioara, Ionel, TINCA cu familia
11.10.2020 13:00
Maria Ciobanu
Vii
Cătălina Ionela
Maria
Marius
Gratiela
David Nicholas
Alexandru Robert
Dan
Vasile
Cornel
Viorica
Iuliana
Mariana
Anastasia
Adina
Dumitra
Amin!

Adormiti
Lina
Dumitru
Rada
Stefan
Stana
Niculae
Olga
Marin
Elisabeta
Tudor
Ion
Constantin
Ileana
Vasile
Constantina
Dumnezeu să-i ierte!
Amin!
Dumnezeu sa va binecuvânteze și Sf Paraschiva sa va ajute pentru acest gest extraordinar!
11.10.2020 12:21
Camelia
Vii
Nicolae
Camelia
Rareș
Sorin
Ana
Cătălin
Crina
Ana
Silvia
Ionel
Constantin
Gabriela
Matei
Sebastian
Ioan
Simona
Izabela
Alex
Florin
Daniela
Maya


Morti
Ioan
Filip
Margareta
Elena
11.10.2020 12:08
Ionela
Multumesc din suflet! Doamne ajuta!
11.10.2020 12:03
Ionela
Vii: Dumitru, Elisabeta, Ionela, George, Ion, Alexandru, Andra, Alexandru, Antonia
Adormiti: Dumitru, Floarea, Marin, Petra, Ioan, Gheorghe, Voica, Eduard Cristian
11.10.2020 10:28
Narcisa
Vii
Maria grav bolnava
Catalina Zaraza
Mihnea Gabriel
Florica
Anton
Elena
Narcisa
Roxana Nicoleta

ADORMITI
Daniela
Constantin
Petre
Ion
Tereza
Nicolae
Domnica
Gheorghe
Vasile
11.10.2020 10:21
Maria
Angela
Andreea
Andrei
Adrian
Eugen
Aurelia
Mirecea
Calina
Adrian
Cristi
Iustina
Maria
Ioana
Ana
Maria
Grigorie