Național Cultură Ultima oră Externe
Scriitorii români, mesaj de solidaritate cu Svetlana Alexievici: Valorile pentru care luptă sunt şi valorile noastre!
Scriitorii români, mesaj de solidaritate cu Svetlana Alexievici: Valorile pentru care luptă sunt şi valorile noastre!
12/09/2020 ⋅ 0 comentarii

Uniunea Scriitorilor din România a transmis, sâmbătă, un mesaj de solidaritate cu laureata Premiului Nobel pentru Literatură Svetlana Alexievici, opozantă a regimului din Belarus, arătând că aceasta reprezintă "o emblemă a spiritului liber".

"Uniunea Scriitorilor din România îşi manifestă întreaga solidaritate cu laureata Premiului Nobel pentru Literatură (2015), Svetlana Alexievici, în aceste momente când libertatea ei şi a colegilor ei din opoziţia democratică din Belarus este grav ameninţată. Marele prestigiu al scriitoarei, dublat de forţa curajului ei civic, în calitatea de membră a prezidiului Consiliului de coordonare a opoziţiei din Belarus, o transformă pe Svetlana Alexievici, acum, când e hărţuită zilnic şi ameninţată cu detenţia, într-o emblemă a spiritului liber", precizează un comunicat de presă transmis sâmbătă de Uniunea Scriitorilor, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, Svetlana Alexievici este "una dintre cele mai puternice voci care nu ezită să afirme că ţara ei trebuie să iasă dintr-un sistem totalitar, opresiv şi să intre în rândul statelor democratice. Am trăit noi înşine în comunism, ceea ce ne face cu deosebire sensibili la importanţa respectării libertăţilor fundamentale ale omului. Valorile pentru care luptă Svetlana Alexievici sunt şi valorile noastre".

În urmă cu câteva zile, într-un gest de solidaritate fără precedent cu ultimul lider în libertate al opoziției din Belarus, ambasadorii din România, Lituania, Suedia, Cehia, Austria și alte state europene au mers acasă la Svetlana Alexievici, membru al Consiliului de Coordonare al opoziţiei din Belarus, pentru a preveni o eventuală arestare a acesteia,

Svetlana Alexievici, în vârstă de 72 de ani, este autoarea unor cărţi despre Cernobîl, războiul din Afganistan şi prăbuşirea Uniunii Sovietice şi o critică acerbă a regimului Lukaşenko.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.